Ezúttal az USA 36 tagállama és a főváros nyújtott be közös keresetet a Google alkalmazásáruházában érvényes, szerintük versenyt korlátozó szabályok miatt.

Mostanra már gyakorlatilag követhetetlen, hogy kik, hol és hányféle perrel, vizsgálattal, törvénymódosítással próbálnak fogást találni a big techként hivatkozott technológiai óriásvállalatokon. Az ezeknél a cégeknél felhalmozódott adatvagyon, a rendelkezésükre álló szinte kimeríthetetlen erőforrások és az a tény, hogy szolgáltatásaikkal már szó szerint a fél világot képesek elérni, egyre kellemetlenebb problémát jelentenek az országok kormányai, szabályozó hatóságai számára.

Nem játék

Friss hírek szerint az Egyesült Államok három tucatnyi tagállama és Washington együtt nyújtott be keresetet a Google ellen, mert véleményük szerint a keresőóriás alkalmazásáruházával kapcsolatban számos ponton felmerül a versenyjogi szabályok megsértése.

Az egyik legérzékenyebb vádpont a Play Áruházban alkalmazott jutalékrendszer, amelyet a cég a platformon keresztül terjesztett appok által generált bevételből szed, de a partnerekre vonatkozó több más előírás, így például a Google saját fizetési megoldásának erőltetése sem tetszik a kormányzati oldalnak. A felpereseknek azt is felróják a cégnek, ahogy a Google igyekszik befolyást gyakorolni a mobilgyártókra, hogy a számára előnyös beállításokkal, előre installált elemekkel kapják kézhez a telefonokat a tulajdonosok.

Mindezek összességében károsan hatnak a fogyasztókra és az alkalmazásfejlesztőkre mind az appok terjesztésénél, mind amikor a fogyasztó később alkalmazáson belüli digitális termékeket vásárol - áll a beadványban. A vásárlók pénztárcáját például szükségtelenül terheli a 30 százalékot is elérő, a felperesek szerint indokolatlanul magas Google-jutalék megléte.

A vádakat annak ellenére tartják megalapozottnak a közös pert indító államok és a főváros, hogy ellentétben az Apple teljesen zárt mobilos ökoszisztémájával, a Google nem követeli meg, hogy az Android operációs rendszerére épülő appokat kizárólag a Play Áruházból lehessen letölteni. A beadvány azzal érvel, hogy ezek a kisebb alkalmazásáruházak nem képesek fenyegetni a Google piaci dominanciáját.

Nincs itt semmi látnivaló

A Google a jogi akcióra magabiztos közleménnyel reagált. A vállalat szerint "érdemtelen" akció nem a kisemberek védelmét szolgálja, hanem egy maroknyi nagy appfejlesztő érdekeit próbálja kiszolgálni, hogy azok fizetés nélkül használhassák ki a Play Áruház nyújtotta előnyöket.

Az ügyhöz hozzátartozik, hogy a cég alig néhány hónapja enyhített a jutalékrendszerén. A korábbi egyetelmleges 30 százalékhoz képest így a kisebb fejlesztőknek csak 15 százalékot kell visszacsorgatni a Google kasszájába. Legalábbis addig, amíg nem érik el az 1 millió dollárnyi forgalmat. Ezzel a keresőóriás gyakorlatilag betűre lemásolta az Apple szisztémáját.

Cupertino a lépcsős rendszerre azt követően tért át tavaly novemberben, hogy az Epic Games augusztusban szó szerint fellázadt a szerinte versenyellenes gyakorlat miatt (a játékfejlesztő egyébként az Apple mellett a Google-t is beperelte). A látványos csörtéből aztán egyre szélesedő ellenállás kerekedett, idén márciusban pedig az EU is vizsgálódni kezdett a témában még egy korábbi, Spotify által benyújtott panaszt követően.

Bármennyire is tűz alatt vannak tartva a nagy technológiai óriások, eddig sem az alkalmanként kirótt súlyos bírságok, sem az egyéb jogi eljárások nem rengették meg pozíciójukat. A Google mostani magabiztosságát például az is alátámaszthatja, hogy nemrégiben a Facebook komoly csatát nyert egy potenciálisan feldarabolással fenyegető, szintén több amerikai tagállam támogatta perben.

Piaci hírek

Egyre furcsábbak lesznek a CAPTCHA tesztek, ahogy a gépek is okosodnak

Már nagyon jók például például a fényképek címkézésében, de a logikai összefüggéseken könnyen fennakadnak. Igaz, ezzel így lehet némelyik emberi felhasználó is.
 
Hirdetés

Adathelyreállítás pillanatok alatt

A vírus- és végpontvédelmet hatékonyan kiegészítő Zerto, a Hewlett Packard Enterprise Company platformfüggetlen, könnyen használható adatmentési és katasztrófaelhárítási megoldása.

A válasz egyszerű: arról függ, hogy hol, hogyan és milyen szabályozásoknak és üzleti elvárásoknak megfelelően tároljuk az információt. A lényeg azonban a részletekben rejlik.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.