Az FTC-ben állítólag már nagyon előrehaladott állapotban van az anyag, amely végső esetben akár a közösségi hálózat szétszedését is kierőszakolhatja.

Több nagy amerikai sajtóorgánum is olyan értesüléseket szerzett, miszerint a többek között a tisztességes piaci magatartás felett őrködő Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (Federal Trade Commission, FTC) a korábbi várakozásokhoz képest korábban, akár már ebben az évben elindíthatja azt a bírósági eljárást, amely alapvetően befolyásolhatja a Facebook jövőjét.

Pörgött a konkurenciaporszívó

A versenyellenes magatartás miatt induló per azt vizsgálná, hogy a "játékszabályoknak" megfelelően járt-e el a közösségi óriás, amikor több kisebb riválisát felvásárolta. Ide tartozik például az Instagram és a WhatsApp, amelyek már akkor is komoly tényezőnek számítottak, amikor Mark Zuckerberg cége felszippantotta őket. Azóta az említett alkalmazások beépültek a Facebook portfóliójába és az anyavállalat támogatásával csak tovább erősödtek.

A cég mindezt azzal igyekszik bebetonozni, hogy összes üzenetküldő megoldását egy rendszerbe integrálná. Ennek a tavaly bejelentett tervnek azonnal hangos ellenzői támadtak, és részben ez is közrejátszhat abban, hogy az FTC-nél igyekeznek a lehető leghamarabb bíróságra vinni az ügyet.

Politikai nyomás

Az esetleges per közvetlen előzményének tekinthető az a nyáron tartott kongresszusi meghallgatás, amelyen az Apple, az Alphabet (Google) és az Amazon első számú embere mellett a Facebook alapítójának is válaszolni kellett néhány kellemetlen kérdésre. Ott került terítékre például több olyan belső levélváltás, amelyben a vezetőség azt tárgyalja, hogy miként lehetne semlegesíteni a potenciálisan veszélyes piaci szereplőket. Maga Zuckerberg pedig sajnálatos módon nem emlékezett arra a levélre, amelyben kijelenti, hogy cége bármikor képes lesz felvásárolni egy-egy fenyegetést jelentő startupot.

A meghallgatást vezető David Cicilline demokrata párti képviselő szerint az elhangzottak megerősítették abban, hogy a vállalatok jelenlegi formájukban monopolhelyzetet élveznek. Ennek megfelelően újra kell írni a rendkívül elavult versenyjogi szabályozást, hogy biztosítani lehessen ezeknek a cégeknek a felelősségre vonhatóságát, illetve megfelelő működését. A képviselő még az esetleges erőszakos feldarabolás szükségességét is megemlítette, ami egyébként tavaly óta napirenden van az ottani politikai diskurzusban.

Nem lesz könnyű, viszont rövid sem

A hatalmasra duzzadt technológiai óriásokat azonban már nagyon nehéz kordában tartani. Az FTC-nek például bő egy éve sikerült nagy nehezen egy rekord összegű bírságot a Facebook nyakába varrni a Cambridge Analytica-botrány miatt, ám az 5 milliárd dolláros csekket így is kvázi a farzsebéből fizette ki a cég, azaz alapvető üzleti gyakorlatára vajmi kevés ráhatással volt.

A mostani ügyben sem lesz egyszerű olyan horderejű bizonyítékokkal szolgálni, amelyek miatt az eljáró bíró a Facebooknak igazán fájó döntést hozhatna. A feladatot nehezíti, hogy anno maga az FTC adott zöld utat a fent említett akvizícióknak, ugyanakkor a hivatalnak elméletben bármikor joga van felülvizsgálni saját korábbi döntését is.

Ráadásul az informátorok szerint maga a bírósági eljárás sem feltétlenül borítékolható, mert az FTC-nél még házon belül sincs teljes egyetértés a témában. Ha és amennyiben el is indul a per, az viszont biztos, hogy hosszú évekig tartó csatát hoz majd a bíróságon, amelynek végkimenetele számtalan dologtól, például akár a közelgő elnökválasztás eredményétől is függhet.

Közösség & HR

Megzuhant a konvergens rendszerek piaca

Az IDC a második negyedévre 4,5 százalékos csökkenést mért. A kategórián belül a hiperkonvergens rendszerek iránti kereslet enyhén nőtt.
 
Bár a PSD2 kapcsán váltak széles körben ismertté az API-kban rejlő kockázatok, nem kell külső, harmadik fél ahhoz, hogy ezek a kockázatok testet öltsenek.

a melléklet támogatója a BalaSys

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.