A napokban több győzelmet is elkönyvelhetett a Microsoft abban a kampányban, amelyet immár másfél éve folytat azért, hogy 68 milliárdért megvehesse az Activision Blizzard játékkiadót.

Ugyan korábban úgy tűnt, nagyon komoly aggályai vannak a világ fontos szabályozó hatóságainak és az egyik legfőbb versenytársnak azzal, hogy Redmond bekebelezné a videójátékos piac egyik legmeghatározóbb kiadóját, az Activision Blizzardot, mostanra sokat javult a helyzet a Microsoft szempontjából.

Néhány nappal ezelőtt például hosszas huzavona után végül sikerült a PlayStation gyártójával, a Sonyval is megegyezni arról, hogy az Activision kultikus játékai, különös tekintettel a Call of Duty-sorozatra a következő 10 évben ugyanolyan feltételekkel lesznek elérhetők minden platformon, így a japánok rendszerén is. Az elmúlt nagyjából fél évben a Microsoft hasonló egyezségek sorát kötötte meg a piac több más szereplőjével, így például a Nintendóval is.

A fentiektől valószínűleg egyáltalán nem függetlenül egy másik fronton is áttörést látszik elérni a redmondi mosolyoffenzíva. A felvásárlás egyik leghevesebb ellenzője, a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) pont a vállalat hazai terepén, az Egyesült Államokban igyekezett megakasztani a folyamatot. Most azonban a testület azt közölte, hogy felfüggesztette a felvásárlással kapcsolatban indított közigazgatási eljárást.

Mindez megnyitja az utat ahhoz, hogy a Microsoft tárgyalásos úton próbálja meggyőzni arról az FTC-t, a fúzió miatt nem csorbul a játékpiacon a verseny, így a fogyasztókat sem érheti kár. Sőt, Redmond váltig állítja, hogy a játékosok lesznek az igazi nyertesei annak, ha végre magába olvaszthatja az Activision Blizzardot, amelynek több mint 68 milliárd dolláros felvásárlását még tavaly januárban jelentette be.

0-3-ról 3-3?

Amennyiben sikerülne az USA-ban megállapodni, akkor már szinte biztosra vehető a Microsoft sikere. A korábban szintén berzenkedő EU ugyanis idén májusban végül rábólintott az ügyletre. A harmadik kulcsfontosságú területként emlegetett Egyesült Királyságban azonban még mindig képlékeny a helyzet. A helyi szabályozó testület (CMA) vizsgálata tavasszal arra jutott, hogy az akvizíció negatív hatással lenne a fogyasztókra, ezért első körben nem engedélyezte azt. A CMA ugyanakkor nemrégiben jelezte, hogy hajlandó "békés úton megoldani" a vállalattal az ügylettel kapcsolatos problémákat.

Konzumer tech

Angol startuppal pallérozza a Galaxy AI-t a Samsung

A dél-koreai vállalat a felvásárlástól azt reméli, hogy az eszközein futó algoritmusok a lehető legtestreszabottabb szolgáltatásokat nyújtják majd a felhasználóknak.
 
Nincs automatikus és egyszerű út a felhőnirvánába, pedig a buktatók többségét viszonylag egyszerűen el lehetne kerülni.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.