Az amerikai kormányzat elkötelezettnek tűnik az Activision Blizzard rekord értékű felvásárlásának megekadályozásában, miközben a Microsoft a versenytársakkal egyezkedve próbálja kisiklatni a trösztellenes fellépést.

Október elején már kiderült, hogy az Európai Bizottság komolyan vizsgálja az Activision Blizzard játékfejlesztő és -kiadó év elején bejelentett, több mint 68 milliárd dolláros redmondi felvásárlását, ennek eredményeképpen pedig a Microsoft jogorvoslati lehetőségekről tárgyal az EU trösztellenes szabályozóival, hogy elhárítsa az üzletet érintő formális kifogásokat. A vállalatnak azonban nem ez a legnagyobb problémája: a Reuters beszámolója alapján a Biden-adminisztráció csütörtökön úgy döntött, hogy blokkolja a Microsoft gyors játékipari terjeszkedését lehetővé tevő akvizíciót.

A hírügynökség emlékeztet rá, hogy az Activision és a mobilokon, konzolokon és PC-ken egyaránt elérhető játékok nélkül a Microsoftnak nehéz dolga lenne az előfizetők gyors megszerzésével, ami egyébként is a nagy techcégek prioritásává vált a hagyományos növekedési források, például a hirdetések bizonytalanná válásával. A trösztellenes felügyelet szerepét ellátó amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) azonban úgy látja, hogy a Microsoftra jellemző az értékes tartalom felhalmozása, amelyhez a tapasztalat szerint megtagadja versenytársaitól a hozzáférést.

Az FTC versenyhivatalának igazgatója bejelentette: igyekeznek megakadályozni, hogy a Microsoft megszerezze az irányítást egy vezető független játékstúdió felett, és ezt a verseny korlátozására használja fel a dinamikus és gyorsan növekvő játékos piacokon. A kormányzati ügynökségnél jövő augusztusra tűztek ki egy közigazgatási bíróság előtti tárgyalást; ezzel kapcsolatban a Microsoft elnöke is közölte, hogy a társaság elkötelezett az ügy mellett, és ugyan "esélyt akartak adni a békés rendezésnek", üdvözölte a lehetőséget, hogy azt a bíróság előtt is megvédheti.

A bíróságon kívül azért egyszerűbb lenne

A Reuters ennek kapcsán felidézi, hogy a jelenlegi amerikai vezetés a korábbinál agresszívabb megközelítést alkalmazott a trösztellenes végrehajtásban. Az Egyesült Államok igazságügyi minisztériuma éppen a közelmúltban állította le a világ legnagyobb könyvkiadója, a Penguin Random House és kisebb amerikai riválisa, a Simon & Schuster 2,2 milliárd dolláros egyesülését, az Activision-üzlet elleni fellépést a hírügynökségnek nyilatkozó jogász a nagy technológiai cégek elleni háború újabb felvonásaként értékelte, ami egyébként már Donald Trump elnöksége alatt is prioritássá vált.

Bár a Microsoft kész volt engedményeket tenni az aggodalmak kezelésére, ezeket a technológiai és játékipar gyors változása miatt nehéz hosszú távú garanciának tekinteni. A vállalat röviddel új alapelveket mutatott be alkalmazásáruházában, beleértve az adatvédelmi és biztonsági szabványoknak megfelelő fejlesztők nyílt hozzáférésének biztosítását, utóbb pedig már a népszerű Call of Duty játékok későbbi részeit is felajánlotta a Nintendo és a Sony platformjaira. A Reuters itt az FTC korábbi elnökét idézi, aki szerint a trösztellenes eljárások gyakran összeomlanak, ha a feltételezett károkat megelőzik a piaci szereplők megállapodásai.

Piaci hírek

A jó oldalon is készülnek az MI-modellek feltörésére

A sebezhetőségek feltárásának egyik módja, amikor különféle trükkökkel próbálják rendellenes működésre bírni a mesterséges intelligenciát, és ezeket az erőfeszítéseket is az automatizálás emelheti új szintre.
 
Hirdetés

A VR szemüveg nem csak a szórakoztatóipart forradalmasítja

A virtuális valóság világa folyamatosan fejlődik. Az új technológiák és a fejlesztések segítségével a felhasználók eddig soha nem tapasztalt módon merülhetnek el a digitális élményekben. Ebben a cikkben bemutatjuk a VR szemüvegek típusait, és azt is végigvesszük, hogy milyen áttöréseket hozott a virtuális valóság az élet különböző területein.

Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.
Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.