A cég vezetője jövő héten bizottsági meghallgatás elé néz. A most publikált anyag némi muníciót adhat Tim Cook számára.
Hirdetés
 

Jövő héten a technológiai világ legbefolyásosabb alakjainak kell elzarándokolni az amerikai törvényhozókhoz, hogy ott megpróbálják bebizonyítani, nem folytatnak versenyellenes praktikákat. Az Amazon, a Facebook és az Alphabet első számú embere mellett az Apple-t irányító Tim Cooknak is állnia kell majd a szenátusi bizottság tagjaitól bizonyosan érkező kellemetlen kérdéseket. Nem véletlen tehát az időzítése annak a külső fél által végzett tanulmánynak, amelyet Cupertino most hozott nyilvánosságra.

Csak úgy, mint mindenki más...

Az Apple támogatásával készült anyagot az Analysis Group jegyzi, és alapvető célja az, hogy bemutassa és összehasonlítsa a különböző online piacterek jutalékszedési gyakorlatát. A cég 2008-ban indult alkalmazásboltja, az App Store 30 százalékot vesz le minden fizetős app árából, illetve alapesetben ugyanennyi a tarifa az appokon belül végzett tranzakciók esetében is. Az "adó" csak az egy éven túlnyúló előfizetések esetében mérséklődik 15 százalékra.

A tanulmány rengeteg más online piactér, például a Google Play Store, az Amazon App Store, a Samsung Galaxy Store vagy éppen a Microsoft Store gyakorlatát megvizsgálva arra jut, hogy a partnerektől beszedett jutalék nagyjából 30 százalék körül alakul minden szereplőnél. Ugyanakkor azt is érdemes megjegyezni, hogy ettől számos esetben lehet kedvezőbb feltételeket kapni az egyes áruházakban, ám ehhez valamiféle speciális feltételnek kell megfelelni.

 

Jutalékok nagysága a különböző alkalmazás-áruházakban (forrás: Apple)

 

A szerzők nem csak a közvetlen konkurenciát, de más szektorok, így például a digitálisan terjesztett videojátékok piacát is górcső alá vették. Mint ahogy az alábbi táblázaton látszik, itt is ugyanaz a 30 százalékos tarifa szerepel a legtöbb helyen. A kakukktojás az Epic Games, amely mindenféle kisbetűs rész és csillagozás nélkül is mindössze 12 százalékot kér a partnereitől. (Ennek oka egyébként az, hogy a vállalat nagyon agresszív árazással igyekszik a piacot uraló Steam hegemóniáját megtörni.) 
 

Alkalmazott jutalékrendszerek a videojátékok piacán (forrás: Apple)

 

Az összegyűjtött adatok elemzését követően a tanulmány az Apple számára kedves következtetéseket von le. Véleményük szerint a díjak mértéke megalapozott, egyben lehetővé teszi a szolgáltatóknak azt, hogy működtessék és fejlesszék ezeket a platformokat, ami közvetve még több potenciális bevétellel kecsegteti az együttműködő fejlesztőket, kiadókat.

Megállapítják továbbá, hogy a tranzakciókon alapuló elszámolás nagy segítség a kisebb vállalkozások számára, hiszen így semmiféle előzetes költséggel nem kell számolniuk. A számla csak akkor lesz tekintélyes, ha maguk is nagy forgalmat bonyolítanak. A jutalékrendszer egyben ösztönzi is a platformok üzemeltetőit arra, hogy minél több látogatót, potenciális vásárlót "hajtsanak fel". Ez pedig mindkét fél javát szolgálja.

Forró az amerikai pite

Mint a bevezetőben kitértünk rá, az anyag minden bizonnyal muníciónak készült Tim Cook szenátori meghallgatásához. A jövő héten esedékes kérdezz-felelekre azt követően kerül sor, hogy politikai szereplők is elkezdték felvetni a túlságosan nagyra nőtt, több esetben monopóliumhoz közeli állapotban működő techóriások megzabolázásának szükségességét.

Elsőként Elizabeth Warren demokrata szenátor emelte be formálisan is elnökválasztási programjába a platformsemlegesség kikényszerítését a digitális gazdaságban. Ez elvi szinten is tiltaná például azt a jelenséget, hogy egy adott társaság üzemeltetőként és eladóként is jelen legyen egy piactéren, de érvényes a piaci versenyt akadályozó számtalan olyan modellre, amit a technológiai multik üzemszerűen alkalmaznak.

Idén májusban pedig már arról cikkeztek amerikai lapok, hogy az elmúlt évtizedek legnagyobb volumenű trösztellenes eljárását készítik elő a Google ellen. A minisztérium azt követően indíthatja el a pert, hogy eredményesnek bizonyult a társasággal szemben folytatott vizsgálata. Ennek középpontjában a Google fő tevékenysége, az online hirdetési üzlet áll, ehhez kapcsolódva pedig a társaság keresőpiaci dominanciája, amivel a vádak szerint vissza is élt a versenytársaival szemben.

Nem csak a szenátorok vizsgálódnak

De nem kizárólag otthoni gondokkal kell szembenézniük a nagy technológiai cégeknek. Az Apple ellen például pontosan az App Store-ban alkalmazott gyakorlata miatt indult eljárás az EU-ban azt követően, hogy a Spotify panasszal fordult az illetékes hatósághoz. A svéd vállalat szerint a választási lehetőségek redukálásával és különböző szabályokkal olyan játékteret alakít ki Cupertino, ahol nem egyenrangú félként versenyeznek egymással az alkalmazások.
Mobilitás

Vodafone-t cserélt Yettelre a magyar állam

A 4iG viszont az Antenna Hungárián keresztül immár a Vodafone 70,5 százalékát birtokolja.
 
Hirdetés

Ez gyorsan ment, az Invitech bevezeti a SOAR-t

Az Invitech biztonsági műveleti központjában olyan automatizált megoldást vezetnek be, amellyel akár egy eddig félnapos elemzőmunka is csak negyedórát vehet majd igénybe. Ez a SOAR.

Felderítés nélkül csatába menni – nagyjából ehhez hasonlítható az automatizált rendszereket nélkülöző kibervédelem. A mesterséges intelligencia mindkét oldalon beszállt a küzdelembe.

a melléklet támogatója az Invitech

CIO KUTATÁS

A HAZAI NAGYVÁLLALATOK FELHŐHASZNÁLATÁRÓL

Az Ön véleményére is számítunk Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével és az IPR-Insights szakértőivel közösen összeállított kutatásunkban.
Segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Létezik egy ortodox irányzat, mely szerint a jelszavak legyenek minél hosszabbak és összetettebbek, valamint cseréljük azokat minél gyakrabban. Valóban ettől lesznek a rendszereink biztonságosabbak? Pfeiffer Szilárd (Balasys) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.