Az USA-ban elsőként Maryland államban hoztak olyan helyi törvényt, amely komolyabb összegű közteher befizetésére szorítaná a digitális reklámokból milliárdokat besöprő nagyvállalatokat.

Múlt pénteken Maryland állam honatyái egy olyan törvényt fogadtak el, amellyel lehetővé válik digitális hirdetések bevételalapú adóztatása. Az új rendelkezés több szempontból is különlegesnek tekinthető az USA és a szintén jellemzően amerikai techóriások viszonyában.

Negyedmilliárdot hozhat

A friss szabályozás forgalomarányosan maximum 10 százalékra rúgó adózási kötelezettséget ír elő. Ez szakértői becslések szerint az állami költségvetést nagyjából 250 millió dollárral támogathatja meg már a bevezetés első évében. Későbbiekben pedig még nagyobb összegekről beszélünk, hiszen ez a piac egyelőre folyamatos növekedésben van. A honatyák a "talált pénzt" iskolafejlesztésre szánják.

Érdemes megemlíteni, hogy a törvényt már tavaly be szerették volna vezetni, ám akkor az elbukott a republikánus kormányzó vétóján, aki anno azzal érvelt a jogszabály ellen, hogy az az emberek kiadásait emelné meg, ami elfogadhatatlan egy ilyen nehéz gazdasági helyzetben.

A most már tényleg élesedő paragrafusok alapján a Facebooknak, Google-nek és Amazonnak lesz leginkább fájó a rendelkezés, mivel a törvény szövege hasonlatos a hazai szabályokhoz. A sávos rendszerben 100 millió dollárnyi bevételtől indul az adóztatás 2,5 százalékos kulccsal, a vége pedig a már említett 10 százalékos mérték. Utóbbit azoknak a cégeknek kell befizetni, amelyek globális éves forgalma meghaladja a 15 milliárd dollárt.

Pró és kontra

A törvény támogató egyik demokrata szenátor a fejleményeket kommentálva örömének adott hangot, hogy mostantól a big technek nevezett internetes gigászok is kiveszik majd a megfelelő részüket a közteherviselésből - úgy, ahogy a kisebb vállalkozások tették mindezt korábban is.

A változás ellenzői között nem csak maguk a techcégeket találjuk, de az állam republikánus törvényhozóit, telekommunikációs cégeket és médiavállalkozásokat is. Az ellenzők érve hasonló a korábban vétózó kormányzóéhoz: a megemelkedett költségeket szerintük az ezeknél a cégeknél hirdető vállalkozásoknak kell majd kigazdálkodni, ami végső soron a fogyasztókon csapódhat majd le.

Bár az adóztatást ellenzők ígéretei szerint mindent megtesznek majd a törvény elbuktatására, a támogatók képviselője szerint a jogszabályt akár egy bírósági ügyben is képesek lesznek megvédeni. Akárhogy is lesz, Maryland példája arra ösztönözhet más államokat is, hogy hasonló rendelkezésekkel jussanak extra bevételekhez a koronavírus miatt megtépázott gazdasági állapotok között. Hírek szerint Connecticut és Indiana képviselői például már készülnek az ottani változatokkal.

Más az, ha más mondja

A mostani eset nem csak azért különleges, mert Maryland hozta az első ilyen jellegű törvényt az Egyesült Államokban, hanem azért is, mert a korábbi, Donald Trump vezette kormányzat komoly diplomáciai és kereskedelmi konfliktust is bevállalt akkor, amikor külföldön próbáltak olyan törvényeket alkotni, amelyekkel a techóriásokat lehetne komolyabb tételek befizetésére. Leginkább az USA passzivitásának lehet felróni azt is, hogy a témát globális szinten megoldani próbáló G20-as egyeztetések csak folyamatos helyben járást hoztak tavaly.

Piaci hírek

12,5 millió: átlagosan ennyit keres évente egy magyar projektmendzser

Szép pénz, de nemzetközi összehasonlításban ezzel a keresettel nagyjából a portugál és brazil kollégáik közé férnének be a magyarok.
 
Hirdetés

Trend Micro: túl kell lépni a helyhez kötött biztonságon

Bár Magyarországon még az on-premise megoldásokat kedvelik a vállalatok, a hálózatba kapcsoltság általánossá válása miatt túl kell lépni ezen a szemléleten.

Minél szélesebb látószögű optikával nézi az IT-infrastruktúrát a biztonsági csapat, annál gyorsabban veszi észre a fenyegetéseket, és tud azokra reagálni. Ebben segítik az XDR-platformok.

a melléklet támogatója a Trend Micro

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.