Ezúttal az USA 36 tagállama és a főváros nyújtott be közös keresetet a Google alkalmazásáruházában érvényes, szerintük versenyt korlátozó szabályok miatt.

Mostanra már gyakorlatilag követhetetlen, hogy kik, hol és hányféle perrel, vizsgálattal, törvénymódosítással próbálnak fogást találni a big techként hivatkozott technológiai óriásvállalatokon. Az ezeknél a cégeknél felhalmozódott adatvagyon, a rendelkezésükre álló szinte kimeríthetetlen erőforrások és az a tény, hogy szolgáltatásaikkal már szó szerint a fél világot képesek elérni, egyre kellemetlenebb problémát jelentenek az országok kormányai, szabályozó hatóságai számára.

Nem játék

Friss hírek szerint az Egyesült Államok három tucatnyi tagállama és Washington együtt nyújtott be keresetet a Google ellen, mert véleményük szerint a keresőóriás alkalmazásáruházával kapcsolatban számos ponton felmerül a versenyjogi szabályok megsértése.

Az egyik legérzékenyebb vádpont a Play Áruházban alkalmazott jutalékrendszer, amelyet a cég a platformon keresztül terjesztett appok által generált bevételből szed, de a partnerekre vonatkozó több más előírás, így például a Google saját fizetési megoldásának erőltetése sem tetszik a kormányzati oldalnak. A felpereseknek azt is felróják a cégnek, ahogy a Google igyekszik befolyást gyakorolni a mobilgyártókra, hogy a számára előnyös beállításokkal, előre installált elemekkel kapják kézhez a telefonokat a tulajdonosok.

Mindezek összességében károsan hatnak a fogyasztókra és az alkalmazásfejlesztőkre mind az appok terjesztésénél, mind amikor a fogyasztó később alkalmazáson belüli digitális termékeket vásárol - áll a beadványban. A vásárlók pénztárcáját például szükségtelenül terheli a 30 százalékot is elérő, a felperesek szerint indokolatlanul magas Google-jutalék megléte.

A vádakat annak ellenére tartják megalapozottnak a közös pert indító államok és a főváros, hogy ellentétben az Apple teljesen zárt mobilos ökoszisztémájával, a Google nem követeli meg, hogy az Android operációs rendszerére épülő appokat kizárólag a Play Áruházból lehessen letölteni. A beadvány azzal érvel, hogy ezek a kisebb alkalmazásáruházak nem képesek fenyegetni a Google piaci dominanciáját.

Nincs itt semmi látnivaló

A Google a jogi akcióra magabiztos közleménnyel reagált. A vállalat szerint "érdemtelen" akció nem a kisemberek védelmét szolgálja, hanem egy maroknyi nagy appfejlesztő érdekeit próbálja kiszolgálni, hogy azok fizetés nélkül használhassák ki a Play Áruház nyújtotta előnyöket.

Az ügyhöz hozzátartozik, hogy a cég alig néhány hónapja enyhített a jutalékrendszerén. A korábbi egyetelmleges 30 százalékhoz képest így a kisebb fejlesztőknek csak 15 százalékot kell visszacsorgatni a Google kasszájába. Legalábbis addig, amíg nem érik el az 1 millió dollárnyi forgalmat. Ezzel a keresőóriás gyakorlatilag betűre lemásolta az Apple szisztémáját.

Cupertino a lépcsős rendszerre azt követően tért át tavaly novemberben, hogy az Epic Games augusztusban szó szerint fellázadt a szerinte versenyellenes gyakorlat miatt (a játékfejlesztő egyébként az Apple mellett a Google-t is beperelte). A látványos csörtéből aztán egyre szélesedő ellenállás kerekedett, idén márciusban pedig az EU is vizsgálódni kezdett a témában még egy korábbi, Spotify által benyújtott panaszt követően.

Bármennyire is tűz alatt vannak tartva a nagy technológiai óriások, eddig sem az alkalmanként kirótt súlyos bírságok, sem az egyéb jogi eljárások nem rengették meg pozíciójukat. A Google mostani magabiztosságát például az is alátámaszthatja, hogy nemrégiben a Facebook komoly csatát nyert egy potenciálisan feldarabolással fenyegető, szintén több amerikai tagállam támogatta perben.

Piaci hírek

A Snapchat alapítójának húga lenne a telefonszex Gattyánja

Már annyira a mainstream része az erotikus tartalmakat kínáló Quinn, hogy alapítóját, Caroline Spiegelt a finnek híres stratuprendezvényére, a Slush-ra is meghívták.
 
Ez a kkv-k problémája világszerte. A megoldásszállítók pedig rendszer a széttagoltságra, a sok egyedi igényre, és az ebből eredő magas fejlesztési és támogatási költségekre panaszkodnak.

a melléklet támogatója a Yettel

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.