A szolgáltatás, amiért kiszabták a 2,42 milliárd eurós büntetést, ráadásul nem is mindenhol érhető el Európában, például Magyarországon sem.

Az első csatát megnyerte az Európai Unió a Google ellen abban a háborúban, amit két éve hirdetett meg az EU versenyjogi biztosa, Margrethe Vestager. Akkor a biztos azzal indokolta a versenyjogi eljárást, hogy aggasztó, amikor a globális keresőpiacon uralkodó Google tisztességtelenül pozicionálja saját árösszehasonlító és online kereskedelmi szolgáltatását a találatok között. Ez nemcsak félrevezeti a vásárlót, de lenullázza a konkurenseket is.

Az EU most megnyerte az első csatát, azaz gigabírsággal zárult egy már hét éve folyó vizsgálat első fordulója: a korábban becsültnél majd' két és félszer nagyobb bírságot szabott ki az Európai Bizottság. (Ez a mai állás szerint körülbelül öt budapesti vizes VB tokkal vonóval, bár lehet, hogy holnap már csak négy jönne ki belőle.)

A háború azonban még tart. A Google ugyanis fellebbezhet, erre 60 napja van. Ha esetleg valamilyen meglepő okból nem tenné, akkor 90 nap alatt kell a jogellenes állapotot megszüntetnie, azaz onnantól kell a konkurens oldalakra mutató találatokat a saját szolgáltatásával egyenrangúan kezelnie a keresőben. Hogy a cég fellebbezni fog, az viszont bizonyos, hiszen ekkora büntetés már számára is fájdalmas, még a teljes éves árbevételét nézve is jól látható összeg.

Egy kis cég kavart nagy vihart

Magát az eljárást egy angol ár-összehasonlító oldal panasza indította el. A Google tavaly terjedelmes anyagot állított össze, hogy az ellen felhozott vádak miért nem helytállóak. Ebben már lefektette azokat az érveket, melyeket a mostani döntés után is közzétett a blogján. Szerintük a Google Shopping nem önálló termék, hanem a keresőmotor része. A lényege épp az, hogy közvetlenül a websopok kínálatát mutatja, így fölöslegessé teszi az ár-összehasonlító oldalakat (amikbe az a webshop kerül, amelyik szerződik az adott árkereső üzemeltetőjével). Másodszor a vállalat saját megítélése szerint nincs monopolhelyzetben, mert az Amazon és az eBay is erős a termékkeresésben. Harmadszor, ha valamelyik szolgáltatás, akkor inkább az Amazon és az eBay hozta nehéz helyzetbe az árkereső oldalakat.

Ezzel szemben az Európai Bizottság igazoltnak látta, hogy a Google a keresőmotorok piacán piacbefolyásoló túlsúllyal rendelkezik. Ezzel a kvázi monopóliumával visszaélve előnyben részesítette saját Shopping szolgáltatását, így megsértette az uniós versenyügyi normákat.

A túlsúly a keresőmotorok szegmensében nem is kérdéses, Európában 90 százalék körüli a Google piaci részesedése. A Bizottság szerint a vállalat erre az erőfölényre építette a stratégiáját: saját szolgáltatását az elsők között jelenítette meg, míg a versenytárasiét hátrébb sorolta, így azokat nehezebben találta meg a netező, ami nyilvánvalóan torzította a piacot. Tehát a Bizottság nem a piaci erőfölényt (90 százalékos részesedés), hanem az azzal való visszaélést büntette.

Ezzel még nincs vége

A Google ezzel még csak az Európai Bizottsággal vívott meccsének első fordulóján van túl. A határozat nyomán ugyanis jöhetnek a konkurensek, hogy kártérítésért pereljék a keresőcéget.

Piaci hírek

A környezetvédelem és a digitális oktatás körül forgott az idei InnoMax

Az idén tizenegyedik alkalommal kiírt pályázat keretében az innovációs díjak mellett digitális oktatást támogató eszközöket is kaphattak az indulók.
 
Minősített szolgáltatók, hosterek és globális piaci szereplők együtt szolgálhatják ki a vállalatok növekvő igényeit. Áttekintettük ezt a gyorsan változó piacot két szakértővel.

a melléklet támogatója az Invitech

...az pedig sokkal gyorsabb, ha mindent csak egyszer, vagy még egyszer sem kell személyesen elvégezni. Májusi mellékletünk második része az IT infrastruktúra automatizálásáról.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

Az elmúlt tíz évben radikális változás történt az adatfeldolgozásban, ami az infrastruktúrát is átalakította.

a melléklet támogatója a Dell Magyarország

Ha bővítené tudását és fejlődne a digitális transzformáció területén, látogasson el a Transformation-experts.hu oldalra, ahol egy gyors regisztráció után inspiráló cikkek, esettanulmányok, prezentációk, videók és egyéb szakértői anyagok széles tárházához kap hozzáférést.

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.