A Spotify beadványára reagálva megvizsgálják, törvénybe ütköző-e az Apple külső zeneszolgáltatókkal folytatott üzleti gyakorlata.

Jól értesült forrásokra hivatkozva azt közölte a Financial Times, hogy hamarosan formális eljárás indulhat az Apple által alkalmazott üzletpolitikával kapcsolatban. Az EU illetékeseinek azt kell majd eldönteni, versenyjogi szempontból megfelel-e az elvárásoknak az, ahogy a külső partnereket kezeli az amerikai mamut.

Zene füleiknek

Az egész ügy azzal indult, hogy Európa talán egyetlen, a technológiai szektor egyik részterületén globálisan is jelentős szereplőnek számító vállalkozása, a svéd Spotify bemószerolta riválisát az európai hatóságoknál. A mostani hír tehát számukra már egy kisebb győzelmet jelent, ám a pezsgőt azért még nem érdemes behűteni, mivel egy ilyen vizsgálat évekig eltarthat, arról nem is beszélve, hogy a kimenetele is kétséges.

A svédek a fair verseny fontosságát hangsúlyozva indítványozták az eljárást, mivel az elengedhetetlen ahhoz, hogy a vállalatok közül a legjobb innovációkkal rendelkezők kerüljenek ki győztesen. Ezt azonban a Spotify szerint ellehetetleníti az Apple által felépített ökoszisztéma. Például ütközik a megkülönböztetés nélküli verseny szellemével az, hogy az App Store-ból elérhető alkalmazásokból indított kifizetések 30 százalékát lefölözi az amerikai vállalat, miközben ugyanebben az alkalmazásboltban saját szolgáltatásaival is versenyez a külsős megoldásokkal. Utóbbival önmagában egyébként nem lenne problémája a svédeknek, ám azzal igen, hogy meglátásuk szerint a választási lehetőségek redukálásával és különböző szabályokkal olyan játékteret alakít ki Cupertino, amiben nem egyenrangú félként versenyeznek az alkalmazások.

A Spotify azt is nehezményezi hogy ugyan elméletben meg lehet kerülni az Apple fizetési rendszerét, és így megúszni az extra jutalékot, de a Spotify szerint ekkor életbe lép egy csomó technikai korlátozás és felhasználói élményt csökkentő mechanizmus. A blogbejegyzés példaként itt a vásárlókkal történő direkt kommunikációt megnehezítő, vagy éppen teljesen ellehetetlenítő eseteket hoz fel.

A Spotify a fentiek miatt három dolgot szeretne kikényszeríteni az EB-nek címzett beadványával. Egyfelől azt, hogy az App Store-ban saját képességeik alapján dőljön el a fogyasztókért folyó rivalizálás, és ne befolyásolja mindezt, hogy ki a tulajdonosa az alkalmazásáruháznak. Cél lenne továbbá az is, hogy a vásárlók lényegi döntést hozhassanak arról, milyen fizetés rendszert használnak, anélkül, hogy más megoldásokat külön pénzügyi vagy technikai terhekkel sújtana az Apple. Végezetül a Spotify szeretné kiharcolni, hogy az alkalmazásboltok tulajdonosai ne tudják ellenőrizni, irányítani a felhasználók és a szolgáltatók közötti kommunikációt azzal, hogy véleményük szerint nem fair hivatkozással megtagadnak bizonyos információk, például akciókról szóló tájékoztatók továbbítását.

Nem is úgy van az!

A márciusi beadványra már reagált az Apple. A hivatalos nyilatkozat természetesen minden szempontból elutasítja a Spotify vádjait. Cupertino szerint a svéd cég csak "pénzügyi megfontolások" miatt indította el az akcióját, hogy lényegi ellenszolgáltatás nélkül részesülhessen az App Store biztosította infrastruktúra előnyeiből. Az amerikaiak azt is kikérték maguknak, hogy különleges, szoftversen biztosított előnyöket élvezne saját zenei szolgáltatásuk, az Apple Music. Ennek alátámasztására a nyilatkozat azt is megemlíti, miszerint már tárgyalásokat is folytattak a Spotify képviselővel arról, hogy a svéd szolgáltató megoldása beépüljön az AirPlay és Siri rendszerekbe.

Az ügyben annak az Európai Bizottsgnak (EB) kell dönteni, amely az utóbbi időben nagyon felpörgette a hasonló vizsgálatokat. Ezek jórészt a Google-t érintették negatívan, hiszen az óriásvállalat súlyos, euromilliárdokban mérhető büntetési tételeket lesz kénytelen kifizetni.

De nem csak Európában kezd probléma lenni a tehnológiai szektort uraló gigacégek működése. Az USA-ban például egy demokrata elnökjelölt konkrét választási programpontot csinált a techóriások megregulázásából, amiben akár utóbbiak feldarabolása is egy eszköz lehet. Elizabeth Warren demokrata szenátor többek között azt is ezeknek a cégeknek a fejére olvasta, mint ami a Spotify-t is zavarja: a politikus javaslata a platformsemlegesség jegyében kizárná, hogy valaki egyfelől üzemeltetője legyen a piactereknek, másfelől ugyanott árulja a saját termékeit is.

Közösség & HR

Itthon már szinte mindenki netezik a mobilján

Egy friss felmérés szerint jelenleg 6,2 millióra tehető a hazai felnőtt okostelefon-használók tábora, akik közül nagyjából 6 millióan szörfölnek is mobiljukon.
 
Hirdetés

Felhőben az erő

Gyorsan változó hardveres technológiák, finomodó szoftveres környezet és felkészültebb humán erőforrás teszi jövőbiztossá a felhőt.

Veszélyek garmadája bújik meg a webes alkalmazások és az alkalmazásprogramozási interfészek közötti forgalomban. Ezek kiszűrésére és hatástalanítására szerencsére egyre hatékonyabb eszközökkel rendelkezünk.

a melléklet támogatója a Balasys

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.