A módosítások értelmében például megtiltanák az Apple-nek, hogy letörölhetetlenné tegye saját alkalmazásait az iPhone-okról.

A nemrégiben beterjesztett, kifejezetten az óriásira hízott technológiai vállalatokat célzó törvénymódosítási csomag mindkét nagy amerikai politikai frakció támogatását élvezi, így várhatóan hamarosan törvényerőre emelkedhet. A változtatások egyértelműen azt a célt szolgálják, hogy valamennyivel könnyebb legyen kezelni kormányzati oldalról a túlságosan nagy hatalommal rendelkező cégeket. A több külön törvényt érintő módosítások lényegesen megváltoztathatják azt, hogy ezek a vállalatok miként működhetnek, milyen esetekben hajthatnak végre felvásárlásokat, illetőleg az is benne van a kalapban, hogy bizonyos piaci szegmensek feladására is rákényszerülnek majd a big techként emlegetett gigacégek. 

A kezdeményezés egyik fő zászlóvivője, David Cicilline demokrata képviselő tegnap konkrét példát is hozott arra, milyen hatással lehet majd mindez a felhasználók életére. Az újságíróknak nyilatkozó honatya szerint a beterjesztett versenyjogi módosítás értelmében az Apple nem teheti meg, hogy telefonjain kivételezett helyzetbe hozza saját alkalmazásait. Az új érában ugyanis tilos lesz a gyártónak olyan rendszert működtetni, ahol a mobil tulajdonosa nem képes az előre installált appokat eltávolítani a készülékéről. Azt azonban a változtatások sem tiltják meg, hogy a telefonokra bizonyos alkalmazásokat előre telepítsen a cég.

A módosítás természetesen nem csupán az Apple-t érinti majd. A technológiai platformokon általában szeretnék megakadályozni azt, hogy annak tulajdonosa más termékeit, szolgáltatásait kivételezett pozícióba hozza, mivel ezek az esetek csorbítják a szabad versenyt. Cicilline ennek megfelelően az Amazon nevét is bedobta, mivel a vállalat e-kereskedelmi portálján a Prime előfizetésre vonatkozó különleges kedvezmények hátrányt jelentenek egyes külső kereskedőknek, akik szintén az Amazon platformján értékesítenek. 

Máshol is szorul a hurok

Mindeközben az Atlanti-óceán túloldalán sem alakulnak jól a dolgok a big tech számára. Az EU-ban május elején vázolták azokat a kritériumokat, amelyek alapján "kapuőrnek" fognak minősíteni egyes digitális platformokat. Mindez az internetes szolgáltatások európai szabályozásának átfogó reformját célzó Digitális Piacok Törvénye (Digital Markets Act, DMA) szabályozáscsomaghoz kötődik, melynek egyértelmű szándéka, hogy megfékezze a Facebook, a Google, az Apple vagy az Amazon befolyását. A most bejelentett pontos szabályozás azonban már célzottan ezekre a társaságokra fog irányulni, és szigorúbb lesz az Európai Unió eddigi versenyjogi gyakorlatainál.

Az Európai Bizottság versenypolitikáért is felelős alelnöke, Margrethe Vestager nevével fémjelzett csomag arra kényszerítené rá ezeket a gyakorlatilag kivétel nélkül amerikai szolgáltatókat, hogy változtassanak kivételesen jövedelmező üzleti modelleiken, és biztosítsanak játékteret sokkal kisebb méretű versenytársaiknak.

A DMA meghatározásában kapuőrnek fognak számítani mindazok a vállalatok, amelyek az EU-ban 6,5 milliárd eurót meghaladó forgalmat generáltak az előző három pénzügyi évükben, vagy a legutóbbi évben elérték a legalább 65 milliárd dolláros piaci kapitalizációt, és legalább három uniós tagállamban alapvető online platformszolgáltatásokat nyújtanak.

Nem véletlen, hogy ez ellen igyekeznek minden fronton fellépni az érintett cégek. Az európai változásokkal kapcsolatban éppen az Apple elnöke szólalt meg a héten. Tim Cook nagyon aggódik a felhasználók miatt, mivel véleménye szerint a módosítások jelentős biztonsági kockázatokat hozhatnak az iOS ökoszisztéma eddig féltve őrzött falai közé azzal, hogy az Apple által nem ellenőrzött forrásokból is megengedné az alkalmazások telepítését az iPhone-okra.

Piaci hírek

Így árasztotta el az amerikai híroldalakat a pornó

Miután a VidMe nevű videómegosztó domainjét megvette egy pornós cég, több lap oldalán is felnőtt tartalmak kezdtek megjelenni.
 
Hirdetés

Belépő szinten dob nagyot a tároláson a Dell EMC PowerStore 500

Garantált 4:1-es deduplikációval, nagyobb teljesítménnyel, frissített szoftveres képességeivel teszi magasra a lécet a tárolókörnyezet modernizálásában és a gyorsan fejlődő adatigények kiszolgálásában a Dell EMC PowerStore. Beleértve az all flash termékcsalád legkisebb tagját is, amely megérkezett Magyarországra.

Hirdetés

Növekvő elvárások a szállodai Wi-Fi hálózatokkal szemben – hogyan biztosítható a versenyelőny?

A Wi-Fi ma már szinte valamennyi szálláshelyen alapvető szolgáltatás. Ezzel arányosan a vendégértékeléseknek is javuló tendenciát kellene mutatniuk – mégsem ez a helyzet. Mit hiányolnak a vendégek, és hogyan biztosíthatja egy szálloda a legújabb vendégigényeknek történő megfelelőséget? Ennek járt utána egy a lezárások után készült friss kutatás.

Radikális átalakulást és innovációs kényszert hozott a szállodaiparban a COVID.

a melléklet támogatója a TP-Link

CIO KUTATÁS

A PANDÉMIA HATÁSAIRÓL

Az ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Informatikai Intézetével végzett kutatásunkban. Segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

MEHET

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.