Erősítik az üzleti kommunikációs lehetőségeket, és jönnek a hirdetések is.

Itt a Facebook újabb válasza (a játékosokat célzó marketingeszközéről itt írtunk) a megrendült befektetői bizalomra: véglegesen becsatornázódik a WhatsApp a pénztermelésbe. Ezzel végleg megpecsételődött, hogy az alapítók egykori üzleti modellje megbukott – ők mindenkitől kértek évi 1 dollárt a program használatért –, és jön a Facebook célzott hirdetésekre építő stratégiája.

A pénztermelésnek van egy üzleti ügyfelekre és egy nagyközönségre szabott változata.

Fizetett üzenetek, célzott hirdetések

A bevételek egyik (valószínűleg a szerényebben csörgedező) forrása az lesz, hogy az üzleti ügyfelek – akik a januárban elindított WhatsApp Businesst használják – fizetnek majd a fogyasztóknak elküldött üzenetek után nagyságrendileg fél és 9 cent közötti összeget. Az üzleti fiókon keresztül egyébként a cégek korábban is használhatták különböző feladatokra, például ügyfélszolgálati kommunikációra a csevegőprogramot. A titkosításban azonban nincs változás, ezek az üzleti üzenetek éppúgy titkosítottak lesznek, mint amiket a felhasználók egymásnak küldenek.

Minden felhasználót érinteni fog viszont, hogy lesz reklám is a WhatsAppon. A reklámok a Status mezőben jelennek meg, a Marketwatch cikke szerint az Instagram-sztorikhoz hasonló módon. A Facebook-integráció itt meglehetősen szoros lesz: a hirdetéseket ugyanis a Facebook rendszerén keresztül lehet megvásárolni.

Hosszú távra terveznek

Egy piacelemző azt nyilatkozta a Marketwatchnak, hogy az idei eredményekre még nem lesz nagyobb hatása ezeknek a lépéseknek. Legalább egy-másfél évre teszik azt az időt, amíg üzletileg is beérhetnek a döntések. Ugyanakkor elemzők arra is számítanak, hogy összességében a WhatsApp pénztermőre állítása nem hozza vissza a gyors növekedést. (Mint megírtuk, a Facebook legutóbbi negyedéve miatta kisebb pánik alakult ki, mert a menedzsment a vártnál kisebb növekedési ütemet jósolt.)

A csevegőprogram alapítói mindig is ellenezték, hogy a Facebook bagóért kiárusítsa a csevegőapp felületeit csodakenőcs-reklámoknak. Tavasszal azonban – részben a Cambridge Analytica-botrány nyomán – változott a helyzet. Jan Koum, a WhatsApp alapó-vezérigazgatója, aki a felvásárlást is nyélbe ütötte Zuckerbergékkel, májusban távozott a Facebooktól. Lapértesülések szerint nem tetszett neki, hogy a Facebook a csevegőprogramot is be akarja csatornázni a nagy hirdetési bizniszbe.

Megjegyzendő: azzal Koum már az adásvételi szerződés aláírásakor is tisztában lehetett, hogy a Facebook nem a program kiválósága miatt fizet 19 milliárd dollárt, hanem a hatalmas felhasználói táboráért és az abban rejlő, egyébként addig kiaknázatlan üzleti lehetőségekért. Ha kiderülne, hogy a volt WhatsApp-vezér erre csak idén tavasszal jött rá, az számunkra legalább akkora csalódást okozna, mint neki a hirdetések bevezetése szellemi gyermekébe.

Közösség & HR

A környezetvédelem és a digitális oktatás körül forgott az idei InnoMax

Az idén tizenegyedik alkalommal kiírt pályázat keretében az innovációs díjak mellett digitális oktatást támogató eszközöket is kaphattak az indulók.
 
Minősített szolgáltatók, hosterek és globális piaci szereplők együtt szolgálhatják ki a vállalatok növekvő igényeit. Áttekintettük ezt a gyorsan változó piacot két szakértővel.

a melléklet támogatója az Invitech

...az pedig sokkal gyorsabb, ha mindent csak egyszer, vagy még egyszer sem kell személyesen elvégezni. Májusi mellékletünk második része az IT infrastruktúra automatizálásáról.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

Az elmúlt tíz évben radikális változás történt az adatfeldolgozásban, ami az infrastruktúrát is átalakította.

a melléklet támogatója a Dell Magyarország

Ha bővítené tudását és fejlődne a digitális transzformáció területén, látogasson el a Transformation-experts.hu oldalra, ahol egy gyors regisztráció után inspiráló cikkek, esettanulmányok, prezentációk, videók és egyéb szakértői anyagok széles tárházához kap hozzáférést.

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.