Egyrészt őket is érinti az Európai Unó új kiberbiztonsági direktívája, másrészt igyekeznek segíteni a felkészülésben ügyfeleiknek. A főbb lépésekről és a nehézségekről is beszélgettünk az Invitech szakértőivel.

Új szintre lép az Európai Unió kiberbiztonsága idén október 18-án. Akkortól kell ugyanis kötelezően alkalmazni az EU tagállamaiban a NIS2 néven emlegetett új kiberbiztonsági irányelvet. Az irányelvnek való megfelelés komoly terhet ró az egész piacra, az érintett cégekre, tanácsadókra, kiberbiztonsági megoldásszállítókra egyaránt, de még a szabályzói oldalra is várnak feladatok. A felkészülést segítendő a Bitport szakmai napot is szervez a CIO Klub tagjainak április 9-én a La Vida Duna Rendezvényházban.

Új podcastadásunkban a rendezvényhez kapcsolódóan két szakértőt, Pataki Tündét, az Invitech Stratégiai Területek üzletágának vezetőjét, és Herk Imrét, a vállalat kiberbiztonsági tanácsadóinak vezetőjét kértük meg, hogy segítsenek eligazodni a direktíva előírásaiban.

Az adásban megbeszéltük, hogy milyen állapotban találja a magyar szervezeteket az uniós direktíva, és hogyan célszerű megkezdeni a felkészülésüket, hogy megfeleljenek a követelményeinek. Kiderült többek között, hogy milyen mértékben határozza meg egy vállalat felkészültségének jelenlegi szintjét, hogy milyen iparágban működik, mekkora a mérete, vagy épp milyenek a tulajdonosi viszonyai.

Vendégeink felvázolták, hol lehet tetten érni a magyar szervezetek erősségeit és persze gyengeségeit. Illetve azt is, hogy elsősorban technológia, folyamatbeli vagy általános kiberbiztonsági szemléletbeli változásokra van-e szükség.

Szóba került az is, hogy hogyan tudnak segíteni a felkészülésben a megoldásszállítói, integrációs és tanácsadói szerepben lévő piaci szereplők. Illetve vendégeink adtak egy vázlatos forgatókönyvet is az első lépések megtételéhez. És mivel a direktíva a podcast vendégeit is érinti, arról is meséltek, hogy az Invitechnél hogyan fogtak hozzá, hogy október 18-án felkészülten várhassák a NIS2 élesedését.

A hangfelvétel 2024. március 25-én készült Budapesten, az Invitech székházában.
 


A felvétel meghallgatható a fenti lejátszóval itt, de podcastjainkat követheti többek között a Spotify-on, az Apple, valamint a Google podcastplatformján is, ahol feliratkozhat a Bitport csatornájára.

A téma iránt mélyebben érdeklődőket várjuk a CIO Klub NIS2-vel foglalkozó szakmai napjára április 9-én a La Vida Duna Rendezvényházban, ahol a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága és az Invitech szakértői adnak fontos támpontokat a felkészüléshez. A szakmai napra a téma iránt érdeklődő üzleti és informatikai vezetők, kiberbiztonsági szakemberek a Bitport oldalán regisztrálhatnak.

A podcastadás az Invitech támogatásával készült.

Biztonság

Big4-tanácsadó lesz a ChatGPT: az adóbevallást is megcsinálja

Megállapodott az OpenAI és a PwC: első körben a Big4 továbbértékesíti a ChatGPT-t, illetve százezer alkalmazottja használhatja a munkájához.
 
Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.

a melléklet támogatója a Balasys IT Zrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.