Egy jogász szerint az MI-alapú algoritmus több módon is sértheti a szerzői jogokat.

Megsértheti-e egy mesterséges intelligencia (MI) algoritmus a szerzői jogokat? A szabadalmi hivatalok szerint ugyanis ilyennel ő maga nem rendelkezik. Stephen Thaler amerikai feltaláló és jogi szakértő évek óta küzd azért, hogy elismertesse: az MI képes önállóan létrehozni szabadalmi védelemre érdemes szellemi terméket. Bár a szabadalmi hivataloknál nem járt sikerrel, most más oldalról mégis megerősítést kaphat az eszméje. Egy amerikai ügyvéd ugyanis azt tervezi, hogy bíróság elé citálja az MI-alapú Copilotot szerzői jogok megsértése miatt. És ha a bíróság úgy találja, hogy a felperesnek igaza van, akkor az megerősítheti Thaler álláspontját: ha az MI megsértheti a szabadalmi jogokat, akkor talán maga is jogosult rá...

A Copilottal kapcsolatos per Matthew Butterick ötlete. Az utolsó polihisztorok egyike – a jogászkodás mellett tipográfusként és fejlesztőként is dolgozik  – úgy véli, a GitHub élesben nyáron elindított Copilotja megsérti a szerzői jogokat, illetve a nyílt forráskódú licencek előírásait figyelmen kívül hagyva állít elő kódot. Butterick a trösztellenes pereken edződött Joseph Saveri ügyvédi irodával most azt vizsgálja, a két irány közül melyiknek van nagyobb esélye, hogy sikerre vigyék a bíróságon.

A Copilotot, melynek kifejlesztetését az Open AI GPT-3 algoritmusa alapozta meg, egy év próbaidőszak után nyáron lőtték fel élesben fizetős szolgáltatásként, bár diákok és a népszerű nyílt forráskódú projektek kódján dolgozó fejlesztők továbbra is ingyen használhatják.

Amióta élesedett, vita tárgya

Már akkor is felvetődött: hogyan érvényesülnek a Copilotban a szerzői jogok? Az MI-modell tanításához ugyanis tömegével használták fel a publikus GitHub-repókban elérhető kódokat. Butterick erre már júniusban felhívta a figyelmet egy írásában. A jogász nem volt egyedül a véleményével: sok fejlesztő fogalmazott meg hasonló kritikát, sőt a Software Freedom Conservancy bejelentette, hogy leállítja a GitHub használatát, mert szerintük a Microsoft nem foglalkozott a nyílt forráskódú licencek kezelésével a Copilot fejlesztésekor.

A Texas A&M Egyetemen tanító Tim Davis a közelmútban figyelt fel arra, hogy a Copilot akár egy az egyben is átmásol kódokat anélkül, hogy tovább vinné az átvett kód licencét. Mint a DevClass írja, a GitHub főmérnöke és a Copilot feltalálója, Alex Graveley ezt kategorikusan tagadta: szerinte hasonló a két kód, de nem azonos, de azt elismerte, hogy ez nehéz probléma, amire örömmel fogad minden méretezhető megoldást.

Butterick erre azt mondta a témát nagyobb terjedelemben feldolgozó The Registernek, hogy egy fejlesztő szerzői jogai megsérthetők úgy is, hogy a kódot nem szó szerint másolják. Ráadásul szerinte a licenceléssel kapcsolatos problémával sem kezdett semmit a GitHub, illetve az azt birtokló Microsoft.

Ez mind igaz lehet, csakhogy a GitHub még mindig kapaszkodhat abba a magyarázatba, hogy ha sérül a szerzői jog, az a Copilot-felhasználó sara. A rendszer dokumentációja ugyanis felhívja a figyelmet arra, hogy az általa előállított kimenet "nemkívánatos mintákat" tartalmazhat. Ez a kitétel ugyanakkor arra utal, hogy már a Copilot fejlesztési fázisában tudhatták, hogy lehetnek szerzői jogi problémák.

Vannak azonban olyan jogi szakértők, akik szerint ez nem védi meg a Copilotot, és jogos lehet a kódjával szemben a szerzői jogi igény. De hogy a Copilot koppint, az benne van a rendszerben. A kódgeneráló bemenetei ugyanis – lényegükből adódóan – működőképesek, hiszen azért hozták létre, hogy valamilyen funkciót, programlépést megvalósítsanak vele.  És ha valami jól működik, akkor mi ok lenne valami gyökeresen újat előállítani ugyanarra?

A probléma teljesebb kifejtése a The Registeren olvasható. »

Cloud & big data

Egyre furcsábbak lesznek a CAPTCHA tesztek, ahogy a gépek is okosodnak

Már nagyon jók például például a fényképek címkézésében, de a logikai összefüggéseken könnyen fennakadnak. Igaz, ezzel így lehet némelyik emberi felhasználó is.
 
Hirdetés

Adathelyreállítás pillanatok alatt

A vírus- és végpontvédelmet hatékonyan kiegészítő Zerto, a Hewlett Packard Enterprise Company platformfüggetlen, könnyen használható adatmentési és katasztrófaelhárítási megoldása.

A válasz egyszerű: arról függ, hogy hol, hogyan és milyen szabályozásoknak és üzleti elvárásoknak megfelelően tároljuk az információt. A lényeg azonban a részletekben rejlik.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.