A japán konzolgyártó egyáltalán nem bízik Redmond ígéreteiben, ezért reméli, hogy az Egyesült Királyság versenyhatósága megakadályozza az Activision Blizzard játékkiadó akvizícióját.

Nagyon keményen igyekszik megakadályozni a Sony, hogy riválisa bekebelezhesse a számtalan nagysikerű címet fejlesztő Activision Blizzard kiadót. A Microsoft több mint 68 milliárd dolláros akvizícióját a kiemelten fontos régiók versenyjogi hatóságai immár bő egy éve vizsgálják árgus szemekkel, mivel az összeolvadás potenciálisan piactorzító hatásokkal járhat.

Az ügylet egyelőre sem az USA-ban, sem az EU-ban nem kapott még zöld jelzést, de aktuálisan az Egyesült Királyságban folyik a legforróbb játszma. A brit piacok tisztasága felett őrködő Competition and Markets Authority (CMA) előzetes vizsgálatát ugyanis februárban azzal zárta, hogy a felvásárlás negatív hatással járna a fogyasztókra.

Ezt természetesen a Microsoft igyekszik hevesen cáfolni. Az amerikai óriásvállalat az elmúlt egy évben rendszeresen kifejtette, hogy feltett szándéka a játékosok legszélesebb körét elérni a vállalathoz köthető termékekkel, és hosszú távon hajlandó vállalni, hogy egyenlő hozzáférést biztosít ezekhez a játékipart meghatározó címekhez más platformokon is.

Redmond nem csupán nyilatkozatok szintjén fogadkozik, hanem a játékipar meghatározó szereplőivel is próbál konkrét egyezségre jutni. Legutóbb például a Nintendóval sikerült egy 10 éves megállapodást aláírni. Ebben a Microsoft kötelezettséget vállal arra, hogy az Activision Blizzard zászlóshajói (elsősorban a Call of Duty sorozat) ugyanolyan feltételekkel lesznek elérhetőek a japán rivális eszközein. Hasonló szerződés köttetett a GeForce Now platformot üzemeltető Nvidiával is.

Keresztbe fekszenek

Ahhoz azonban, hogy a Microsoft meggyőzően érvelhessen a hatóságoknál, szüksége lenne egy aláírásra a legfontosabb versenytárstól is. A PlayStation konzolokat gyártó és több játékkiadót is tulajdonló Sony Interactive Entertainment vezetőségének azonban a jelek szerint esze ágában sincs megállapodást kötni.

A távol-keleti rivális a CMA megállapításai reagálva világossá tette [PDF], "rendkívül szkeptikus azzal kapcsolatban, hogy a Microsofttal létre lehetne hozni egy megállapodást", de amennyiben ez meg is történne, akkor sem látna garanciát arra, hogy az abban vállaltakat hatékonyan lehetne ellenőrizni és érvényesíteni.

A Sony szerint a Microsoft könnyen kijátszhatná egy ilyen megállapodás szellemiségét például úgy, hogy a PlayStation-felhasználók szolgáltatásait szándékosan "visszafogja", vagy azzal, hogy a Microsoft-játékok árát más platformokon megemeli. (A fentebb említett Nintendo-megállapodásban egyébként az azonos szolgáltatási minőség, funkcionalitás és értékesítési ár is szerepel a vállalások között.)

Nincs könnyű helyzetben tehát a CMA, amelynek a tervek szerint április 26-ig kell elkészítenie a játékpiac eddigi legnagyobb szabású felvásárlásának sorsáról döntő végső jelentését.

Konzumer tech

TeslaMate-fiókok szivárogtatnak érzékeny információkat a Teslákról

Ez most kivételesen nem amiatt van, mert Elon Muskot nagyon leköti az X felemeléséért és a Mars meghódításáért vívott küzdelme.
 
A világ a "cloud first" stratégiát követi. Nem kérdés, hogy a IT-biztonságnak is azzal kell tartania a tempót, de nem felejtheti, hogy honnan startolt.

a melléklet támogatója a Clico Hungary

Hirdetés

Jön a Clico formabontó cloud meetupja, ahol eloszlatják a viharfelhőket

Merre mennek a bitek a felhőben, ledobja-e szemellenzőjét az IT-biztonságért felelős kolléga, ha felhőt lát, lesz-e két év múlva fejlesztés cloud nélkül? A Clico novemberben fesztelen szakmázásra hívja a szoftverfejlesztőket a müncheni sörkertek vibrálását idéző KEG sörművházba.

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.