Az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság egy külön megegyezés nyomán 5 milliárd dollárra bünteti a Facebookot a Cambridge Analytica adatkezelési botránya nyomán. A cég befektetői és demokrata politikusok is úgy vélik, hogy ezzel nagyon olcsón ússzák meg a dolgot.
Hirdetés
 

A Reuters bennfentes forrásaira hivatkozva a múlt hét végén számolt be róla, hogy az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (Federal Trade Commission – FTC) jóváhagyta a megegyezést a Facebook adatkezelési botrányát lezáró, nagyjából 5 milliárd dollár értékű bírságról. Az FTC vizsgálata még az elhíresült Cambridge Analytica-botrány nyomán indult, amikor a közösségi oldal teljesen szabálytalanul 87 millió felhasználó adatait osztotta meg a ma már nem működő tanácsadó céggel – az ügyről mi is több alkalommal beszámoltunk, a tavaly év elején kirobbant adatkezelési incidensről szóló korábbi cikkeink itt olvashatók.

Bár az 5 milliárd dolláros bírság elvileg hatalmas összegről szól, a Facebook befektetői tapsolnak örömükben, és a cég részvényeinek árfolyama is egyből 2 százalék körüli emelkedést mutatott a hírek hatására. Az amerikai törvényhozás egyes demokrata párti tagjai rögtön kifogásolták a megegyezést, amelyet egyáltalán nem tartanak kielégítőnek, így az ügyet még több szempontból sem érdemes lezártnak tekinteni. A képviselők az idén már levelet is intéztek a bizottsághoz, amelyben keveselték az 5 milliárdos büntetést, és felvetették a Facebook felső vezetése, köztük Mark Zuckerberg személyes felelősségének kérdését is.

Ezzel még valószínűleg nincs vége

A kongresszus trösztellenes bizottságának vezetője most korán jött karácsonyi ajándéknak nevezte a megállapodást, amely valóban csak a Facebook éves bevételének töredékét teszi ki, és a képviselő szerint nem kényszeríti arra a technológiai multit, hogy a jövőben kétszer is átgondolja a felhasználói adatok védelmével kapcsolatos kötelezettségeit. Összehasonlításképpen: a társaság az idei első pénzügyi negyedévet 15,1 milliárdos forgalommal és 2,43 milliárd dolláros nettó nyereséggel zárta, mindez pedig úgy sikerült neki, hogy 3 milliárd dollárt eleve elkülönített az FTC részéről várható büntetésre.

A hírügynökség riportjából egyébként kiderül, hogy az FTC ezúttal elsősorban azt vizsgálta, a Cambridge Analytica esete mennyiben sértette meg a Facebook egy korábbi megállapodását, amelyet a társaság még 2011-ben kötött a szabályozóval. Európában a vállalat egyelőre nagyon simán elvitte a balhét, a briteknél például a szabálytalanságok idején hatályos rendelkezések szerinti legnagyobb, félmillió fontos büntetést kapta. Ugyanakkor az Európai Unió egy másik tavaly októberi adatbiztonsági incidens miatt is vizsgálódik a Facebooknál, ami akár az új GDPR keretei között maximálisan kiszabható, jelen esetben 1,63 milliárd eurós bírsággal is végződhet.

A kommentárok kiemelik, hogy a Cambridge Analytica fiaskójának aránylag sima lezárásával a Facebook még nem dőlhet hátra, ugyanis az amerikai politikát mára tematizálta a nagy technológiai monopóliumok szabályozásának és feldarabolásának kérdése is. Ez már nem csak az elnökjelölt-aspiránsok kampányában bukkan fel, de olyan személyiségek vetik fel, mint mondjuk Chris Hughes, a Facebook egyik alapítója. A felvetések egyik fontos eleme a korábbi összeolvadások és cégfelvásárlások felülvizsgálata, ami a közösségi oldal esetében akár a 2012-ben megszerzett Instagram és a 2014-ben vett WhatsApp leválasztását is jelentheti.

Visszatérve a mostani megegyezésre, a Reuters forrásai szerint az amerikai igazságügy illetékes részlegének még formalizálnia és véglegesítenie kell az alku részleteit. Ezzel kapcsolatban a szervezet akár már a jövő héten kiadhatja hivatalos közleményét, amelyben szó lehet majd a Facebook hosszú időre szóló fokozott ellenőrzéséről és más rendelkezésekről is. Az FTC mellesleg 3:2 arányban fogadta el az 5 milliárd dolláros büntetést (a bizottságban ugyanez a republikánus és demokrata képviselők aránya), ami annak ellenére is minden idők legmagasabb összegű polgári bírsága lesz az Egyesült Államokban, hogy a Facebook teljesen simán kifizeti majd.

Piaci hírek

Szép csendben mainstream lesz a kriptopénz

Az egyik legrégebbi alternatív fizetési rendszer, a PayPal is beszállt: mostantól lehetővé teszi a kriptovalutás tranzakciókat.
 
Hirdetés

Van olyan tanácsadó, aki pénzt hoz?!

Pedig külső szemlélőként csak annyit mutat meg, hogy miből van hiány és miből van fölösleg. Ám ha szoftverlicencekről van szó, ez százmilliókat is érhet – megtakarításban.

Elvben mindenki egyetért azzal, hogy egy vállalat informatikája optimális méretű és működésű kell legyen. A helyes arányok megtalálása azonban nehéz, különösen a szoftvereknél.

a melléklet támogatója az IPR-Insights

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.