Az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság egy külön megegyezés nyomán 5 milliárd dollárra bünteti a Facebookot a Cambridge Analytica adatkezelési botránya nyomán. A cég befektetői és demokrata politikusok is úgy vélik, hogy ezzel nagyon olcsón ússzák meg a dolgot.

A Reuters bennfentes forrásaira hivatkozva a múlt hét végén számolt be róla, hogy az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (Federal Trade Commission – FTC) jóváhagyta a megegyezést a Facebook adatkezelési botrányát lezáró, nagyjából 5 milliárd dollár értékű bírságról. Az FTC vizsgálata még az elhíresült Cambridge Analytica-botrány nyomán indult, amikor a közösségi oldal teljesen szabálytalanul 87 millió felhasználó adatait osztotta meg a ma már nem működő tanácsadó céggel – az ügyről mi is több alkalommal beszámoltunk, a tavaly év elején kirobbant adatkezelési incidensről szóló korábbi cikkeink itt olvashatók.

Bár az 5 milliárd dolláros bírság elvileg hatalmas összegről szól, a Facebook befektetői tapsolnak örömükben, és a cég részvényeinek árfolyama is egyből 2 százalék körüli emelkedést mutatott a hírek hatására. Az amerikai törvényhozás egyes demokrata párti tagjai rögtön kifogásolták a megegyezést, amelyet egyáltalán nem tartanak kielégítőnek, így az ügyet még több szempontból sem érdemes lezártnak tekinteni. A képviselők az idén már levelet is intéztek a bizottsághoz, amelyben keveselték az 5 milliárdos büntetést, és felvetették a Facebook felső vezetése, köztük Mark Zuckerberg személyes felelősségének kérdését is.

Ezzel még valószínűleg nincs vége

A kongresszus trösztellenes bizottságának vezetője most korán jött karácsonyi ajándéknak nevezte a megállapodást, amely valóban csak a Facebook éves bevételének töredékét teszi ki, és a képviselő szerint nem kényszeríti arra a technológiai multit, hogy a jövőben kétszer is átgondolja a felhasználói adatok védelmével kapcsolatos kötelezettségeit. Összehasonlításképpen: a társaság az idei első pénzügyi negyedévet 15,1 milliárdos forgalommal és 2,43 milliárd dolláros nettó nyereséggel zárta, mindez pedig úgy sikerült neki, hogy 3 milliárd dollárt eleve elkülönített az FTC részéről várható büntetésre.

A hírügynökség riportjából egyébként kiderül, hogy az FTC ezúttal elsősorban azt vizsgálta, a Cambridge Analytica esete mennyiben sértette meg a Facebook egy korábbi megállapodását, amelyet a társaság még 2011-ben kötött a szabályozóval. Európában a vállalat egyelőre nagyon simán elvitte a balhét, a briteknél például a szabálytalanságok idején hatályos rendelkezések szerinti legnagyobb, félmillió fontos büntetést kapta. Ugyanakkor az Európai Unió egy másik tavaly októberi adatbiztonsági incidens miatt is vizsgálódik a Facebooknál, ami akár az új GDPR keretei között maximálisan kiszabható, jelen esetben 1,63 milliárd eurós bírsággal is végződhet.

A kommentárok kiemelik, hogy a Cambridge Analytica fiaskójának aránylag sima lezárásával a Facebook még nem dőlhet hátra, ugyanis az amerikai politikát mára tematizálta a nagy technológiai monopóliumok szabályozásának és feldarabolásának kérdése is. Ez már nem csak az elnökjelölt-aspiránsok kampányában bukkan fel, de olyan személyiségek vetik fel, mint mondjuk Chris Hughes, a Facebook egyik alapítója. A felvetések egyik fontos eleme a korábbi összeolvadások és cégfelvásárlások felülvizsgálata, ami a közösségi oldal esetében akár a 2012-ben megszerzett Instagram és a 2014-ben vett WhatsApp leválasztását is jelentheti.

Visszatérve a mostani megegyezésre, a Reuters forrásai szerint az amerikai igazságügy illetékes részlegének még formalizálnia és véglegesítenie kell az alku részleteit. Ezzel kapcsolatban a szervezet akár már a jövő héten kiadhatja hivatalos közleményét, amelyben szó lehet majd a Facebook hosszú időre szóló fokozott ellenőrzéséről és más rendelkezésekről is. Az FTC mellesleg 3:2 arányban fogadta el az 5 milliárd dolláros büntetést (a bizottságban ugyanez a republikánus és demokrata képviselők aránya), ami annak ellenére is minden idők legmagasabb összegű polgári bírsága lesz az Egyesült Államokban, hogy a Facebook teljesen simán kifizeti majd.

Piaci hírek

Az Amazon csatát nyert a luxusmárkák ellen

Az Európai Unió Bíróságának állásfoglalása szerint az online kereskedelmi platformok üzemeltetői azzal még nem sértenek meg semmilyen szabályt, ha jóhiszeműen raktározzák vagy kiszállítják a kereskedelmi partnereik által jogsértő módon kezelt termékeket.
 
Hirdetés

Balasys – jóval több mint egy disztribútor

A magyar informatikai biztonsági piacon húsz éve meghatározó Balasys bejelentette, hogy 2020. márciusától az IT menedzsment piac globális gyártójaként ismert Quest portfóliójának disztribútora lett. Így, a One Identity mellett, már a Quest teljes termékpalettáját is értéknövelt disztribútorként és megoldásszállítóként képviseli.

Az innovatív lehetőségek tárháza, a szemmel is látható költségmegtakarítás lehetősége, a munkavállalók egyre fokozódó igénye ellenére egy globális járvány kellett ahhoz, hogy villámgyorsan elterjedjen a távmunka. Milyen feltételei vannak, és lehet-e legalább olyan hatékonyan dolgozni otthonról, mint az irodából?

a melléklet támogatója a Cisco Magyarország

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.