A Getty 12 millió jogosulatlanul felhasznált kép után követel akár darabonként 150 ezer dollárt a Stable Diffusion üzemeltetőjétől. Ennyit nyilván nem fog kapni, de a per kimenetele így is meghatározó lehet a hasonló fejlesztésekre nézve.

A mesterséges intelligenciára épülő képgenerátorok az online fellelhető képekből tanulnak, jórészt az internetes képtárak anyagainak tömeges felhasználásával. A dolog már a művészeknél is kiverte a biztosítékot, mivel a a modelleket működtető neurális hálózatok üzemeltetői nem konzultálnak velük, mielőtt a műveiket bevonják az ilyen adatkészletekbe, és arra is csak igen korlátozott eszközeik vannak, hogy kivonják a munkáikat ezekből a folyamatokból. A képbankok (stock images) ugyancsak jó ideje fortyognak miatta, hogy a fotóikkal etetik a generatív MI-t, de a konkrét lépésekre a múlt péntekig kellett várni, amikor a Getty Images pert indított az egyik ilyen vállalat, a népszerű Stable Diffusion mögött álló Stability AI ellen.

A kereset szerint a Stability AI engedély nélkül használt fel 12 milliót a Getty szerzői jogi védelem alatt álló képei közül, amelyeket azok felirataival és metaadataival együtt arra használt, hogy a Stable Diffusion modellt képezze. Ez utóbbi pedig nemmeglepő módon hajlamos olyan képek létrehozására, amelyek nagyon hasonlítanak a Getty Images szabadalmaztatott tartalmához, így a szolgáltató azt kéri a bíróságtól, hogy kötelezze a londoni székhelyű Stability AI-t a jogsértő képek eltávolítására, és ítéljen meg akár 150 ezer dollárnyi kártérítést minden egyes képért. Ez 12 millióval szorozva nyilván nevetségesen magas összeg lenne, a Getty is csak egy 7 ezer képből álló listát nyújtotta be követeléseinek alátámasztására.

A haladás folyamatos, csak az irány kérdéses

Mint kiderült, a Getty amerikai és brit bíróságok előtt is megpróbál érvényt szerezni az igazának, felidézve a Stable Diffusion tanításához használt LAION adatkészlet kapcsán azt a múlt héten közzétett tanulmányt is, amely igazolja, hogy a generatív MI-modellek képesek egyszerűen lemásolni a képzésükhöz felhasznált tartalmakat. Az aktuális programok mérete hiába sokkal kisebb, mint akár a most említett LAION több mint 380 terabájtnyi adattömege, a Getty Images szerint a Stable Diffusion által generált képek némelyikén még a Getty-vízjel is felfedezhető, mivel azt a rendszer a képek dekonstrukciója, majd zajtalanítása és átalakítása során a végtermék szerves részeként értelmezi – derül ki a Gizmodo beszámolójából.

Ez utóbbi azért is érdekes, mert az ügyben megállhat, hogy az ilyen képek károsítják a Getty márkáját – még akkor is, ha a Stable Diffusion 2 állítólag már sokkal kevésbé hajlamos a vízjelek reprodukciójára, mint a még mindig elérhető korábbi verziói. A Getty mindenesetre azt állítja, hogy a mesterségesintelligencia-verseny szereplői mások hátán próbálnak felkapaszkodni a csúcsra – hasonlüan azokhoz a művészekhez, akik január közepén ugyancsak csoportos keresetet is indítottak a Stability AI, a DeviantArt és a Midjourney által épített képgenerátorok miatt. Tekintettel a technológia gyors térnyerésére, a Gizmodónak nyilatkozó szakértők szerint a perek tétje az, hogy meghatározzák a fejlődés további irányát.

Közösség & HR

MI-vel védenék a britek az internetre szabadított óvodásokat

Az illetékes hatóság felmérése szerint egyre több kisgyerek jelenik meg a világhálón, akiknek a szülei is egyre nagyobb szabadságot engednek a digitális térben.
 
Hirdetés

Adathelyreállítás pillanatok alatt

A vírus- és végpontvédelmet hatékonyan kiegészítő Zerto, a Hewlett Packard Enterprise Company platformfüggetlen, könnyen használható adatmentési és katasztrófaelhárítási megoldása.

Hol, milyen adatokat és hányszorosan tároljunk ahhoz, hogy biztonságban tudhassuk szervezetünk működését egy nem várt adatvesztési incidens esetén is?

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.