Szubjektív összeállítás a tech világ idei legnagyobb dobásairól, legfontosabb termékeiről, és a leglátványosabb bénázásairól.

Az év végéhez legalább annyira hozzátartoznak az összegző írások, mint a pezsgő, a virsli és a kényszerből megtartott szilveszteri bulik. Hogy ne érezzük mi sem kényszernek a 2013-as év áttekintését, következzen egy teljesen szubjektív összeállítás arról, hogy szerintünk (azaz szerintem) melyek voltak ebben az évben a leg-témák. Hogy a cikk ne csapjon át teljes önzésbe, a végén az is kiderül, hogy melyik cikk volt idén a legnépszerűbb a Bitport.hu oldalain, ami egyébként önmagában is egy igen fontos idei trendre hívja fel a figyelmet.

A legnagyobb bukó: BlackBerry

Ki-ki vérmérséklete szerint félti őket, drukkol nekik, a pokolba kívánja őket: a BlackBerry 2013 legnagyobb buktája, még akkor is, ha a negyedévente érkező pénzügyi jelentések szerint alapvetően minden rendben van. A vezetők tudják, hogy baj van, adósság nincs, (egyelőre) elegendő készpénz áll rendelkezésre, akit kellett, elküldtek, sőt, még új megállapodás is született a Foxconnal. A legnagyobb gond viszont az, hogy a BB10-es készülékek teljes kudarcot vallottak, a megújulás egyáltalán nem sikerült, a BlackBerry nem vonzó a vásárlók szemében, a kitartó kemény mag pedig édeskevés a felszínen maradáshoz. Sajnos 2013-ban végignézhettük egy nagy múltú és szerethető márka utolsó próbálkozásait, és félő, hogy a folyamatokat 2014-ben sem nagyon lehet megfordítani.

Legmeglepőbb ötlet: Project Ara

Aki elunta már a nagy képernyős, egyen telefonok évek óta tartó uralmát, aki nem ért egyet azzal, hogy évente le kellene cserélnie a mobilját, aki szeretne valami újat látni, annak a 2013-as év elhozta a moduláris felépítésű készülékek ötletét. Az egész a Phonebloks nevű kezdeményezéssel indult és akkor vált komolyan vehetővé, amikor a Motorola is beszállt a buliba. Még ha soha nem is lesz belőle semmi, akkor is valami újat, érdekest, izgalmasat hozott a Project Ara, ami végre több annál az „innovációnál”, hogy alkossunk meg egy új operációs rendszert, aminek a felületén nem jobbra, hanem balra kell simítani az ikonokat a fényképezéshez.

Project Ara: mobilitás egész másképp

Legtökösebb startup: SnapChat

Biztos akad, aki inkább elvakultnak, szerencsétlennek, vagy egyszerűen csak hülyének neveznék őket és az is elképzelhető, hogy fél év múlva már nem is hallunk felőlük. A SnapChat mégis alaposan megbirizgálta a vezető tech cégek fantáziáját, mivel a fiatalokat célzó, az üzeneteket beérkezés után megsemmisítő alkalmazás robbanásszerűen nőtt ebben az évben. Csak úgy potyogtak a milliárd dolláros ajánlatok, a SnapChat vezetősége azonban ellenállt, mondván, hogy ők még dolgoznának egy sort ezen a történeten. A vállalkozás sikere, a felhasználók által naponta fogadott 400 millió üzenet (a felhasználói számról a mai napig nem lehet tudni hivatalos adatot) mellett a Facebook 3, illetve a Google 4 milliárd dolláros vételi ajánlatát elutasítani merész tett és egyben példa arra, hogyan érdemelhető ki a legtökösebb startup cím.

Legjobb tech cucc: Nexus 5

Sok érdekes, izgalmas készülék, táblagép, szemüveg, óra, mobil és egyéb kütyü jelent meg idén, de egyik sem képvisel annyira fontos filozófiát és trendet, mint a Google Nexus termékvonala. Nem biztos, hogy a Nexus 5 a technológiai érelemben vett legjobb mobil idén, van jobb kijelző, kamera és processzor a Nexus 5-ben lévőknél, mégis a stock Android használata, illetve a Google-nak köszönhetően alacsony ár kiutat jelenthet a 200 ezer forintos csúcskészülékek csapdájából. Hosszas vita indulhatna annak kapcsán, hogy a Google támogatása nélkül nem lehetne ilyen olcsó egy ilyen képességű készülék, aminek eredményeképpen újabb felhasználókat köt magához a vállalat. Az összes cég erre törekszik, viszont az üzleti berendezkedésük miatt egyik sem tette, teheti meg, hogy elfelezi a csúcskészülékeinek az árát. A Google megteheti, meg is tette, aminek következtében egy olyan ár-érték arányú mobilszériát indított el, ami a Play alapú forgalmazás kiterjesztés után alapjaiban változtathatja meg a piacot.

Nexus 5: a siker az LG-t is húzza magával 

A legfurcsább páros: Nokia-Microsoft

Azt is írhattam volna, hogy a Microsoft és Nokia bejelentésének híre volt 2013 legnagyobb bombája, ami akkorát robbant, mint az utóbbi időben egyetlen fontos üzleti lépés sem. A lökéshullámok a finneket terelgette a legjobb irányba, mivel az év vége felé a Nokia szépen, lassan, egyre izmosabb, sokszínűbb készülékekkel építgeti a Windows Phone-t és a termékkínálatot, ami feledteti azt a tényt, hogy jövőre kiszállnak a mobilgyártásból. Az egész üzlet felett egy hatalmas kérdőjel lóg, mivel senki sem tudja, hogy a Microsoft pontosan hogyan veszi át a készülék gyártást, mit kezd a Lumiával, hogyan viszonyul majd mindehhez a Surface termékvonal. Noha kézenfekvő ez a frigy, mégis a piac és a felhasználók számára inkább nyugtalanító, így a redmondiak előtt óriási feladatok tornyosulnak 2014-ben.

