A Messenger, a WhatsApp és az Instagram egy rendszerbe integrálásán már dolgoznak és várhatóan jövőre készülhetnek el a munkával.
Hirdetés
 

Komoly munka zajlik a Facebooknál: a cég három, egyelőre teljesen külön rendszeren üzemelő üzenetküldő alkalmazását egységes alapokra akarja hozni az alapító Mark Zuckerberg. A New York Times által múlt hét végén megszellőztetett projekt tényét nem tagadták a közösségi óriásnál, ahol mindezt a felhasználók magasabb színvonalú kiszolgálásával magyarázzák. Ezt azonban házon belül és kívül is sokan megkérdőjelezik.

Összenő, ami összetartozik?

A kiszivárgott információk szerint a Facebook Messenger, a WhatsApp és az Instagram kiszolgáló infrastuktúrájának összeboronálása már el is kezdődött. A munka legkésőbb 2020 elejére be is fejeződhet. Bár még sok minden nem tisztázott, annyi bizonyosnak tűnik, hogy az alkalmazások a felhasználók felé megőriznék önálló arcukat, a közös platform pedig a végponti titkosítást kiterjesztené minden üzenet küldésére.

Az ügy igen komoly horderejű, és szépen rávilágít arra, hogy nem csak a politikában, de az üzletben sem érdemes azt mondani, hogy soha. Zuckerberg ugyanis öt évvel ezelőtt, amikor irdatlan összegért felvásárolta a WhatsApp-ot, azt ígérte, hogy meghagyja a csevegőalkalmazás autonómiáját. Hasonló kijelentés hangzott el 2012-ben is, amikor az Instagram került a Facebook kosarába. Ehhez képest az utóbbi időben egyre erősebb nyomás érkezett az alapító irányából, aki igyekezett a neki megfelelő irányba terelni a fejlesztéseket. Valószínűleg a most felszínre került integrációs ötlet felbukkanása is közrejátszhatott abban, hogy tavaly előbb a WhatsApp alapítói, majd az Instagram vezetői is leléptek a Facebooktól.

Belsős informátorok szerint házon belül finoman sincs egyetértés a lépés szükségszerűségéről. Zuckerberggel több WhatsApp-alkalmazott is nyíltan vitába szállt, és amikor a döntés okairól faggatták, homályosan megfogalmazott válaszokat kaptak. A múlt év végén beindított projekt miatt állítólag már többen távoztak és mások is ezt tervezik.

Mint két három kicsi óriási legó

Hogy milyen őrülten komoly feladatról van szó, arra elég azt megemlíteni, hogy jelen pillanatban a három szolgáltatást 2,3 milliárd ember használja a világon. Ráadásul ezek a rendszerek más és más szabályok szerint működnek, ami egy sor technikai, jogi és biztonsági kérdést is felvetnek. Például a WhatsApp használatához elég egy telefonszám, miközben Messengert csak saját név alatt futtathatunk. Felmerül a kérdés, hogy mi történik az integrációt követően? Erre egyelőre maga a Facebook sem tudott választ adni, mint írták, dolgoznak a részleteken.

Persze nem véletlenül erőlteti ezt a gigantikus projektet Zuckerberg, hiszen a lehetséges előnyök kézenfekvőek. A cégnél jelen pillanatban silószerűen meglévő információs adatbányák egy tárolóba öntésével sokkal komolyabb fegyver áll majd a Facebook rendelkezésére. Jobban célzott, több helyre és változatosabb formában elhelyezhető hirdetések jöhetnek, újabb fizetős szolgáltatások indítása válik lehetségessé válik.

A csevegőalkalmazások egymáshoz simításával megvan az esély arra, hogy a cég alapszolgáltatása, a közösségi hálózat is újabb felhasználókat, nagyobb aktivitást érjen el. Az integrációval ráadásul a cég bebetonozza magát az üzenetküldők piacán, és sokkal erősebb szereplőként léphet fel a riválisokkal szemben. A Facebook ezen a területen olyanná válhat, mint ami a Google lett a keresők piacán.

Felnégyelni?

A kommentárok rámutatnak még egy okra, ami miatt Zuckerberg sürgetheti az összebútorozást. Az utóbbi évet futószalagon érkező botrányok, adatkezelési incidensek kimagyarázásával töltő Facebook ellen egyre többen szólalnak fel. A poltikusokat is tartalmazó ellenzői tábor szerint ideje megálljt parancsolni a Facebooknak, mielőtt a mostaninál is nagyobbra, befolysosabbra hízik. Ennek a tervnek a legszélsőségesebb megoldása a cég feldarabolása lenne. Amit viszont egy ilyen technológiai integráció igencsak megnehezítene. Érdekes módon a feldarabolás ötlete pont a mostani hírek miatt került elő megint.

Az integráció ötlete egyébként nem nyűgözte le sem a biztonsági szakembereket, sem a felhasználói adatok védelme felett őrködő jogvédőket. Többen úgy nyilatkoztak, hogy ezt az egészet még most kell csírájában elfolytani, például az EU-nak azzal, hogy egyszerűen megtiltja a Facebooknak, hogy a területén élő felhasználókat közös platformról szolgálja ki a cég.

Közösség & HR

99,9 százalékban biztonságosak az uberes utazások

Akit a maradék egytized százalék érdekel, az átböngészheti vállalat legelső ízben kiadott biztonsági statisztikáit.
 
PR-interjú

A digitalizáció a kezünk alá dolgozik

Néhány év alatt organikus fejlődés révén vált távközlési vállalatból infrastruktúra alapú infokommunikációs szolgáltatóvá az Invitech. A társaság bevételeinek meghatározó részét mára a vállalati szolgáltatások üzletág adja. Vezetőjével az irányváltás hátteréről és a jövő lehetőségeiről beszélgettünk.

Nem elég beszélni róla, tenni is kell azért, hogy jövőállóbbak legyenek a vállalatok. Szerencsére ebben rengeteg technológia áll már a rendelkezésre, csak győzzünk válogatni közöttük.

a melléklet támogatója az Invitech

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.