A világ egyik legértékesebb vállalata csak még értékesebb lett azt követően, hogy elsöprő lendületű negyedévről számolt be.

Mint ahogy bizonyos esetekben mindig van lejjebb, úgy ennek fordítottjára is akad példa. Az Amazon folyamatos terjeszkedése és kövéredése egyértelműen az utóbbi kategóriát erősíti.

A világ egyik legjelentősebb informatikai és e-kereskedelmi vállalata tegnap tette közzé március végével zárt legfrissebb negyedévének üzleti számait. Az eredmények szépen illeszkednek a szintén a napokban jelentő több más óriás teljesítményéhez. Ahogy beszámoltunk róla, a héten többek között az Alphabet/Google, a Microsoft és az Apple is igen pozitív kicsengésű jelentéssel örvendeztette meg a befektetőket.

Szágudó szekér

Az Amazon összbevétele az idei első három hónapban elérte a 108,5 milliárd dollárt, amire az év ezen szakaszában sosem volt még példa. A 44 százalékos növekedési ütemű periódus csak azért nem lett történelmi rekord, mert a hagyományosan szupererős ünnepi időszakban tavaly 125,5 milliárdot söpört be a vállalatbirodalom.

Mindez nem jöhetett volna létre, ha nincs a COVID-19. A világjárvány ugyanis a cég összes jelentős divízióját löketszerűen élénkítette, legyen szó az online áruházról, vagy éppen a cloud szolgáltatásokat kínáló AWS-ről. A lendületre jellemző, hogy 2011 óta nem fordult elő, hogy egy periódus során ilyen magas éves növekedési rátát értek volna el. Ami persze nem jelenti azt, hogy az Amazon ne hízott volna szépen az elmúlt évtizedekben, hiszen a mostani volt zsinórban a 78. kétszámjegyű expanziót hozó negyedév.

Talán a már-már felfoghatatlan mértékűre duzzadó forgalomnál is fontosabb a befektetők számára, hogy mindezzel párhuzamosan jelentősen javult a profitabilitás, amivel nagyjából egy évtizede még igencsak hadilábon állt a cég. Az Amazon az elmúlt 12 hónapban (azaz gyakorlatilag a pandémia teljes időszaka alatt) 26,9 milliárd dollárnyi nettó nyereséget termelt, ami több, mint amennyit a megelőző három év alatt összesen fel tudott mutatni.

Az e-kereskedelmi üzlet az észak-amerikai régióban 40, nemzetközi porondon pedig 60 százalékkal több bevételt hozott, mint egy évvel korábban. A legjobb nyereségességi mutatóval viszont továbbra is a cloudos üzletág rendelkezik, így bár az AWS forgalma "csak" 32 százalékkal nőtt és mindössze az összvállalati bevételi torta 13 százalékát adja, az üzemi eredmény szintjén felmutatott közel 4,2 milliárd dollár majdnem a felét teszi ki az Amazon ezen a soron elért teljesítményének. 

Nem minden papsajt

A bombasztikus eredmények ellenére az Amazon jelene és jövője sem felhőtlen. A big techként hivatkozott informatikai óriásokat évek óta komoly kritika éri többek között azért, mert (túl)hatalmukat kihasználva tiporják el potenciális versenytársaikat, gátolva ezzel a szabad versenyt, végső soron kárt okozva ezzel a fogyasztóknak. Ezekkel az ügyekkel kapcsolatban a politikai akarat a hazai terepnek számító Egyesült Államokban is mindinkább egységfrontot látszik alkotni, a Facebook és a Google esetében pedig már meg is indultak az akár az erőszakos feldarabolás lehetőségét is magában hordozó kormányzati perek.

Még hosszabb múltra tekint vissza ezeknek a társaságoknak az adóelkerülési gyakorlatának felemlegetése. A csúcsra járatott adóoptimalizással sokak szerint jelentős összegeket tartanak vissza, ami "járna" a társadalomnak, és azokból különbözö kormányzati fejlesztéseket lehetne megvalósítani. Itt egyelőre nincs meg a globális politikai összefogás, de nemzeti, régiós szinteken már több példa van arra, hogy a kormányzatok megpróbálnak fogást találni az angolnaként sikló gigavállalatokon.

Konkrétan az Amazon esetében említhetők még a munkavállalókkal vívott csaták. Tavaly több sztrájkra került sor, és az utóbbi időben arról is sokat lehetett hallani, hogy az ünnepi bevásárlási időszakban meghatározott kvóták már ténylegesen veszélyeztetik a cég munkavállalóinak egészségét és testi épségét. Ehhez képest a hajtás nem köszön vissza a fizetésemelésekben, sőt az Amazon hagyományosan híres róla, hogy igyekszik megtorolni az alkalmazottak önvédelemre vagy önszerveződésre irányuló kísérleteit. Ennek a vonalnak a "leszerelésére" egyébként a cég a héten jelentette be, hogy óránként 50 cent és 3 dollár közötti béremelést hajt végre a raktári dolgozóknál.

Piaci hírek

Spanyol tudósok: a túlóra nem hogy káros, hanem egyenesen építő

Ha angol tudósok jöttek volna ezzel, meg sem lepődnénk. De épp a szieszta hagyományát mind a mai napig ápoló spanyolok?!
 
Hirdetés

Hazánk régiós SolarWinds-központ lett

A SolarWinds és a RelNet megállapodása révén utóbbi magas színvonalú szolgáltatásokat nyújt régiónkban a SolarWinds viszonteladói és ügyfelei számára.

Manufacture IT

Az 5G legnagyobb nyertesei az ipari vállalkozások

MEGNÉZEM »

a melléklet támogatója a Vodafone

Igen, ahogy mindenki mondja: sokba, nagyon sokba. De közel sem csak a fizetése miatt. A költségekhez hozzá kell számolni a növekvő kiválasztási költségeket – és a magas fluktuációt.

a melléklet támogatója a Mndwrk

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.