Mark Zuckerberg vállalatbirodalma immár több mint 1000 milliárd dollárt ér. Mindez annak a közel 5 százalékos tegnapi erősödésnek köszönhető, amit egy fontos perben hozott ítélet okozott.

A Facebook csatlakozott a big techként hivatkozott nagypályás informatikai vállalkozások abszolút krémjéhez. Az Apple, a Microsoft, az Amazon és az Alphabet/Google után a közösségi oktopusznak is sikerült áttörnie az 1000 milliárdos értékhatárt. A cég papírjai az elmúlt időszakban egyébként is kiválóan teljesítettek, de az álomszint hirtelen megugrásához szükség volt arra is, hogy egy jelentős jogi ügyben a cég számára abszolút kedvező döntést hozott tegnap egy szövetségi bíró.

El lehet tenni a hentesbárdot...

A vállalat ellen még tavaly decemberben indított pert az amerikai versenyfelügyelet (Federal Trade Commission's - FTC). Az összesen 46 tagállammal közösen benyújtott keresetek súlyos versenykorlátozó gyakorlatokkal vádolták a közösségi óriást. Az eljárás jelentőségét az adta, hogy elméletben akár olyan ítélet is benne volt ebben a jogi csatározásban, amely a Facebookot az Instagram- és a WhatsApp-felvásárlások felülvizsgálatára kényszeríti.

Ettől nagyon messze kerültünk azzal, hogy az ügyben eljáró szövetségi bíró tegnap visszadobta az FTC keresetét. James Boasberg olvasatában a hatóság nem tudta kellő mennyiségű bizonyítékkal alátámasztani piaci erőfölénnyel való visszaélésről szóló vádjait.

A döntés annak ellenére lett olyan, amilyen, hogy a bíró elismerte, az FTC több olyan esetet is prezentált, ahol valóban felmerülthet a cég versenyellenes magatartása. A probléma csak az, hogy a versenyfelügyelet által felhozott példák még 2013-ból valók. Márpedig a hatályos törvények szerint a Facebook feldarabolásához aktuálisan zajló, vagy éppen megvalósuló piaci hatalommal való visszaélést kellene bizonyítani.

...egy időre

Fontos részlet azonban, hogy magát az eljárást nem szűntette meg a hétfői döntés. A bíró 30 napot adott az FTC-nek arra, hogy kiegészítse keresetét. Továbbá Boasberg azt is világossá tette, hogy ettől függetlenül a Facebookot még rá lehet kényszeríteni korábbi vásárlásai felülvizsgálatára. Ehhez arra lenne szükség, hogy bebizonyosodjon, hogy a vállalat a WhatsApp és az Instagram megvételével versenytörvénybe ütköző monopólium birtokába jutott a személyes közösségi hálózatokhoz köthető szolgáltatások piacán.  

Szintén érdemes azt is megemlíteni, hogy a perrel párhuzamosan kétpárti kezdeményezés van folyamatban a szabályozó környezet átalakításáról. A közelmúltban a Szenátus elé került törvénymódosítási csomag nem titkolt szándéka az, hogy a big tech túlhatalmának ellensúlyozására megfelelő eszközökkel rendelkezzen a kormányzat. Ha törvényerőre emelkednek a javaslatok, az lényegesen megváltoztathatja ezeknek a vállalatoknak a működési szabályait. Beleértve azt is például, hogy milyen esetekben hajthatnak végre felvásárlásokat, illetve az is benne van a kalapban, hogy bizonyos piaci szegmensek feladására is rákényszerülhetnek majd a súlyuk, beágyazottságuk miatt egyre több problémát jelentő gigacégek.

Közösség & HR

A jó oldalon is készülnek az MI-modellek feltörésére

A sebezhetőségek feltárásának egyik módja, amikor különféle trükkökkel próbálják rendellenes működésre bírni a mesterséges intelligenciát, és ezeket az erőfeszítéseket is az automatizálás emelheti új szintre.
 
Hirdetés

A VR szemüveg nem csak a szórakoztatóipart forradalmasítja

A virtuális valóság világa folyamatosan fejlődik. Az új technológiák és a fejlesztések segítségével a felhasználók eddig soha nem tapasztalt módon merülhetnek el a digitális élményekben. Ebben a cikkben bemutatjuk a VR szemüvegek típusait, és azt is végigvesszük, hogy milyen áttöréseket hozott a virtuális valóság az élet különböző területein.

Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.
Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.