Egyeseknek csokit, másoknak kemény konkurenciát hozott a Mikulás. A játékpiacot meghatározó Steam üzemeltetőjének speciel az utóbbit.

Az Epic Games láthatóan nem tud leállni. Nem elégedtek meg azzal, hogy aktuális sikerjátékuk androidos terjesztésénél fityiszt mutattak a Google-nek, hanem még az ünnepek előtt megnyitottak egy új frontot egy másik feketeöves ellenféllel szemben.

Kiengednék a gőzt

A szoftverfejlesztő vállalat pár napja jelentette be, hogy saját online boltot nyit, amelyet bárki igénybe vehet majd alkotása terjesztésére. Az Epic Games Store a héten meg is nyitotta a kapuit, egyelőre csak néhány címmel a portfóliójában, de a csőben már tucatnyi újabb alkotás várakozik.

A PC-re és Macre készült játékokat az online terjesztés üzleti modelljébe "betonozott" 70-30-as bevételmegosztási aránynál lényegesen jobb feltételekkel tudják piacra dobni a fejlesztők, hiszen az Epic Games mindössze 12 százalékot kér az eladásokból. Bár a vállalat első számú embere a starttal kapcsolatos kommentárjában azt mondta, hogy a közeljövőben nem céljuk a piacot uraló Steam áruház "megsemmisítése", ám az árazási modell egyértelműen ilyen törekvéseket mutat.
 

 

Ezt sejteti egyébként a bemutatkozás során vetített fenti grafikon is, ahol az Epic Games kondícióit a Valve által üzemeltetett Steam áraival hasonlították össze. Mint jól látszik, a fejlesztők nem csupán a piros csíkok közötti különbséget spórolhatják meg, hanem azt az 5 százalékos díjat is, amit az Epic Games tulajdonában lévő, a játékiparban széles körben használt Unreal fejlesztői készletért kellene kifizetni a steames forgalmazásnál.

Az új áruház sikere természetesen azon fog múlni, hogy mekkora potenciális vásárlói tömeghez képes eljuttatni az ajánlatait. Ebben segíthet a cég Support-A-Creator programja. Ez egy fejlesztők által opcionálisan igénybe vehet értékesítésösztönző megoldás, ahol a különböző független tartalomelőállítóknak (bloggerek, youtube-erek, játékot streamelő profik, influencerek stb.) részesedést ajánlhatnak fel a vásárlásokból - vásárláskor egy kódot megadva könyvelődik le a támogatás a programban résztvevő alkotóknak. Az Epic Games itt is erősen akar nyitni, így az első két évben 5 százalékos jutalékszintig ők álljak a cechet a készítők helyett.

Megmozdult az óriás is

Érdekes módon a már emlegetett Valve szintén lépett egyet a témában még múlt héten, amikor is bejelentette a fent említett 70-30-as kifizetési arány fellazítását, de csak bizonyos feltételek szerint. A Steamen árult játékok után az elkövetkezőkben csak az első 10 millió dollár beérkezéséig számítják fel a 30 százalékot. Innetől 50 millióig 25 százalékra mérséklődik a díj, onnantól felfelé pedig már "csak" 20 százalék landol a Valve-nál.

Az Epic Games Store bejelentése előtt ez a lépés leginkább azzal volt magyarázható, hogy a Valve igyekszik elébe menni annak, hogy a nagyon népszerű címek fejlesztőinél az jöjjön ki a matekozást követően, hogy jobban megéri saját terjesztésben teríteni a játékaikat (mint ugye tette ezt az Epic Games is a Google Play Store kihagyásakor). A hét történéseinek fényében viszont elképzelhető, hogy a Valve így igyekezett kifogni a szelet az épp csak megszületett rivális vitorlájából.

Ennek ellenére az akció nem túl jól sült el, mert a kisebb fejlesztők hatalmas zúgolódásba kezdtek az egyértelműen a globális sikerjátékok tulajdonosaira szabott sávozott rendszer miatt. Ráadásul még a nagyok esetében sem feltétlenül elég ez a kedvezmény, főleg, ha azok az Unreal engine-t használják (hiszen 20+5 még mindig jóval több, mint a 12).

Véres csata következik

Úgy tűnik, 2019-ben hatalmas harc kezdődik a számítógépes játékok terjesztésének piacán. A Steam a méretéből és beágyazottságából fakadóan a rosszabb pénzügyi kondíció ellenére előnyben van, ám az Epic Games a Fortnite idei elsöprő sikerét meglovagolva reális kihívója lehet a nagy öregnek. Rövid időn belül természetesen valóban nem reális, hogy lenyomják a Steamet, de a lépés arra biztos elég lesz, hogy kicsit felkavarja a szegmens erőviszonyait, és esetleg újabb engedményekre kényszerítse a Valve-ot.

Piaci hírek

Döbbenet: a Facebookról megint elszivárgott némi személyes adat

A közösségi oldalnak megint nem sikerült összehangolni a saját házirendjét a saját alkalmazásprogramozási eszközeivel, és sokadszor is olyan fejlesztőknek biztosított hozzáférést a felhasználói adatokhoz, akiknek nem kellett volna. Aggodalomra semmi ok, a Facebook eddiginél is keményebb munkája eredményes lesz.
 
Hirdetés

Ez az igazi versenyelőny a turizmusban

A koronavírus-járvány miatt visszaesett vendégforgalom lehetőséget is rejt magában. A szállodaipar korán ébredő szereplői a jövőbe fektetve informatikai fejlesztésekkel tehetik vonzóbbá és biztonságosabbá szolgáltatásaikat.

Már Budapesten is van olyan előadás, amit wifihálózat és mobiltelefon segítségével tettek interaktívvá.

a melléklet támogatója a TP-Link Magyarország

Hirdetés

Hatékonyabb kommunikáció Magyarország legforgalmasabb vasútvonalain

Sikeresen befejeződött a magyarországi GSM-R hálózat kiépítésének első fázisa.

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Mi köze az IBM licencszerződések apró betűs kitételeinek ahhoz, hogy a Microsoft Windows Server 2008 életciklusának végéhez ér? Rogányi Dániel (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.