Az európai fellebviteli testület az Apple-nek és Írországnak adott igazat az Európai Bizottsággal szemben. Cupertino fellélegezhet - egyelőre.
Hirdetés
 

Közel négy évvel ezelőtt született meg egy kétéves vizsgálat eredményeként az Európai Bizottság (EB) határozata, amely tiltott állami támogatásnak minősítette azt a gyakorlatot, ahogy az Apple a korábbi években Írországba csoportosította át globális bevételei jó részét. Utóbbinak köszönhetően az óriásvállalat az amúgy sem túl szigorú adózási szabályok által előírtnál is jóval kevesebbet fizetett be közteherként. Mindezt az EB egy rekord összegű, 13 milliárd eurós bírsággal "díjazta".

Ahogy az borítékolható volt, egy ekkora léptékű ügynek még jó pár jogi kört le kell futnia, mire végső győztest lehet hirdetni. Az viszont biztos, hogy az utolsó előtti menetet nem az Európai Bizottság nyerte.

Nem történt semmi

Az Európai Unió Bíróságának többek között versenyjoggal és állami támogatással kapcsolatos ügyekben illetékes ága, a Törvényszék mai határozatában megsemmisítette az EB korábbi döntését. A fellebezésről döntő testület nem látta megalapozottnak azt az állítást, hogy Írország kivételezett az Apple helyi vállalataival szemben.

A törvényszék továbbá azt sem látta megfelelően bizonyítottnak, hogy Írországot felelősség terhelné a megtámadott adóügyi határozatokkal kapcsolatban. Így az Apple két leányvállalatáról ezek alapján nem lehet azt mondani, hogy szándékosan részesültek volna törvénytelen előnyben. 

A mostani döntésben ugyan kitérnek arra is, hogy bizonyos adótörvények sajnálatos módon hiányosak, illetve egyes esetekben következetlenek, de mindezek nem jelentenek elegendő alapot az Európai Bizottság által kiszabott több mint 13 milliárd eurós büntetés kiszabására.

Jöhet a végső leszámolás

Természetesen a bármiféle jogszerűtlenséget a kezdetektől tagadó Apple és Írország képviselői nagy örömmel kommentálták a mai eseményeket, ugyanakkor a konfliktus minden bizonnyal nem ezzel a határozattal zárul. Az EU utolsó jogi lépcsője ugyanis még hátra van. Az EB minden bizonnyal élni is fog a lehetőséggel, és a legfelsőbb jogi fórumként szolgáló Európai Bíróság másik ágához fordul pozitív elbírálásban reménykedve.

Hogy végül az egész, tulajdonképpen 2014-ben indult ügynek mikor kerül pont a végére, azt egyelőre nehéz megmondani. Könnyen lehet, hogy újabb éveknek kell eltelnie, mire kiderül, hogy kinek volt igaza a régió egyik legfajsúlyosabb adózási vitájában.

Piaci hírek

Egy MI fogja elmagyarázni, hogy mit érdemes tudni a műalkotásokról

Vagy legalábbis arról, hogy hova tartoznak és mire hasonlítanak. Az új fejlesztésnek azonban sokkal fontosabb felhasználásai is lehetnek, például a deepfake hamisítványok kiszűrésében.
 
Már Budapesten is van olyan előadás, amit wifihálózat és mobiltelefon segítségével tettek interaktívvá.

a melléklet támogatója a TP-Link Magyarország

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.