Aki egy hónapon nem bólint rá személyes adatai cégcsoporton belüli megosztására és széles körű felhasználhatóságára, az repül.

Ami első látásra a felhasználási szabályok ártatlannak tűnő módosításának, pontosításának látszik, az tulajdonképpen a WhatsApp maradék önállóságának felszámolását jelenti a Facebook vállalatcsoporton belül. A közösségi média piacát uraló gigász ezzel bebiztosítja magát, hogy a felhasználók adatait üzleti céljai érdekében gyakorlatilag bármire felhasználhassa.

Eszed, nem eszed, ez van!

A több mint kétmilliárdos felhasználói bázissal büszkélkedő üzenetküldő alkalmazásban tegnap jelent meg a szabályok változásáról szóló értesítés. A mindössze néhány soros felugró üzenet mintegy mellékesen említi a "partnerség" intézményét más, szintén a Facebookhoz tartozó üzleti egységekkel.
 

 

Aki azonban többet szeretne a változásokról tudni, annak egy jogi bikkfanyelven megfogalmazott szövegtengerből kell(ene) kihámoznia a lényeget, ami leegyszerűsítve úgy fogalmazható meg, hogy a Facebook a WhatsApp-felhasználók minden értékes személyes, beazonosításra alkalmas adatát megoszthatja a cégcsoport egészével. Utóbbi célja elsősorban nyilvánvalóan az, hogy a pénzt termelő hirdetési rendszer képességeit tudják fejleszteni.

Az új érában többek között a felhasználók neve, profilképe, státuszbejegyzései, telefonszáma, kontaktlistája, IP-címe is bekerül a Facebook közös adatvagyonába. Ugyancsak összvállalati gondnokság alá kerülnek az alkalmazást futtató mobil eszközök különböző technikai paraméterei. A szabadon felhasználható adatok körébe esik majd az is, ha valaki a WhatsApp-on keresztül lép üzleti kapcsolatba egy harmadik féllel. Ilyen esetben például a szállítási cím és a vásárlások összege is a Facebook teljes portfóliójának a rendelkezésére áll.

Bár ezeket a változásokat már tavaly nyáron belengette a cég, az akkor vázoltakhoz képest van egy lényeges különbség: a felhasználónak mindezt kötelező elfogadnia. A február 8-án életbe lépő módosításokkal kapcsolatban ugyanis egyetlen opcióként a beleegyezés szerepel. Aki mindehhez nem járul hozzá, az onnantól nem fogja tudni használni a platformot.

Fontos megjegyezni, hogy a fentiek nem igazán összeegyeztethetők az EU-ban több éve hatályba lépett adatvédelmi rendelkezésekkel (GDPR). Ennek megfelelően a kontinensen élő felhasználókra egy "könnyített" változat vonatkozik. Ez praktikusan azt jelenti, hogy ugyan a WhatsApp átadhatja a személyesnek tekinthető adatokat a cégcsoport többi tagjának, de ezeket az információkat kizárólag a WhatsApp platformjának fejlesztésére, működésének zavartalan biztosítására lehet felhasználni.

A témával kapcsolatban egyébként több neves szaklap munkatársai is igyekeztek további információhoz jutni a Facebooktól, ám a cég képviselői egyelőre nem voltak hajlandók érdemben reagálni a megkeresésekre.

Semmivé foszlott az alapítói akarat

A WhatsApp egyébként ezzel a lépéssel pont oda jut, ami ellen az alapítói egykor védekezni akartak. A vállalkozás egykori vezérigazgatója, az ukrán származású Jan Koum emlékezetében ugyanis mély nyomot hagytak a gyerekkori évek, amikor nem szabadott telefonon keresztül bármit mondani, hiszen a KGB lehallgathatta a beszélgetést. A személyes adatok védelmét szolgálta például a felhasználók közötti kommunikáció végponti titkosítása.

A gyorsan nagy népszerűségre szert tevő alkalmazást ugyanakkor Mark Zuckerberg 2014-ben irdatlan összegért felvásárolta. A Facebook alapítója akkor ígéretet tett arra, hogy meghagyja a csevegőalkalmazás autonómiáját, mint ahogy ez a lemez forgott 2012-ben is, amikor az Instagram került a Facebook kosarába. Mindezt azonban felülírták az üzleti érdekek és az elkövetkező években egyre erősebb nyomás érkezett az alapító irányából, aki igyekezett a neki megfelelő irányba terelni a fejlesztéseket. Ennek következtében 2018-ban előbb a WhatsApp alapítói, majd az Instagram vezetői is leléptek a Facebooktól. Ebben nyilván nagy szerepe volt annak a 2019 elején nyilvánosságra hozott tervnek is, hogy a Messengert, az Instagramot és a WhatsApp rendszerét is egyetlen hatalmas üzenetküldő platformmá gyúrnák össze.

A történéseknek különös aktualitást ad, hogy tavaly ősszel előbb a Google (Alphabet), majd nem sokkal később a Facebook ellen is beindult egy olyan jogi eljárás az Egyesült Államokban, amely végső esetben akár a cégek kikényszerített feldarabolásához is vezethet. Mindezt arra hivatkozva, hogy a technológiai óriások a rendelkezésükre álló mérhetetlen erőforrásokra támaszkodva ellehetetlenítik a tisztességes piaci versenyt. Hasonló okok miatt nem csak az USA-ban, de például az EU-ban is terítéken van a az internetes mamutok megzabolázása.

Közösség & HR

A környezetvédelem és a digitális oktatás körül forgott az idei InnoMax

Az idén tizenegyedik alkalommal kiírt pályázat keretében az innovációs díjak mellett digitális oktatást támogató eszközöket is kaphattak az indulók.
 
Minősített szolgáltatók, hosterek és globális piaci szereplők együtt szolgálhatják ki a vállalatok növekvő igényeit. Áttekintettük ezt a gyorsan változó piacot két szakértővel.

a melléklet támogatója az Invitech

...az pedig sokkal gyorsabb, ha mindent csak egyszer, vagy még egyszer sem kell személyesen elvégezni. Májusi mellékletünk második része az IT infrastruktúra automatizálásáról.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

Az elmúlt tíz évben radikális változás történt az adatfeldolgozásban, ami az infrastruktúrát is átalakította.

a melléklet támogatója a Dell Magyarország

Ha bővítené tudását és fejlődne a digitális transzformáció területén, látogasson el a Transformation-experts.hu oldalra, ahol egy gyors regisztráció után inspiráló cikkek, esettanulmányok, prezentációk, videók és egyéb szakértői anyagok széles tárházához kap hozzáférést.

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.