A közösségi óriás eddig tudta megúszni, hogy Brüsszelben ne kezdjék alaposabban vizsgálni a potenciálisan versenyellenes üzleti gyakorlatát.

Az Európai Bizottság napokon belül kész formális eljárást indítani a Facebook ellen, melynek célja kideríteni, ütközik-e a közösségi óriás működése a szabad verseny szellemével - közölte a Financial Times belső forrásokra hivatkozva. A lap információit egyelőre sem Brüsszel, sem az érintett válllat nem kívánta kommentálni. A lapnak súgó informátorok szerint a vizsgálat már eldöntött tény, ám annak bejelentésének időpontja még nem fix, mivel jelenleg is folyik annak elbírálása, hogy pontosan milyen elemek kerüljenek az eljárás hatókörébe.

Az bizonyosnak tűnik, hogy a Facebook apróhirdetési megoldása, a Marketplace górcső alá kerül, mert a gyanú szerint annak a közösségi felületeken történő ingyenes reklámozása jogellenesen teremt a riválisok számára negatív környezetet. Ezzel kapcsolatban egyébként az EU illetékesei korábban mind a Facebookhoz, mind a potenciálisan érintett versenytársakhoz eljuttattak egy kérdőívet. Az erre érkezett válaszok jelenthetik a vizsgálat kiinduló pontját.

Amennyiben Brüsszel valóban megindítja a versenyellenes vizsgálatát Mark Zuckerberg vállalata ellen, akkor ezzel az utolsó olyan nagy technológiai, internetes vállalkozás (big tech) is elmondhatja majd magáról, hogy tengelyt akasztott az Európai Bizottsággal. Korábban mind a Microsoft, mind a Google, mind az Apple állt már a szőnyeg szélén, legutóbb pedig az Amazon kapott a nyakába egy új eljárást. Utóbbinak sem ez lesz az első ügye, mivel a céget például korábban elmarasztalták tiltott állami támogatás igénybevétele miatt, illetve már 2018-ban is arról volt szó, hogy az e-kereskedő kétes gyakorlatai miatt kellene új szabályokat életbe léptetni az EU-ban.

Ki nevet a végén?

A hatalmasra nőtt technológiai óriások túlhatalmát mind Európában, mind világszerte egyre nagyobb aggodalommal figyelik a politikai és szabályozói körök. Az EB ebből a szempontból az elmúlt években a kifejezetten kemény fellépéséről híresült el, azonban a Google-nek, vagy éppen az Apple-nek kiszabott több milliárd euróra rúgó bírságok is teljesen hatástalanok. Egyrészt azért, mert ezek az összegek sem terhelik meg a cégek költségvetését, másrészt pedig még az sem biztos, hogy végül egyáltalán ki kell fizetni. Utóbbira példa az Apple gigapere az EU-val, ahol éppen Cupertino áll nyerésre. Ennek fényében logikusnak tűnik az a múlt év végén megszellőztetett terv, miszerint büntetések helyett inkább a mamutcégekre szabott szigorúbb működési szabályokkal operálna az Unió.

Ugyanakkor az eddig meglehetősen kényelmes helyzetben lévő techóriások esélyeit egyértelműen rontja, hogy most már "hazai pályán", azaz az Egyesült Államokban is egyre forróbb lesz alattuk a talaj. A tavaly nyári, négy nagy cég első számú emberével folytatott kongresszusi meghallgatást követően az igazságügyi minisztérium októberben komoly tétre menő pert indított a Google ellen annak vélelmezett tisztességtelen piaci magatartása miatt, míg a Facebook is hasonló vádakkal nézhet szembe az FTC vizsgálódása alapján.

Közösség & HR

Tíz perc alatt töltöttek fel egy nagy energiasűrűségű akkut

A kísérletnek az ad plusz nyomatékot, hogy ott van mögötte Rachid Yazami, akinek a lítium-ion akkuk egyik kulcsösszetevőjét köszönhetjük.
 
A vállalati IT-biztonságra is igaz: a pokolba vezető út jó szándékkal van kikövezve. Hogyan viselkednek az alkalmazottak a kibertérben?

a melléklet támogatója az Invitech

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.