A partnerségnek köszönhetően a médiabirodalom anyagaiból készített összefoglalók kiemelt helyen jelennek majd meg a generatív MI-vel végzett interakcióknál.

Szoros együttműködés köttetett a ChatGPT-vel elhíresült OpenAI és a globális médiapiacon meghatározó szereplőnek számító Axel Springer között. A két cég a partnerség kapcsán kiadott szerdai közleményben meglehetősen szűken mérte a konkrétumokat, de az időközben kiszivárgott háttérinformációk alapján sok érdekes részlet napvilágra került a szövetségről.

A hivatalos kommunikáció szerint a két fél "a független újságírás megerősítését" igyekszik előmozdítani "a mesterséges intelligencia (MI) korában". A partnerségnek köszönhetően a ChatGPT felhasználói világszerte a kiadó médiamárkáinak (köztük a Politico, a Business Insider, a Bild és a Welt) híranyagaiból szintetizált összefoglalókat olvashatnak akkor, ha kérdésük szempontjából relevánsnak minősülnek a tartalmak.

Ezek a rövídített anyagok a fizetős tartalmakban lévő információkból is merítenek majd. A teljes átláthatóság érdekében a chatbot válaszainál az ilyen összefoglalók mellett ott lesz, hogy az eredeti anyag milyen sajtótermékben jelent meg, a felhasználó pedig egyetlen kattintással eljuthat az alapként használt cikkhez.

Az együttműködés részét képezi az Axel Springernél már meglévő, mesterséges intelligenciához köthető kezdeményezések megerősítése. A másik oldalról pedig az OpenAI hozzáfér a médiabirodalom teljes tartalmi archívumához, amelyen kedvére trenírozhatja nagy nyelvi modelljeit (large language model - LLM).

Egyedülálló, de nem az utolsó

Az egyedülállóként aposztrofált együttműködés kapcsán a Reuters beszámolójából az is kiderül, hogy a cikkek összefoglalói az  anyagok megjelenését követően azonnal bekerülnek a ChatGPT repertoárjába, azaz a legfrissebb történések kapcsán is hasznát veszik majd a felhasználók. A tervek szerint mindez valamikor 2024 első negyedévben élesedik majd.

A hírügynökségnek súgó, üzletet jól ismerő informátorok szerint ezek az összefoglalók "kedvező pozíciót" kapnak a ChatGPT keresési találataiban, amivel támogatni kívánják az Axel Springer márkák forgalmának és előfizetési bevételeinek növelését. Kiderült még az is, hogy az OpenAI külön fizet a médiavállalat tartalmainak felhasználásáért, de hogy pontosan mennyit és milyen konstrukcióban, azt még a tűzhöz közeli források sem pletykálták el.

Érdemes megjegyezni azt is, hogy az OpenAI a nyáron már kötött egy megállapodást az Associated Press hírügynökséggel, ám az a partnerség alapvetően nem a tartalom megjelenítéséről szólt. A mostani együttműködés tehát tényleg úttörőnek tekinthető, és a nyilatkozatok alapján az is borítékolható, hogy hamarosan további hasonló bejelentések követhetik. Múlt hónapban például a News Corp vezérigazgatója beszélt arról, hogy cége "előrehaladott tárgyalásokat" folytat tartalmainak generatív MI általi felhasználásáról.
 

(Illusztráció: Axel Springer)

Cloud & big data

MI-vel védenék a britek az internetre szabadított óvodásokat

Az illetékes hatóság felmérése szerint egyre több kisgyerek jelenik meg a világhálón, akiknek a szülei is egyre nagyobb szabadságot engednek a digitális térben.
 
Hirdetés

Adathelyreállítás pillanatok alatt

A vírus- és végpontvédelmet hatékonyan kiegészítő Zerto, a Hewlett Packard Enterprise Company platformfüggetlen, könnyen használható adatmentési és katasztrófaelhárítási megoldása.

Hol, milyen adatokat és hányszorosan tároljunk ahhoz, hogy biztonságban tudhassuk szervezetünk működését egy nem várt adatvesztési incidens esetén is?

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.