Redmond a rivális Ubisoftnak passzolja át az Activision Blizzard játékok cloudos forgalmazásának jogát. Ezzel a brit versenyhivatalt igyekszik puhítani a közel 70 milliárd dolláros felvásárlással kapcsolatban.

Meglehetősen komoly áldozatot hozott a Microsoft azzal, hogy tegnap bejelentette, 15 éves megállapodást kötött a Ubisofttal. Eszerint a gaming szektorban közvetlen konkurenciának minősülő kiadó rendelkezhet az Activision Blizzard által készített játékok cloudos streaminggel kapcsolatos jogaival. Mindez csak akkor lép érvénybe, ha Redmondnak sikerül minden jelentős régióban elfogadtatnia az illetékes hatóságokkal a tavaly januárban bejelentett, bő 68 milliárd dollárra rúgó megafelvásárlását.  

Amennyiben élesedik az üzlet, a Ubisofthoz kerül minden, az Activision Blizzard műhelyéből származó jelenlegi és jövőben PC-s és konzolos alkotás streamingelésének joga, beleértve azok külön értékesítését is más cloudos szolgáltatóknak és konzolgyártóknak. A jogok örökre szólnak minden olyan játékra, amely az egyesülést követő  másfél évtizedben készül, vagy előtte keletkezett. Ez praktikusan azt jelenti, hogy a Microsoft ha akarná se sajátíthatná ki az Activision játékait, ami az akvizíciót ellenzők egyik leggyakrabban emlegetett aggálya volt.

Brad Smith, a Microsoft elnöke a megállapodás kapcsán hangsúlyozta, hogy mindez egy teljesen új helyzetet teremt, és az újraszabott felvásárlási tervek remélhetőleg minden szempontból elnyerik az Egyesült Királyság versenyjogi felügyeletét ellátó CMA (Competition and Markets Authority) szakértőinek jóváhagyását is.

A CMA egyébként a hétfői történésekkel kapcsolatban kedden már hivatalos közleményben reagált. A versenyhatóság eszerint valóban újra feltűri az ingujját, és október 18-i határidővel meghozza döntését. A CMA vezetője azonban sietett leszögezni, hogy "ez nem jelent zöld utat". A testület továbbra is csak arra koncentrál majd, hogy semmiféle ügylet ne csorbíthassa a felhasználók jogait, vagy szűkíthesse azok választási lehetőségeit.

Az utolsó bástya

Néhány hónappal ezelőttig még nagyon rosszul állt az ügyben a Microsoft szénája. A felvásárlással kapcsolatban nagyon komoly aggályokat fogalmaztak meg a világ fontos szabályozó hatóságai, illetve és az egyik legfőbb versenytárs makacskodása sem olajozta a folyamatot.

De aztán megszületett a Sony-megállapodás, az amerikai FTC pedig bíróságon bukott egy kört Redmonddal szemben, ami az USA versenyjogi testületének hozzáállásában is pozitív változást hozott. Ezt megelőzően a korábban szintén berzenkedő EU idén májusban végül rábólintott az ügyletre.

Így maradt végső kapuőrnek a CMA, amely tavasszal arra jutott, hogy az akvizíció negatív hatással lenne a fogyasztókra, ezért első körben nem engedélyezte azt. A testület ugyanakkor augusztus végéig adott időt a Microsoftnak arra, hogy megfelelő vállalások megtételével orvosolja az ügylethez fűződő potenciális problémákat. Úgy tűnik, ezt sikerült most megoldani Redmondban a szó szerint utolsó pillanatban megkötött megállapodással.

Konzumer tech

Arcvonásaik alapján szúrja ki az ittas vezetőket a mesterséges intelligencia

Az ausztrál tudósok által alkotott technológia ránézésre is elég pontosan megmondja, ha valaki túl részeg ahhoz, hogy járművet vezessen.
 
Nincs automatikus és egyszerű út a felhőnirvánába, pedig a buktatók többségét viszonylag egyszerűen el lehetne kerülni.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.