A G20-as országok pénzügyi vezetőinek vasárnapi megbeszélésén újra megállapodtak róla, hogy legközelebb már tényleg megállapodnak valamiben.

A G20-országok pénzügyi vezetőinek vasárnapi videokonferenciáján a résztvevők megállapodtak benne, hogy még az év vége előtt széleskörű, konszenzusra épülő megoldást fogadnak el a lényeges különbségek felszámolásáról a multinacionáis technológiai cégek adóztatásában. A világ legnagyobb gazdaságait és az Európai Uniót tömörítő szervezet pénzügyminiszterei és jegybanki vezetői elismerték, hogy a hosszú ideje zajló tárgyalások a világjárvány kitörésével még jobban lelassultak, de most arra számítanak, hogy következő, októberre tervezett megbeszélésükön már konkrét javaslatok kerülnek terítékre.

A konferenciát követően a német pénzügyminiszter minden korábbinál sürgetőbbnek nevezte a nemzetközi vállalatok és digitális üzletek korrekt adóztatását, míg francia kollégája azt is hangsúlyozta, hogy az erről szóló megállapodásnak még az év vége előtt meg kell születnie. Szerinte a koronavírus-járványnak is az az egyik tanulsága, hogy éppen a szóban forgó digitális óriásvállalatok voltak a válság legnagyobb nyertesei, ami még aktuálisabbá teszi, hogy mindenhol megfizettessék velük a tevékenységük után elvárható terheket.

Feloldhatatlannak tűnő ellentét

A nemzetközi online platformokra vonatkozó egységes adószabályok bevezetésére a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezeten (OECD) belül folytatott tárgyalások már korábban teljes zsákutcába jutottak. A franciák más európai államokkal és az Európai Unióval együtt több ízben is bejelentették, hogy érdemi megegyezés hiányában egyoldalúan is megteszik az általuk szükségesnek tartott lépéseket. Ehhez képest az Egyesült Államok időlegesen kiszállt a digitális adóról folyó nemzetközi egyeztetésből, mert álláspontja szerint azokon nem történt semmilyen előrelépés.

Úgy tűnik, hogy az amerikaiak ebben az ügyben végleg szembe kerültek Franciaországgal, az Egyesült Királysággal és más szövetségeseikkel, ahol már bevezették vagy nemsokára be akarják vezetni a digitális szolgáltatások helyben keletkező bevételeire vonatkozó adóztatást. Szerintük az érintett vállalatok óriási profitot termelnek az egyes piacokon, miközben a közterhek viseléséből messze nem veszik ki arányosan a részüket. Az USA ezzel szemben az amerikai technológiai vállalatok hátrányos megkülönböztetéséről beszél, és a Trump-kormányzat válaszul a francia importra kivetett, összesen 1,3 milliárd dolláros különadót fogadott el.

Az MTI beszámolója szerint a G20-csoport tagjai azt is közölték, hogy a koronavírus-járvány okozta válság miatt későbbre halaszthatják a 2020 végéig esedékes adósságok fizetési határidejét. A vasárnapi konferencia zárónyilatkozata alapján erről is a következő, októberi tanácskozásán születhet döntés. Mint kiderült, eddig már 42 ország fogalmazott meg ilyen irányú kérelmet a gazdaságát különösen súlyosan érintő járvány miatt. Németország most erre hivatkozva újabb 3 milliárd eurót ajánlott fel kamatmentes hitelre az IMF segélyprogramjában.

Piaci hírek

A környezetvédelem és a digitális oktatás körül forgott az idei InnoMax

Az idén tizenegyedik alkalommal kiírt pályázat keretében az innovációs díjak mellett digitális oktatást támogató eszközöket is kaphattak az indulók.
 
Minősített szolgáltatók, hosterek és globális piaci szereplők együtt szolgálhatják ki a vállalatok növekvő igényeit. Áttekintettük ezt a gyorsan változó piacot két szakértővel.

a melléklet támogatója az Invitech

...az pedig sokkal gyorsabb, ha mindent csak egyszer, vagy még egyszer sem kell személyesen elvégezni. Májusi mellékletünk második része az IT infrastruktúra automatizálásáról.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

Az elmúlt tíz évben radikális változás történt az adatfeldolgozásban, ami az infrastruktúrát is átalakította.

a melléklet támogatója a Dell Magyarország

Ha bővítené tudását és fejlődne a digitális transzformáció területén, látogasson el a Transformation-experts.hu oldalra, ahol egy gyors regisztráció után inspiráló cikkek, esettanulmányok, prezentációk, videók és egyéb szakértői anyagok széles tárházához kap hozzáférést.

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.