A Spotify közel két éve nyújtott be panaszt, mert álláspontja szerint Cupertino ellehetetleníti a tisztességes versenyt saját platformján. Az EU ha lassan is, de lépni látszik az ügyben.

A Reuters tűzhöz közel melegedő forrásai szerint az előkészítés utolsó szakaszába ért az EU versenyjogi vizsgálata, amely azt hivatott tisztázni, hogy az Apple saját alkalmazásboltjában érvényes szabályok és a cég üzleti gyakorlata összhangban van-e az Unióban alkalmazandó direktívákkal.

A mostani hírek alapján úgy tűnik, hogy Brüsszel végére ért a feladatának, és az Apple még nyár előtt megkaphatja az uniós hatóságok jelentését. Hogy ebben pontosan mi áll majd, arról azonban a Reutersnek súgó informátorok sem beszéltek. Persze még akkor sem lehet semmit biztosra venni, ha történetesen elítélnék a cég gyakorlatát. Ilyesmire ugyanis korábban is volt példa, ám a több milliárd euróra rúgó gigabüntetéseket igen nehéz behajtani az Apple-höz hasonló óriásokon. (Tavaly nyáron például 180 fokos fordulatot vett annak az ügynek az állása, amelyben az Unió tiltott állami támogatás miatt szeretne 13 milliárd eurót beszedni.)  

Svéd csavar

Az egész történet szinte napra pontosan két évvel ezelőtt indult azzal, hogy a zenei streamingszolgáltató Spotify bemószerolta Brüsszelben riválisát. A svéd cég szerint az Apple által felépített ökoszisztéma ellehetetleníti a fair versenyt. Például ütközik a megkülönböztetés nélküli verseny szellemével az, hogy az App Store-ból elérhető alkalmazásokból indított kifizetések 30 százalékát lefölözi az amerikai vállalat, miközben ugyanebben az alkalmazásboltban saját szolgáltatásaival is versenyez a külsős megoldásokkal. Utóbbival önmagában egyébként nem lenne problémája a svédeknek, ám azzal igen, hogy meglátásuk szerint a választási lehetőségek redukálásával és különböző szabályokkal olyan játékteret alakít ki Cupertino, amiben nem egyenrangú félként versenyeznek az alkalmazások. A Spotify azt is nehezményezte, hogy ugyan elméletben meg lehet kerülni az Apple fizetési rendszerét, és így megúszni az extra jutalékot, de a Spotify szerint ekkor életbe lép egy csomó technikai korlátozás és felhasználói élményt csökkentő mechanizmus.

A Spotify a fentiek miatt három dolgot szeretne kikényszeríteni az Európai Bizottságnak (EB) címzett beadványával. Egyfelől azt, hogy az App Store-ban saját képességeik alapján dőljön el a fogyasztókért folyó rivalizálás, és ne befolyásolja mindezt, hogy ki a tulajdonosa az alkalmazásáruháznak. Cél lenne továbbá az is, hogy a vásárlók lényegi döntést hozhassanak arról, milyen fizetés rendszert használnak, anélkül, hogy más megoldásokat külön pénzügyi vagy technikai terhekkel sújtana az Apple. Végezetül a Spotify szeretné kiharcolni, hogy az alkalmazásboltok tulajdonosai ne tudják ellenőrizni, irányítani a felhasználók és a szolgáltatók közötti kommunikációt azzal, hogy véleményük szerint nem fair hivatkozással megtagadnak bizonyos információk, például akciókról szóló tájékoztatók továbbítását.

Többfrontos háború

Cupertino természetesen minden vádat igyekezett lerázni magáról, de nem könnyíti meg a helyzetét, hogy az utóbbi időszakban egyre komolyabb ellenállás kezd kibontakozni az Apple zárt ökoszisztémájával és az ott alkalmazott szabályokkal kapcsolatban. Az Unióban a Spotify mellett több más cég, így például az elektronikus- és hangoskönyveket kínáló Kobót birtokló Rakuten, illetve a Telegram is hasonló panaszokkal fordult az EB-hez.

Egy másik, igen komoly front tavaly augusztuban nyílt meg, amikor a játékiparban nehézsúlyú versenyzőnek számító Epic Games nyíltan megszegte az App Store szabályzatát azzal, hogy a Fortnite játékában saját fizetési megoldást tett elérhetővé. Az ügyből azonnal durva vagdalkozás lett: kizárás, per, ellenper, taktikai árcsökkentés, támogatók toborzása, szövetség kovácsolása is tarkította a szappanoperába illő eseményeket. Legutóbb néhány hete számoltunk be róla, hogy Cupertino a perre hivatkozva igyekezett tengernyi adathoz jutni az Epic riválisától, ám a Steamet üzemeltető Valve ezt kerek-perec visszautasította.

Ami a szabályozó testületeket illeti, nincs sokkal jobb helyzetben a vállalat hazai terepen sem. Az Egyesült Államokban az elmúlt években a politikai közbeszéd részévé vált a nagy technológiai vállalatok túlhatalmának kezelése. Az Apple vezérigazgatójának tavaly például egy félnapos kongresszusi meghallgatást is végig kellett ülnie, ahol a tövényhozók többek között firtatták a riválisokat elnyomó üzleti gyakorlat témáját is. Nem véletlen, hogy a meghallgatást megelőző napokban az Apple egy független, a különböző alkalmazásáruházak működési modelljét összehasonlító tanulmányt lobogtatva igyekezett szebb színben feltűntetni magát.

Piaci hírek

100 millió dollárnyit zsarolt össze a Conti utódcsapata

A Black Basta valószínűleg a hírhedt orosz Conti hekkerbanda egykori tagjaiból állt össze tavaly, és úgy tűnik, rögtön nagyon sokat kaszáltak.
 
Hirdetés

Ráfizetünk, ha a védelmen spórolunk!

Ha a védelmen spórolunk, kiberbűncselekmény áldozatává válhatunk. A Sophos MRD (észlelő és helyzetkező) szolgáltatása védelmet nyújt.

Összeurópai szabályozás készteti a cégeket a biztonságosabb informatikai működésre, de a megvalósításhoz nemcsak technológia, hanem emberek is kellenek.
Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.