Kijöttek a második negyedéves számok, amelyek alapján az Amazon megállíthatatlannak tűnik, a Facebook viszont gödörbe került.

A Facebook részvényei egyetlen kereskedési napon elvesztették értékük majdnem ötöd részét, miután a vállalat tizenegy egymást követő pénzügyi negyedév óta először közölt a piaci várakozásoktúl elmaradó eredményeket. Bár a társaság már tavaly figyelmeztetett rá, hogy növekedésének üteme várhatóan lassulni fog, a jelek szerint ez mégis készületlenül érte a befektetők nagy részét.

Bár a 13,2 milliárd dolláros bevétel több mint 40 százalékos növekedést jelent az előző év megfelelő időszakához képest, és a felhasználók száma is elérte a 2,25 milliárdot, a Facebook-részvények árfolyama egy pillanat alatt akkorát zuhant, amire a cég rövid történetében még nem volt példa.

Ezen a szinten csak jó hírekkel szabad előállni

A probléma a bevételhez arányló működési eredmény csökkenése, ami ebben az esetben 47-ről 44 százalékosra esett vissza a tavalyihozképest, de igazán ijesztőnek a cég pénzügyi vezetőjének előrejelzése bizonyult, amelynek alapján a haszonkulcs néhány év alatt a harminc-valahány százalékos szintre fog beállni.

Ez a Facebook üzleti modelljének helyzetét mutatja abban a változóban lévő gazdasági környezetben, amelyben a vállalatnak egészen új szabályozási feltételekhez kell alkalmazkodnia, és komoly költségekkel kell számolnia a felhasználói bizalom megtartásához is. Az optimistább kommentárok persze "nyilvános önégetésről" is beszélnek, amivel a cég azt akarná elérni, hogy a szabályozók ne szorítsák tovább a prést, amelybe a majdhogynem közellenségnek kikiáltott közösségi hálózat került.

Érdemes megjegyezni, hogy a Facebook ezen az árszinten már számíthat rá, hogy a hosszú távra gondolkodó befektetők is érdeklődést mutatnak majd a papírok iránt, bár a jelenlegi helyzetben nyilván ők is óvatosabbak. Mark Zuckerberg mindenesetre egyetlen nap alatt 15 milliárd dollárt veszített magánvagyonából, a Facebook cégértéke pedig 120 milliárd dollárral csökkent, ami a jövőbeni kilátásoktól függetlenül elég nagy pofont jelent a vállalatnak.

Az Amazonál viszont nagyon megy a szekér

Az Amazon, szemben a Facebookkal, nem tud hibázni, és újra várakozásokon felüli eredményeket közölt, amit a piac 3 százalék körüli árfolyamemelkedéssel díjazott. A társaság az előző negyedévben közel 53 milliárd dolláros forgalmat hozott össze, ami egy hajszálnyival elmaradt ugyan az előzetes becslésektől, emellett viszont történetének legnagyobb negyedéves nyereségéről számolt be.

A mostani 2,4 milliárd dolláros eredmény az elemzői várakozások kétszerese, a tavalyi profitnál pedig majdnem hétszer több. Ráadásul az Amazon a következő három hónapra is ugyanilyen kedvező számokat jelzett, hájjal kenegetve a cég befektetőit.

A vállalat kiskereskedelmi alaptevékenysége is szépen fejlődött, de mindenki a profitközpontként működő AWS eredményeitől van elájulva, ahol a forgalom a másfélszeresére növekedett, az üzemi eredmény pedig közel megduplázódott. Ugyancsak impresszív az egyéb bevételek kategóriája, amely 132 százalékkal több pénzt termelt az előző évihez képest. Ez a szegmens (ahová a hirdetési üzlet is tartozik) összességében még sokkal kevesebbet hoz a kiskereskedelmi vagy cloud szolgáltatásokhoz képest, de a mostani 2,2 milliárd dolláros bevétel már szabad szemmel is látható bázist ad a további növekedéshez.

Ha egyszer megemlékeztünk Mark Zuckerberg tegnapi, 15 milliárd dolláros buktájáról, akkor érdemes vetni egy pillantást az Amazo alapító vezérigazgatója, Jeff Bezos vagyonára is, aki már jó ideje a világ leggazdagabb embere. Az újabb sikeres negyedév után viszon odaadhatjuk neki a "világ nagyon leggazdagabb embere" címet is: a Bloomberg Billionaires Index legfrissebb listáján már 149 milliárd dollár szerepel a neve mellett, amihez képest szinte kiábrándítóan hat a második helyezett Bill Gates 96 milliárdja.

Piaci hírek

Visszafelé sült el a gépágyú: behatolástesztelő segítségével fertőz a szupervírus

A Palo Alto Networks elemzői szerint a kártevőt szinte minden vírusirtó átengedte a VirusTotal tesztjén.
 
Hiába jelennek meg százszámra tanácsok, best bractice-ek, trendek, pozitív változásokat mutató elemzések az adatvédelemről, az adatokkal kapcsolatos kockázatok továbbra sem enyhültek.

a melléklet támogatója a Tech Data

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.