A legnagyobb nyertes: Google

Úgy néz ki, hogy nem csak az év, hanem az évtized nyerteséről is beszélhetünk, mivel a Google az elképesztő méretű forrásainak köszönhetően jóformán azt csinál, és olyan irányban fejleszt, amilyenbe csak akar. Ez a szabadság teszi lehetővé a még mindig csak felhúzott szemöldökkel nézett Glass-t, az önjáró autókat, az egész világ képekkel történő feltérképezését, a világ fejlődő országainak nettel való ellátását és a robotokat, ami egy friss, de annál izgalmasabb fejezete a Google életének. Ha csak pénzügyi alapon tekintjük a sikerességet, akkor biztosan sok cég ide kerülhetne még, de egyedül a Google az, amelyik tevékenységével ennyire közvetlenül és nagy hatással terelgeti életünket egy éppen csak formálódó jövő felé.

Atlas: a Google által felvásárolt Boston Dynamics humanoid robotja

A legbénább termék: Galaxy Gear

A hordható készülékek trendje volt a leginkább emlegetett irány ebben az évben, és ezzel együtt az a trend, ami a legkevesebb valódi újdonságot hozta el 2013-ban. A téma óra alapú megoldásai a legkézenfekvőbbek, ami kapcsán a Pebble emlegethető pozitív, és a Galaxy Gear negatív példaként. Míg előbbi nem akart több lenni annál, ami, addig a Gear személyében megszületett egy eltúlzott, karikatúra szerű valami, ami egyedül a Galaxy márkanévből és a Samsung marketing erejéből szeretett volna megélni. Lehet, hogy anyagi sikert hoz, vagy hozott, de láthatóan egy elnagyolt, elsietett, és alapvetően elhibázott termékről van szó, ami nem azért rossz, mert naponta tölteni kell, és nagy, és nehezen kezelhető, hanem mert egyszerűen nem teszi jobbá felhasználójának az életét.

A legfelkapottabb piac: Kína

Az idei év egyik legjobban dokumentálható, legalaposabban körülrajzolható vonulata volt, ahogy az addig ismeretlen kínai mobilgyártók egyre többször adtak hangot magukról. Az Apple China Mobile-al kötött megállapodása sorsdöntő lehet a világpiacra nézve is, ezzel párhuzamosan pedig a kínai, Európában még nem annyira ismert gyártók egyre inkább kifelé tekintgetnek. A ZTE-Huawei-Lenovo hármas jövőre új kihívókat kaphat, bár az még nem valószínű, hogy bármelyik feltörekvő, otthon rendkívül sikeres márka rövid időn belül bekerüljön akár a top 10-be is. Ennek ellenére a Xiaomi, az Oppo, a Vivo, a Meizu mobiljaira mindenképpen figyelni kell, mivel 2013-ra hatékonyan építették fel magukat, illetve piacukat, és mindben ott a potenciál ahhoz, hogy meglepje a világot.

Vivo Xplay 3S: a világ első 2K felbontású kijelzővel ellátott mobilja Kínából

A legalaposabb megfigyelő: NSA

Az USA a Nemzetbiztonsági Ügynökségének (National Security Agency) rövidítése akár bele is éghetett mostanra olvasóink tudatába, annyit foglalkoztunk a szervezet ügyeivel idén. Az NSA témája nem feltétlenül csak attól érdekes, hogy megtudtuk, amit valószínűleg az összes épeszű ember sejtett idáig (azaz digitális létünk nyitott könyv a hatóságok számára), hanem azért is, mert a kipattant botrány a nagyvállalatok gazdasági viszonyaira, és egymással ápolt kapcsolataikra is hatással volt. Az átlagfelhasználót nagy eséllyel egy pillanatig sem izgatja, hogy a hívásadatait valaki átnézi, de a mobilszolgáltatókat már sokkal inkább zavarja, hogy törvényi hivatkozással ugyanezeket az adatokat átadja az NSA-nak. A Big Data így új értelmet nyert, Edward Snowden neve bevonult a történelembe, mi pedig karosszékből nézhetjük végig, ahogy a világ nagy IT cégei megküzdenek igazukért az USA-val és Barack Obamával szemben.

A legolvasottabb Bitport cikk

Bónuszként jöjjön egy kis bepillantás a Bitport kulisszatitkaiba: az idei év legolvasottabb cikke magasan ez az írás volt, ami részben köszönhető a klikkvadász címnek, de talán annak is, hogy fontos trendet mutat be. A Facebook mindenhatósága megkopni látszik, a listában már szereplő SnapChaten kívül több alkalmazás és szolgáltatás igyekszik a Facebookból kiábrándult tömegeknek vigaszt és menedéket nyújtani, amihez nem is kell különösebben nagyívű megoldásokat kitalálni. 2014 tehát lehet, hogy az övék lesz, amihez nyilvánvalóan Mark Zuckerbergnek is lesz pár szava. 

Angol startuppal pallérozza a Galaxy AI-t a Samsung

A dél-koreai vállalat a felvásárlástól azt reméli, hogy az eszközein futó algoritmusok a lehető legtestreszabottabb szolgáltatásokat nyújtják majd a felhasználóknak.
 
Nincs automatikus és egyszerű út a felhőnirvánába, pedig a buktatók többségét viszonylag egyszerűen el lehetne kerülni.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.