Az Apple évkezdése olyan jól sikerült, mintha náluk máris karácsony lenne.

Ugyan a technológiai vállalatok túlhatalma már több éve téma, ám az azóta eltelt idő alatt a helyzet csak fokozódott. Erre újabb példával az Apple tegnap közzétett negyedéves számai szolgálnak - már ha éppen az Alphabet vagy a Microsoft friss eredményei valakinek nem lettek volna elég meggyőzőek.

Nagyüzemben tojják az aranyalmákat

Cupertino minden bizakodó szakértői várakozásra is rálicitálva összesen 89,6 milliárd dollár bevételt termelt az év első három hónapjában, ami a cég 2021-es üzleti évének a második negyedévét jelenti. Ez a teljesítmény nem mellesleg "szerény" 54 százalékos éves növekedésnek felel meg.

A társaság pénztermelő képességét azonban két másik adat mutatja meg igazán. Üzemi eredmény szintjén az Apple 27,5 milliárd dollárt tud felmutatni, amiből nettó profitként több mint 26,3 milliárd a kasszában is maradt. Mindkét szám több mint a kétszerese az előző év hasonló időszakában elértnek.

 

 

Apple-eredmények 2021/Q1
Infogram

 

A termékcsoportokat illetően természetesen még mindig a telefonok viszik a hátukon a céget. Az iPhone 12 debütálása különösen pezsdítően hatott az eladásokra. Mobilértékesítéssel közel 48 milliárdot keresett az Apple, ami kétharmadával több az egy évvel ezelőtti összegnél. De a telefonoknál is komolyabb ugrást sikerült végrehajtani a Macek és a tabletek esetében. Az almás számítógépeknél 70, az iPad-ek esetében pedig majdnem 80 százalékkal erősebb forgalmat realizált a gyártó, mint 2020 elején.

Hogy mennyire hasít az Apple, az is mutatja, hogy a vállalati összteljesítményt alaposan visszahúzta a szolgáltatási üzletág, ahol "nevetségesen gyenge", mindössze szűk 27 százalékos volt az éves növekedés. Az így elért 16,9 milliárdos forgalom azért több szempontból sem érdektelen. Egyrészt ez az üzletág rendelkezik a legkedvezőbb jövedelmezőségi mutatóval, másrészt a mostani bevétel történelmi rekordot jelent.

Hasonló formát mutatott az Other Products kategória is - ide sorolja a cég többek között az Apple Watch és az AirPods forgalmát. Az üzletág 24 százalékos növekedési ütemét sokan megirigyelnék, de jelen helyzetben Cupertinóban ezzel csak a leggyengébben teljesítő részleg címét lehetett megszerezni.

Ki tudja, merre tovább?!

A befektetőknek tartott konferenciahívás során a vállalat vezérigazgatóját arról is faggatták az aggódó részvényesek, hogy ez a remek tempó miként lesz fenntartható a jövőben. Pedig elég nyilvánvaló, hogy egy ekkora cégnél képtelenség ilyen növekedési ütemet tartani huzamosabb ideig. A mostani eredmények több pozitív tényező együttállásának is köszönhetők, ami nem feltétlenül lesz már igaz az elkövetkező hónapokban.

A menedzsment nem is tagadta, hogy a közeljövővel kapcsolatban sem látnak tisztán, így az Apple megmaradt a világjárvány elején bevezetett gyakorlatánál, azaz a vezetés nem tűzött ki célszámokat a folyó negyedévvel kapcsolatban.

A kiváló számokat tartalmazó üzleti jelentésre adott tőzsdei reakció meglehetősen visszafogott volt. Az Apple papírjai ugyan elsőre gyorsan 4 százalékot ugrottak, ám a drágulás később 2 százalék körüli szintre mérséklődőtt.

Piaci hírek

Az oktatásban készül nagy dobásra a Tesla és az OpenAI egykori MI-guruja

Andrej Karpathy új startupja, az Eureka Labs mesterséges intelligenciára épülő asszisztenseket fejleszt a tanárok munkájának támogatására.
 
Nincs automatikus és egyszerű út a felhőnirvánába, pedig a buktatók többségét viszonylag egyszerűen el lehetne kerülni.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.