Erősítik az üzleti kommunikációs lehetőségeket, és jönnek a hirdetések is.

Itt a Facebook újabb válasza (a játékosokat célzó marketingeszközéről itt írtunk) a megrendült befektetői bizalomra: véglegesen becsatornázódik a WhatsApp a pénztermelésbe. Ezzel végleg megpecsételődött, hogy az alapítók egykori üzleti modellje megbukott – ők mindenkitől kértek évi 1 dollárt a program használatért –, és jön a Facebook célzott hirdetésekre építő stratégiája.

A pénztermelésnek van egy üzleti ügyfelekre és egy nagyközönségre szabott változata.

Fizetett üzenetek, célzott hirdetések

A bevételek egyik (valószínűleg a szerényebben csörgedező) forrása az lesz, hogy az üzleti ügyfelek – akik a januárban elindított WhatsApp Businesst használják – fizetnek majd a fogyasztóknak elküldött üzenetek után nagyságrendileg fél és 9 cent közötti összeget. Az üzleti fiókon keresztül egyébként a cégek korábban is használhatták különböző feladatokra, például ügyfélszolgálati kommunikációra a csevegőprogramot. A titkosításban azonban nincs változás, ezek az üzleti üzenetek éppúgy titkosítottak lesznek, mint amiket a felhasználók egymásnak küldenek.

Minden felhasználót érinteni fog viszont, hogy lesz reklám is a WhatsAppon. A reklámok a Status mezőben jelennek meg, a Marketwatch cikke szerint az Instagram-sztorikhoz hasonló módon. A Facebook-integráció itt meglehetősen szoros lesz: a hirdetéseket ugyanis a Facebook rendszerén keresztül lehet megvásárolni.

Hosszú távra terveznek

Egy piacelemző azt nyilatkozta a Marketwatchnak, hogy az idei eredményekre még nem lesz nagyobb hatása ezeknek a lépéseknek. Legalább egy-másfél évre teszik azt az időt, amíg üzletileg is beérhetnek a döntések. Ugyanakkor elemzők arra is számítanak, hogy összességében a WhatsApp pénztermőre állítása nem hozza vissza a gyors növekedést. (Mint megírtuk, a Facebook legutóbbi negyedéve miatta kisebb pánik alakult ki, mert a menedzsment a vártnál kisebb növekedési ütemet jósolt.)

A csevegőprogram alapítói mindig is ellenezték, hogy a Facebook bagóért kiárusítsa a csevegőapp felületeit csodakenőcs-reklámoknak. Tavasszal azonban – részben a Cambridge Analytica-botrány nyomán – változott a helyzet. Jan Koum, a WhatsApp alapó-vezérigazgatója, aki a felvásárlást is nyélbe ütötte Zuckerbergékkel, májusban távozott a Facebooktól. Lapértesülések szerint nem tetszett neki, hogy a Facebook a csevegőprogramot is be akarja csatornázni a nagy hirdetési bizniszbe.

Megjegyzendő: azzal Koum már az adásvételi szerződés aláírásakor is tisztában lehetett, hogy a Facebook nem a program kiválósága miatt fizet 19 milliárd dollárt, hanem a hatalmas felhasználói táboráért és az abban rejlő, egyébként addig kiaknázatlan üzleti lehetőségekért. Ha kiderülne, hogy a volt WhatsApp-vezér erre csak idén tavasszal jött rá, az számunkra legalább akkora csalódást okozna, mint neki a hirdetések bevezetése szellemi gyermekébe.

Közösség & HR

A Gutenberg-galaxis még az internetnek is ellenáll

Habár a napilapok és egyéb nyomtatott újságok szinte kivétel nélkül szenvednek, ha éppen nem húzták máris le a rolót, a könyvnyomtatás még a webes korszakban is kifizetődő.
 
Nem elég beszélni róla, tenni is kell azért, hogy jövőállóbbak legyenek a vállalatok. Szerencsére ebben rengeteg technológia áll már a rendelkezésre, csak győzzünk válogatni közöttük.

a melléklet támogatója az Invitech

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.