A Messenger, a WhatsApp és az Instagram egy rendszerbe integrálásán már dolgoznak és várhatóan jövőre készülhetnek el a munkával.

Komoly munka zajlik a Facebooknál: a cég három, egyelőre teljesen külön rendszeren üzemelő üzenetküldő alkalmazását egységes alapokra akarja hozni az alapító Mark Zuckerberg. A New York Times által múlt hét végén megszellőztetett projekt tényét nem tagadták a közösségi óriásnál, ahol mindezt a felhasználók magasabb színvonalú kiszolgálásával magyarázzák. Ezt azonban házon belül és kívül is sokan megkérdőjelezik.

Összenő, ami összetartozik?

A kiszivárgott információk szerint a Facebook Messenger, a WhatsApp és az Instagram kiszolgáló infrastuktúrájának összeboronálása már el is kezdődött. A munka legkésőbb 2020 elejére be is fejeződhet. Bár még sok minden nem tisztázott, annyi bizonyosnak tűnik, hogy az alkalmazások a felhasználók felé megőriznék önálló arcukat, a közös platform pedig a végponti titkosítást kiterjesztené minden üzenet küldésére.

Az ügy igen komoly horderejű, és szépen rávilágít arra, hogy nem csak a politikában, de az üzletben sem érdemes azt mondani, hogy soha. Zuckerberg ugyanis öt évvel ezelőtt, amikor irdatlan összegért felvásárolta a WhatsApp-ot, azt ígérte, hogy meghagyja a csevegőalkalmazás autonómiáját. Hasonló kijelentés hangzott el 2012-ben is, amikor az Instagram került a Facebook kosarába. Ehhez képest az utóbbi időben egyre erősebb nyomás érkezett az alapító irányából, aki igyekezett a neki megfelelő irányba terelni a fejlesztéseket. Valószínűleg a most felszínre került integrációs ötlet felbukkanása is közrejátszhatott abban, hogy tavaly előbb a WhatsApp alapítói, majd az Instagram vezetői is leléptek a Facebooktól.

Belsős informátorok szerint házon belül finoman sincs egyetértés a lépés szükségszerűségéről. Zuckerberggel több WhatsApp-alkalmazott is nyíltan vitába szállt, és amikor a döntés okairól faggatták, homályosan megfogalmazott válaszokat kaptak. A múlt év végén beindított projekt miatt állítólag már többen távoztak és mások is ezt tervezik.

Mint két három kicsi óriási legó

Hogy milyen őrülten komoly feladatról van szó, arra elég azt megemlíteni, hogy jelen pillanatban a három szolgáltatást 2,3 milliárd ember használja a világon. Ráadásul ezek a rendszerek más és más szabályok szerint működnek, ami egy sor technikai, jogi és biztonsági kérdést is felvetnek. Például a WhatsApp használatához elég egy telefonszám, miközben Messengert csak saját név alatt futtathatunk. Felmerül a kérdés, hogy mi történik az integrációt követően? Erre egyelőre maga a Facebook sem tudott választ adni, mint írták, dolgoznak a részleteken.

Persze nem véletlenül erőlteti ezt a gigantikus projektet Zuckerberg, hiszen a lehetséges előnyök kézenfekvőek. A cégnél jelen pillanatban silószerűen meglévő információs adatbányák egy tárolóba öntésével sokkal komolyabb fegyver áll majd a Facebook rendelkezésére. Jobban célzott, több helyre és változatosabb formában elhelyezhető hirdetések jöhetnek, újabb fizetős szolgáltatások indítása válik lehetségessé válik.

A csevegőalkalmazások egymáshoz simításával megvan az esély arra, hogy a cég alapszolgáltatása, a közösségi hálózat is újabb felhasználókat, nagyobb aktivitást érjen el. Az integrációval ráadásul a cég bebetonozza magát az üzenetküldők piacán, és sokkal erősebb szereplőként léphet fel a riválisokkal szemben. A Facebook ezen a területen olyanná válhat, mint ami a Google lett a keresők piacán.

Felnégyelni?

A kommentárok rámutatnak még egy okra, ami miatt Zuckerberg sürgetheti az összebútorozást. Az utóbbi évet futószalagon érkező botrányok, adatkezelési incidensek kimagyarázásával töltő Facebook ellen egyre többen szólalnak fel. A poltikusokat is tartalmazó ellenzői tábor szerint ideje megálljt parancsolni a Facebooknak, mielőtt a mostaninál is nagyobbra, befolysosabbra hízik. Ennek a tervnek a legszélsőségesebb megoldása a cég feldarabolása lenne. Amit viszont egy ilyen technológiai integráció igencsak megnehezítene. Érdekes módon a feldarabolás ötlete pont a mostani hírek miatt került elő megint.

Az integráció ötlete egyébként nem nyűgözte le sem a biztonsági szakembereket, sem a felhasználói adatok védelme felett őrködő jogvédőket. Többen úgy nyilatkoztak, hogy ezt az egészet még most kell csírájában elfolytani, például az EU-nak azzal, hogy egyszerűen megtiltja a Facebooknak, hogy a területén élő felhasználókat közös platformról szolgálja ki a cég.

Közösség & HR

Több infót csöpögtet a Google az androidos felhasználóknak

A Play áruházban jövőre ilyenkor már sokkal részletesebb tájékoztatást kapnak róla, hogy mit és miért bűvészkednének az adataikkal a telepítésre váró appok.
 
Májusi mellékletünkben az IT infrastruktúra automatizálásának aktuális kérdéseit járjuk körül, figyelembe véve az üzemeltetői és a fejlesztői megfontolásokat is.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

Az elmúlt tíz évben radikális változás történt az adatfeldolgozásban, ami az infrastruktúrát is átalakította.

a melléklet támogatója a Dell Magyarország

Ha bővítené tudását és fejlődne a digitális transzformáció területén, látogasson el a Transformation-experts.hu oldalra, ahol egy gyors regisztráció után inspiráló cikkek, esettanulmányok, prezentációk, videók és egyéb szakértői anyagok széles tárházához kap hozzáférést.

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.