Csak épp nem az Amazon segítése, hanem kordában tartása lenne a cél. Egyre több konkrétum látszik a szeptemberben indult trösztellenes vizsgálatból.

Szeptember közepén jelentették be, hogy az Európai Unió trösztellenes hatóságai vizsgálatot folytatnak az Amazonnál. Konkrétan azt vizsgálják, hogy a rajta keresztül értékesítő cégek adatait nem használta-e fel versenykorlátozó célokra. Margrethe Vestager, az EU versenyjogi biztosa, akkor bejelentette: felmerült a gyanú, hogy az Amazon felhasználta a rajta keresztül kereskedő vállalkozások adatait például arra is, hogy saját termékeit értékesítése.

De nem a vizsgálat a legnagyobb veszély az Amazonra

Bár egy ilyen vizsgálat kellemetlen, és ha a hatóságok szabálytalanságokat fedeznek fel, komoly büntetésekkel sújthatják a vállalatot, mégsem ez a legnagyobb veszélye ennek a vizsgálatnak. Mint a Reuters egy friss összeállításából kiderül, az Európai Parlament illetékes bizottságaiban már dolgoznak egy olyan szabályon, amely korlátozná az online piacterek működtetőinek adatfelhasználását, amely az érintett vállalatok hosszú távú működésére is hatással lehet.

A javaslat megtiltatná többek között a felhasználói adatok felhasználását saját márkás termékek értékesítésének segítésére. De nem csak az Amazonnak akar gátat szabni az európai törvényhozás, az e-kereskedelmi oldalak mellett ugyanis alkalmazásboltok, a keresőmotorok és a szállodai foglalást közvetítő oldalak (pl. Booking.com) működését is szabályoznák a szabad verseny szellemében.

Az EU évek óta hadakozik a globális, ám zömében amerikai központú cégekkel. A Google-lel már volt egy csörte, ami részben az e-kereskedelmet, pontosabban az árösszehasonlítás piacát is érintette. A vizsgálat első köre végül az EU győzelmével ért véget tavaly nyáron. 2,4 milliárd eurós büntetést szabtak ki a Google-re, mert megalapozottnak találták a panaszt, mely szerint a Google tisztességtelenül pozicionálja saját árösszehasonlító és online kereskedelmi szolgáltatását a találatok között. Ezzel félrevezette a vásárlókat, és a konkurenseket is kiszorította a piacról.

Még kalapálják a törvény szövegét

Egyelőre még formálódik a jogszabály szövege, amit első körben az Európai Parlamentnek kell elfogadnia. Eddig 680 módosítási javaslat érkezett az eredeti tervezethez. Az egyik legfontosabb módosítót egy dán EU-s képviselő, Christel Schaldemose adta be, akik az EU belső piacainak és a fogyasztóvédelemnek a kérdéseivel foglalkozó szakbizottság tagja. Schaldemose éles határt húzna az ilyen – lényegében közvetítői tevékenységnek tekinthető – szolgáltatók ügyfeleinek adatai és a szolgáltató között. Módosítója szerint a szolgáltató nem csak hogy harmadik félnek nem adhatna át olyan adatot, amely az üzleti felhasználóinak a tranzakcióiból ered, hanem saját rendszerében sem használhatja fel az ügyfél beleegyezése nélkül.

Emellett a dán képviselő a tiltást kiterjesztené a a hangalapú asszisztensekre is (pl. Amazon Alexa, Apple Siri, Google Assistant). A szöveget a szakbizottság december elején fogadhatja el.

Piaci hírek

Félig-meddig szoftvercéggé alakítaná magát a Stellantis

A 2021 elején összeállt autóipari óriás az évtized végére már 20 milliárd eurót keresne közvetlenül a szoftvereken és a hozzájuk kapcsolódó szolgáltatásokon.
 
Hirdetés

Viszlát, nyolcórás munkarend!

A járvány miatti kényszerű lezárások új alapokra helyezték a munka világát is, ami már nem lesz olyan, mint azelőtt.

A cloud computing fontos ígérete, hogy pontosan tervezhetővé teszi az IT költségeit. Akkor miért nem annyi hónap végén a számla, amennyit beterveztünk?

a melléklet támogatója az Invitech

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.