Némi huzavona után végül a brit versenyhivatal is áldását adta arra, hogy 68 milliárd dollárért a Microsofté legyen az Activision Blizzard kiadó.

Az Egyesült Királyság versenypiacáért felelős Competition and Markets Authority (CMA) pénteken zöld jelzést adott a Microsoft immár több mint másfél éve bejelentett gigafúziójának. Ezzel vélhetően az utolsó komolyabb akadály is elhárult a közel 70 milliárd dolláros akvizíció útjából, Redmond pedig hamarosan megkezdheti a játékipar egyik legnagyobb szereplője, az Activision Blizzard bekebelezését.

A fejlemények annak fényében különösen érdekesek, hogy a CMA idén tavasszal arra jutott, hogy a felvásárlás negatív hatással lenne a fogyasztókra, ezért első körben nem engedélyezte azt. A testület ugyanakkor augusztus végéig adott időt a Microsoftnak arra, hogy megfelelő vállalások megtételével orvosolja az ügylethez fűződő potenciális problémákat.

Redmond már a CMA tavaszi elmarasztaló döntése előtt sem vesztegette az időt, és valóságos mosolyoffenzívába kezdett. A rivális szereplők többségével különmegállapodásokban rögzítette, hogy hosszú ideig nem fogja kisajátítani, és saját platformjaihoz kötni az Activision Blizzard sikerjátékait. Ezt végül a sokáig makacskodó legfőbb versenytárssal, a Sonyval is sikerült tető alá hozni.

A brit szabályozók mostani döntésére a fentiek minden bizonnyal komoly hatással voltak, de a Microsoft még ennél is tovább ment. A vállalat a nyáron még abba is belement, hogy egy 15 éves partnerség keretében a rivális Ubisoft kiadónak passzolja át az Activision Blizzard játékok cloudos forgalmazásának jogát. Ugyanakkor a CMA szeptember 22-i határozata alapján a hatóság ebben az együttműködésben is lát kockázatokat, és a most megadott engedély feltétele az, hogy a felek ténylegesen végrehajtják a vállalásaikat.

Nagyot fordult...

Az év elején még meglehetősen rosszul állt az ügyben a Microsoft szénája. A felvásárlással kapcsolatban nagyon komoly aggályokat fogalmaztak meg a világ fontos szabályozó hatóságai, mint ahogy a japán főkonkurens makacskodása sem olajozta a folyamatot.

De aztán megszületett a Sony-megállapodás, az amerikai FTC pedig bíróságon bukott egy kört Redmonddal szemben, ami az USA versenyjogi testületének hozzáállásában is pozitív változást hozott. Ezt megelőzően a korábban szintén berzenkedő EU idén májusban végül rábólintott az ügyletre.

Így maradt végső kapuőrnek a CMA, amely mostani döntésével a jelek szerint utolsónak, de végül szintén eláll az útból.

Konzumer tech

Örülne, ha lenne a szívének egy digitális ikertestvére?

A neves amerikai hosszútávfutó, Desiree "Des" Nicole Linden szívének már megvan a digitális párja.
 
Hirdetés

Ráfizetünk, ha a védelmen spórolunk!

Ha a védelmen spórolunk, kiberbűncselekmény áldozatává válhatunk. A Sophos MRD (észlelő és helyzetkező) szolgáltatása védelmet nyújt.

Összeurópai szabályozás készteti a cégeket a biztonságosabb informatikai működésre, de a megvalósításhoz nemcsak technológia, hanem emberek is kellenek.
Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.