A nagy múltú médiavállalat más utat választ, mint az Axel Springer és az Associated Press.

Szerzői jogok megsértése miatt több milliárd dollárra perli az OpanAI-t és a Microsoftot a The New York Times (NYT). A médiavállalat szerint az OpenAI jogellenesen használta fel a NYT cikkeit arra, hogy LLM-jeit (large language model) tanítsa. (A kereset teljes szövege itt érhető el PDF-ben.) A Microsoft úgy kerül a perbe, hogy a szoftvergyártó egyrészt az OpenAI legnagyobb befektetője, másrészt a kérdéses LLM-eket alkalmazza a termékeiben.

A médiavállalat szerint a NYT-tartalmak megjelennek a LLM-ek kimenetében (másolatok, átfogalmazások formájában), valamint a Bingben olyan keresési eredményekként, melyek megtévesztésig hasonlítanak a Bing keresési indexében tárolt NYT-cikkekhez. A lap beadványában hivatkozik arra is, hogy a ChatGPT-vel meg lehet(tett) kerülni a paywallokat.

Azt a NYT is lehetővé teszi, hogy a keresőmotorok elérjék és indexeljék a tartalmát, de arra nem adott engedélyt, hogy tartalmait más célokra, pl. generatív MI képzésére is felhasználják. A médiavállalat beadványában szerint a tartalmak kereskedelmi célú felhasználásáról, amilyen pl. a LLM-ek tanítása is, külön megállapodást kellett volna kötni. Ezért már áprilisban megkeresték a két céget, az egyeztetések azonban nem vezettek eredményre.

A másik fél ezt nem így látta. Az OpenAI szóvivője azt nyilatkozta az Axiosnak, hogy a megbeszélések konstruktívak és eredményesek voltak, jól haladtak a megoldás felé, ezért meglepte őket a médiavállalat lépése .

Nem csak a The New York Times sorsa a tét

A NYT stratégiája érthető. Az 1851-ben alapított nagy presztízsű lap az első között, több mint egy évtizede tért át online felületein is a fizetős modellre. Jelenleg nyomtatott és online változatának összesen több mint 10 millió előfizetője van, és az a cél, hogy számukat öt év alatt másfélszeresére növelje. Jelentős a lap reklámbevétele is, amit részben az biztosít, hogy az olvasócsalogatónak szánt, ingyenesen is elérhető cikkeivel heti 50-100 millió alkalmi olvasót vonz a nytimes.com-on. Az olvasótábor kiszolgálására jelentős, mintegy 2000 fős szerzői gárdát tart fenn.

Ha a feleknek nem sikerül megegyezniük, a per kimenetele hosszabb távon meghatározhatja a szerzői jog védte tartalmak és az LLM-ek viszonyát, de még akár azt is, hogy mekkora értéket képviselnek ezek a tartalmak az LLM-ek képzésében, és mekkora kártérítés jár a korábbi használatuk miatt. Utóbbi téren egyébként a NYT beadványa óvatosan fogalmaz, nem számszerűsíti a kártérítési igényét, csupán az alperesek felelősségre vonását szeretné elérni az őket ért "több milliárd dolláros" tényleges kárért.

Hasonló jellegű perek indultak már az OpenAI és más MI-cégek ellen korábban is. Perelik többek között a GitHubot a Copilotja miatt, a Getty Images a Table Diffusiontől követel kártérítést jogosulatlanul felhasznált képek miatt, de az OpenAI-nak is vannak folyamatban perei például írókkal.

Ezzel szemben például az Axel Springer vagy az Associated Press a "ha nem tudod legyőzni, állj mellé" taktikát követte, és igyekszik hasznot húzni abból, hogy az LLM-fejlesztő cégek úgyis lenyúlják a tartalmait.

A technológiai ipar szintén ellentmondásosan viszonyul a problémához. A Microsoft szeptemberben még magabiztosan jelentette be, hogy vállalja ügyfelei jogi védelmét és az esetlegesen felmerülő kártérítési költségek megtérítését is, ha a termékeibe épített mesterséges intelligencia munkájával kapcsolatban szabadalmi jogsértés történne. Az MI-startupokat finanszírozó kockázati tőkések ellenben idegesek a várható költségek miatt. És közben a szerzői jogi trollok is készülődnek, hogy halásszanak kicsit a zavarosban.

Cloud & big data

MI-vel védenék a britek az internetre szabadított óvodásokat

Az illetékes hatóság felmérése szerint egyre több kisgyerek jelenik meg a világhálón, akiknek a szülei is egyre nagyobb szabadságot engednek a digitális térben.
 
Hirdetés

Adathelyreállítás pillanatok alatt

A vírus- és végpontvédelmet hatékonyan kiegészítő Zerto, a Hewlett Packard Enterprise Company platformfüggetlen, könnyen használható adatmentési és katasztrófaelhárítási megoldása.

Hol, milyen adatokat és hányszorosan tároljunk ahhoz, hogy biztonságban tudhassuk szervezetünk működését egy nem várt adatvesztési incidens esetén is?

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.