Egy jogász szerint az MI-alapú algoritmus több módon is sértheti a szerzői jogokat.

Megsértheti-e egy mesterséges intelligencia (MI) algoritmus a szerzői jogokat? A szabadalmi hivatalok szerint ugyanis ilyennel ő maga nem rendelkezik. Stephen Thaler amerikai feltaláló és jogi szakértő évek óta küzd azért, hogy elismertesse: az MI képes önállóan létrehozni szabadalmi védelemre érdemes szellemi terméket. Bár a szabadalmi hivataloknál nem járt sikerrel, most más oldalról mégis megerősítést kaphat az eszméje. Egy amerikai ügyvéd ugyanis azt tervezi, hogy bíróság elé citálja az MI-alapú Copilotot szerzői jogok megsértése miatt. És ha a bíróság úgy találja, hogy a felperesnek igaza van, akkor az megerősítheti Thaler álláspontját: ha az MI megsértheti a szabadalmi jogokat, akkor talán maga is jogosult rá...

A Copilottal kapcsolatos per Matthew Butterick ötlete. Az utolsó polihisztorok egyike – a jogászkodás mellett tipográfusként és fejlesztőként is dolgozik  – úgy véli, a GitHub élesben nyáron elindított Copilotja megsérti a szerzői jogokat, illetve a nyílt forráskódú licencek előírásait figyelmen kívül hagyva állít elő kódot. Butterick a trösztellenes pereken edződött Joseph Saveri ügyvédi irodával most azt vizsgálja, a két irány közül melyiknek van nagyobb esélye, hogy sikerre vigyék a bíróságon.

A Copilotot, melynek kifejlesztetését az Open AI GPT-3 algoritmusa alapozta meg, egy év próbaidőszak után nyáron lőtték fel élesben fizetős szolgáltatásként, bár diákok és a népszerű nyílt forráskódú projektek kódján dolgozó fejlesztők továbbra is ingyen használhatják.

Amióta élesedett, vita tárgya

Már akkor is felvetődött: hogyan érvényesülnek a Copilotban a szerzői jogok? Az MI-modell tanításához ugyanis tömegével használták fel a publikus GitHub-repókban elérhető kódokat. Butterick erre már júniusban felhívta a figyelmet egy írásában. A jogász nem volt egyedül a véleményével: sok fejlesztő fogalmazott meg hasonló kritikát, sőt a Software Freedom Conservancy bejelentette, hogy leállítja a GitHub használatát, mert szerintük a Microsoft nem foglalkozott a nyílt forráskódú licencek kezelésével a Copilot fejlesztésekor.

A Texas A&M Egyetemen tanító Tim Davis a közelmútban figyelt fel arra, hogy a Copilot akár egy az egyben is átmásol kódokat anélkül, hogy tovább vinné az átvett kód licencét. Mint a DevClass írja, a GitHub főmérnöke és a Copilot feltalálója, Alex Graveley ezt kategorikusan tagadta: szerinte hasonló a két kód, de nem azonos, de azt elismerte, hogy ez nehéz probléma, amire örömmel fogad minden méretezhető megoldást.

Butterick erre azt mondta a témát nagyobb terjedelemben feldolgozó The Registernek, hogy egy fejlesztő szerzői jogai megsérthetők úgy is, hogy a kódot nem szó szerint másolják. Ráadásul szerinte a licenceléssel kapcsolatos problémával sem kezdett semmit a GitHub, illetve az azt birtokló Microsoft.

Ez mind igaz lehet, csakhogy a GitHub még mindig kapaszkodhat abba a magyarázatba, hogy ha sérül a szerzői jog, az a Copilot-felhasználó sara. A rendszer dokumentációja ugyanis felhívja a figyelmet arra, hogy az általa előállított kimenet "nemkívánatos mintákat" tartalmazhat. Ez a kitétel ugyanakkor arra utal, hogy már a Copilot fejlesztési fázisában tudhatták, hogy lehetnek szerzői jogi problémák.

Vannak azonban olyan jogi szakértők, akik szerint ez nem védi meg a Copilotot, és jogos lehet a kódjával szemben a szerzői jogi igény. De hogy a Copilot koppint, az benne van a rendszerben. A kódgeneráló bemenetei ugyanis – lényegükből adódóan – működőképesek, hiszen azért hozták létre, hogy valamilyen funkciót, programlépést megvalósítsanak vele.  És ha valami jól működik, akkor mi ok lenne valami gyökeresen újat előállítani ugyanarra?

A probléma teljesebb kifejtése a The Registeren olvasható. »

Cloud & big data

Történelmi felvásárlással erősít a Cisco

Az amerikai hálózati óriás 28 milliárd dollárt sem sajnál kifizetni a kiberbiztonsági szolgáltatásokat kínáló Splunkért.
 
Hirdetés

Acronis webinárium az AI-vezérelt kibertámadások kivédéséről

Csatlakozzon 2023. szeptember 26-án az Acronis és a RelNet Technológia Kft. közös szervezésű, exkluzív webináriumához, melynek témája a mesterséges intelligencia által vezérelt kibertámadások hatásainak kezelése lesz.

Hirdetés

Jön a Clico formabontó cloud meetupja, ahol eloszlatják a viharfelhőket

Merre mennek a bitek a felhőben, ledobja-e szemellenzőjét az IT-biztonságért felelős kolléga, ha felhőt lát, lesz-e két év múlva fejlesztés cloud nélkül? A Clico novemberben fesztelen szakmázásra hívja a szoftverfejlesztőket a müncheni sörkertek vibrálását idéző KEG sörművházba.

A felhő elhozta a webalkalmazások és a mikroszolgáltatásokra épülő architektúra aranykorát – és egy új, súlyos kockázati elemmel is bővült az IT-infrastruktúra.

a melléklet támogatója a Clico Hungary

Hirdetés

Kilátások az Dunától keletre – állás Gyöngyös városában

A munkalehetőségek terén az ország különböző régiói meglehetősen eltérő lehetőségeket kínálnak, mind mennyiségben, mind minőségben. Ebből a szempontból a legtöbb szó a Dunától keletre lévő területekről esik, ám természetesen itt is találhatók kedvező állás opciók.

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.