Az amerikai kormányzat elkötelezettnek tűnik az Activision Blizzard rekord értékű felvásárlásának megekadályozásában, miközben a Microsoft a versenytársakkal egyezkedve próbálja kisiklatni a trösztellenes fellépést.

Október elején már kiderült, hogy az Európai Bizottság komolyan vizsgálja az Activision Blizzard játékfejlesztő és -kiadó év elején bejelentett, több mint 68 milliárd dolláros redmondi felvásárlását, ennek eredményeképpen pedig a Microsoft jogorvoslati lehetőségekről tárgyal az EU trösztellenes szabályozóival, hogy elhárítsa az üzletet érintő formális kifogásokat. A vállalatnak azonban nem ez a legnagyobb problémája: a Reuters beszámolója alapján a Biden-adminisztráció csütörtökön úgy döntött, hogy blokkolja a Microsoft gyors játékipari terjeszkedését lehetővé tevő akvizíciót.

A hírügynökség emlékeztet rá, hogy az Activision és a mobilokon, konzolokon és PC-ken egyaránt elérhető játékok nélkül a Microsoftnak nehéz dolga lenne az előfizetők gyors megszerzésével, ami egyébként is a nagy techcégek prioritásává vált a hagyományos növekedési források, például a hirdetések bizonytalanná válásával. A trösztellenes felügyelet szerepét ellátó amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) azonban úgy látja, hogy a Microsoftra jellemző az értékes tartalom felhalmozása, amelyhez a tapasztalat szerint megtagadja versenytársaitól a hozzáférést.

Az FTC versenyhivatalának igazgatója bejelentette: igyekeznek megakadályozni, hogy a Microsoft megszerezze az irányítást egy vezető független játékstúdió felett, és ezt a verseny korlátozására használja fel a dinamikus és gyorsan növekvő játékos piacokon. A kormányzati ügynökségnél jövő augusztusra tűztek ki egy közigazgatási bíróság előtti tárgyalást; ezzel kapcsolatban a Microsoft elnöke is közölte, hogy a társaság elkötelezett az ügy mellett, és ugyan "esélyt akartak adni a békés rendezésnek", üdvözölte a lehetőséget, hogy azt a bíróság előtt is megvédheti.

A bíróságon kívül azért egyszerűbb lenne

A Reuters ennek kapcsán felidézi, hogy a jelenlegi amerikai vezetés a korábbinál agresszívabb megközelítést alkalmazott a trösztellenes végrehajtásban. Az Egyesült Államok igazságügyi minisztériuma éppen a közelmúltban állította le a világ legnagyobb könyvkiadója, a Penguin Random House és kisebb amerikai riválisa, a Simon & Schuster 2,2 milliárd dolláros egyesülését, az Activision-üzlet elleni fellépést a hírügynökségnek nyilatkozó jogász a nagy technológiai cégek elleni háború újabb felvonásaként értékelte, ami egyébként már Donald Trump elnöksége alatt is prioritássá vált.

Bár a Microsoft kész volt engedményeket tenni az aggodalmak kezelésére, ezeket a technológiai és játékipar gyors változása miatt nehéz hosszú távú garanciának tekinteni. A vállalat röviddel új alapelveket mutatott be alkalmazásáruházában, beleértve az adatvédelmi és biztonsági szabványoknak megfelelő fejlesztők nyílt hozzáférésének biztosítását, utóbb pedig már a népszerű Call of Duty játékok későbbi részeit is felajánlotta a Nintendo és a Sony platformjaira. A Reuters itt az FTC korábbi elnökét idézi, aki szerint a trösztellenes eljárások gyakran összeomlanak, ha a feltételezett károkat megelőzik a piaci szereplők megállapodásai.

Piaci hírek

100 millió dollárnyit zsarolt össze a Conti utódcsapata

A Black Basta valószínűleg a hírhedt orosz Conti hekkerbanda egykori tagjaiból állt össze tavaly, és úgy tűnik, rögtön nagyon sokat kaszáltak.
 
Hirdetés

Ráfizetünk, ha a védelmen spórolunk!

Ha a védelmen spórolunk, kiberbűncselekmény áldozatává válhatunk. A Sophos MRD (észlelő és helyzetkező) szolgáltatása védelmet nyújt.

Összeurópai szabályozás készteti a cégeket a biztonságosabb informatikai működésre, de a megvalósításhoz nemcsak technológia, hanem emberek is kellenek.
Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.