Erősítik az üzleti kommunikációs lehetőségeket, és jönnek a hirdetések is.
Hirdetés
 

Itt a Facebook újabb válasza (a játékosokat célzó marketingeszközéről itt írtunk) a megrendült befektetői bizalomra: véglegesen becsatornázódik a WhatsApp a pénztermelésbe. Ezzel végleg megpecsételődött, hogy az alapítók egykori üzleti modellje megbukott – ők mindenkitől kértek évi 1 dollárt a program használatért –, és jön a Facebook célzott hirdetésekre építő stratégiája.

A pénztermelésnek van egy üzleti ügyfelekre és egy nagyközönségre szabott változata.

Fizetett üzenetek, célzott hirdetések

A bevételek egyik (valószínűleg a szerényebben csörgedező) forrása az lesz, hogy az üzleti ügyfelek – akik a januárban elindított WhatsApp Businesst használják – fizetnek majd a fogyasztóknak elküldött üzenetek után nagyságrendileg fél és 9 cent közötti összeget. Az üzleti fiókon keresztül egyébként a cégek korábban is használhatták különböző feladatokra, például ügyfélszolgálati kommunikációra a csevegőprogramot. A titkosításban azonban nincs változás, ezek az üzleti üzenetek éppúgy titkosítottak lesznek, mint amiket a felhasználók egymásnak küldenek.

Minden felhasználót érinteni fog viszont, hogy lesz reklám is a WhatsAppon. A reklámok a Status mezőben jelennek meg, a Marketwatch cikke szerint az Instagram-sztorikhoz hasonló módon. A Facebook-integráció itt meglehetősen szoros lesz: a hirdetéseket ugyanis a Facebook rendszerén keresztül lehet megvásárolni.

Hosszú távra terveznek

Egy piacelemző azt nyilatkozta a Marketwatchnak, hogy az idei eredményekre még nem lesz nagyobb hatása ezeknek a lépéseknek. Legalább egy-másfél évre teszik azt az időt, amíg üzletileg is beérhetnek a döntések. Ugyanakkor elemzők arra is számítanak, hogy összességében a WhatsApp pénztermőre állítása nem hozza vissza a gyors növekedést. (Mint megírtuk, a Facebook legutóbbi negyedéve miatta kisebb pánik alakult ki, mert a menedzsment a vártnál kisebb növekedési ütemet jósolt.)

A csevegőprogram alapítói mindig is ellenezték, hogy a Facebook bagóért kiárusítsa a csevegőapp felületeit csodakenőcs-reklámoknak. Tavasszal azonban – részben a Cambridge Analytica-botrány nyomán – változott a helyzet. Jan Koum, a WhatsApp alapó-vezérigazgatója, aki a felvásárlást is nyélbe ütötte Zuckerbergékkel, májusban távozott a Facebooktól. Lapértesülések szerint nem tetszett neki, hogy a Facebook a csevegőprogramot is be akarja csatornázni a nagy hirdetési bizniszbe.

Megjegyzendő: azzal Koum már az adásvételi szerződés aláírásakor is tisztában lehetett, hogy a Facebook nem a program kiválósága miatt fizet 19 milliárd dollárt, hanem a hatalmas felhasználói táboráért és az abban rejlő, egyébként addig kiaknázatlan üzleti lehetőségekért. Ha kiderülne, hogy a volt WhatsApp-vezér erre csak idén tavasszal jött rá, az számunkra legalább akkora csalódást okozna, mint neki a hirdetések bevezetése szellemi gyermekébe.

Közösség & HR

Vodafone-t cserélt Yettelre a magyar állam

A 4iG viszont az Antenna Hungárián keresztül immár a Vodafone 70,5 százalékát birtokolja.
 
Hirdetés

Ez gyorsan ment, az Invitech bevezeti a SOAR-t

Az Invitech biztonsági műveleti központjában olyan automatizált megoldást vezetnek be, amellyel akár egy eddig félnapos elemzőmunka is csak negyedórát vehet majd igénybe. Ez a SOAR.

Felderítés nélkül csatába menni – nagyjából ehhez hasonlítható az automatizált rendszereket nélkülöző kibervédelem. A mesterséges intelligencia mindkét oldalon beszállt a küzdelembe.

a melléklet támogatója az Invitech

CIO KUTATÁS

A HAZAI NAGYVÁLLALATOK FELHŐHASZNÁLATÁRÓL

Az Ön véleményére is számítunk Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével és az IPR-Insights szakértőivel közösen összeállított kutatásunkban.
Segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Létezik egy ortodox irányzat, mely szerint a jelszavak legyenek minél hosszabbak és összetettebbek, valamint cseréljük azokat minél gyakrabban. Valóban ettől lesznek a rendszereink biztonságosabbak? Pfeiffer Szilárd (Balasys) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.