Erősítik az üzleti kommunikációs lehetőségeket, és jönnek a hirdetések is.

Itt a Facebook újabb válasza (a játékosokat célzó marketingeszközéről itt írtunk) a megrendült befektetői bizalomra: véglegesen becsatornázódik a WhatsApp a pénztermelésbe. Ezzel végleg megpecsételődött, hogy az alapítók egykori üzleti modellje megbukott – ők mindenkitől kértek évi 1 dollárt a program használatért –, és jön a Facebook célzott hirdetésekre építő stratégiája.

A pénztermelésnek van egy üzleti ügyfelekre és egy nagyközönségre szabott változata.

Fizetett üzenetek, célzott hirdetések

A bevételek egyik (valószínűleg a szerényebben csörgedező) forrása az lesz, hogy az üzleti ügyfelek – akik a januárban elindított WhatsApp Businesst használják – fizetnek majd a fogyasztóknak elküldött üzenetek után nagyságrendileg fél és 9 cent közötti összeget. Az üzleti fiókon keresztül egyébként a cégek korábban is használhatták különböző feladatokra, például ügyfélszolgálati kommunikációra a csevegőprogramot. A titkosításban azonban nincs változás, ezek az üzleti üzenetek éppúgy titkosítottak lesznek, mint amiket a felhasználók egymásnak küldenek.

Minden felhasználót érinteni fog viszont, hogy lesz reklám is a WhatsAppon. A reklámok a Status mezőben jelennek meg, a Marketwatch cikke szerint az Instagram-sztorikhoz hasonló módon. A Facebook-integráció itt meglehetősen szoros lesz: a hirdetéseket ugyanis a Facebook rendszerén keresztül lehet megvásárolni.

Hosszú távra terveznek

Egy piacelemző azt nyilatkozta a Marketwatchnak, hogy az idei eredményekre még nem lesz nagyobb hatása ezeknek a lépéseknek. Legalább egy-másfél évre teszik azt az időt, amíg üzletileg is beérhetnek a döntések. Ugyanakkor elemzők arra is számítanak, hogy összességében a WhatsApp pénztermőre állítása nem hozza vissza a gyors növekedést. (Mint megírtuk, a Facebook legutóbbi negyedéve miatta kisebb pánik alakult ki, mert a menedzsment a vártnál kisebb növekedési ütemet jósolt.)

A csevegőprogram alapítói mindig is ellenezték, hogy a Facebook bagóért kiárusítsa a csevegőapp felületeit csodakenőcs-reklámoknak. Tavasszal azonban – részben a Cambridge Analytica-botrány nyomán – változott a helyzet. Jan Koum, a WhatsApp alapó-vezérigazgatója, aki a felvásárlást is nyélbe ütötte Zuckerbergékkel, májusban távozott a Facebooktól. Lapértesülések szerint nem tetszett neki, hogy a Facebook a csevegőprogramot is be akarja csatornázni a nagy hirdetési bizniszbe.

Megjegyzendő: azzal Koum már az adásvételi szerződés aláírásakor is tisztában lehetett, hogy a Facebook nem a program kiválósága miatt fizet 19 milliárd dollárt, hanem a hatalmas felhasználói táboráért és az abban rejlő, egyébként addig kiaknázatlan üzleti lehetőségekért. Ha kiderülne, hogy a volt WhatsApp-vezér erre csak idén tavasszal jött rá, az számunkra legalább akkora csalódást okozna, mint neki a hirdetések bevezetése szellemi gyermekébe.

Közösség & HR

Önvezető kamionoknak szánt úthálózatot tervez Japán

A szigetország kormánya egy sor digitális fejlesztés mellett az autonóm járművekkel végzett áruszállítást is szeretné mihamarabb bevezetni.
 
Hirdetés

Adathelyreállítás pillanatok alatt

A vírus- és végpontvédelmet hatékonyan kiegészítő Zerto, a Hewlett Packard Enterprise Company platformfüggetlen, könnyen használható adatmentési és katasztrófaelhárítási megoldása.

A válasz egyszerű: arról függ, hogy hol, hogyan és milyen szabályozásoknak és üzleti elvárásoknak megfelelően tároljuk az információt. A lényeg azonban a részletekben rejlik.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.