A befektetők annyira el lettek kényeztetve az elmúlt időszakban, hogy Redmond amúgy remek friss negyedéves számain is képesek voltak fanyalogni.

A héten több meghatározó informatikai szereplő is közzéteszi első negyedéves eredményeit. A Google-t birtokló Alphabet például lassan nem tudja hova tenni a sok pénzt, amit megkeresett, de a Microsoftnál sincs különösebb ok a panaszkodásra. Maximum annyi, hogy a részvényeseknek láthatóan már a jó sem elég jó.

Csak a kötelezőt hozták?

Redmond március végével zárta 2021-es üzleti évének harmadik periódusát. A tegnap közzétett adatok alapján az összbevétel 41,7 milliárd dollár lett, ami 19 százalékos éves erősödésnek felel meg. Elemzők ráadásul előzetesen alig több mint 41 milliárdot reméltek, tehát ezen a soron nem sok szégyenkeznivaló akad.

A profit szempontjából haszonló kép rajzolódik ki. A megtermelt 15,5 milliárdnyi nettó nyereség majdnem másfélszerese az egy évvel korábban elért teljesítménynek. Egy részvényre vetítve 1,95 dolláros profit keletkezett, szintén rálicitálva a szakértői becslések átlagából kialakult 1,78 dolláros előzetes várakozásokra.

 

Microsoft-eredmények FY2021/Q3
Infogram

 


Ennek ellenére a részvényárfolyam a jelentés közzétételét követően jelentősen, több mint 3 százalékkal esett, ami azért később kicsit visszakorrigált annak fényében, hogy a vállalatvezetés kommentárja pozitív jövőképet festett az előttünk álló időszakra. Az érdekes befektetői reakció mögött valószínűleg az áll, hogy az elmúlt hónapokban a Microsoft papírjai nagyon sokat erősödtek, így még egy alapvetően teljesen pozitív negyedéves jelentés is képes bizonytalanságot okozni azzal, hogy nem bőven, csak kényelmesen teljesítette túl a szakértői becsléseket.

Masszív csapatmunka

A Microsoft egyes divíziói meglehetősen kiegyensúlyozottan teljesítettek. A három nagy üzletág 16 és 23 százalék közötti forgalomnövekedést tud felmutatni. Üzemi eredmény szintjén pedig a 25 és 40 százalékos sávban mozognak az éves növekmények.

A Termelékenység és üzleti folyamatok fantázianevű részleg 13,6 milliárdot számlázott. Itt kiemelésre érdemes az Office 365-höz köthető vállalati bevételek 22 százalékos növekedése, a járvány kezdetén szenvedő LinkedIn forgalmának ismtelt erősödése (25%), illetve a Dynamics termékcsaládhoz köthető forgalom 26 százalékos emelkedése. Ezekhez képest a végfelhasználói Office-termékek 5 százalékos bővülése visszafogottnak mondható.

A legnagyobb tortaszeletet adó Intelligens felhőből 15,1 milliárdot sikerült kisajtolni. A szerveres termékek és cloud szolgáltatások együttesen 26 százalékot nőttek, miközben az Azure-hoz köthető forgalom egy év alatt a másfélszeresére emelkedett. Utóbbi elég jó eredmény ahhoz, hogy Redmond csökkenteni tudja lemaradását a cloud piacot uraló AWS-hez képest.

Végezetül a többek között a Windowshoz és az Xbox konzolhoz köthető eladásokért felelős Egyéb személyi számítástechnika divízió sem teljesített rosszul. A 13 milliárdos bevétel dinamikájában lemásolja az összvállalati eredményt. Nagy fegyverténynek tekinthető, hogy a windowsos eladások mind a gyártók, mind a végfelhasználók felé 10 százalékkal tudtak nőni (köszönhetően a megtáltosódó PC-piacnak). Az Xbox-bevételek pedig 34 százalékot ugrottak.

Szépen hízó számok

A negyedéves jelentéssel párhuzamosan Redmond több termékéről is friss adatokat szolgáltatott. A pandémia miatt rendkívül népszerűvé vált Teams például már 145 millió napi felhasználónál jár. Ugyanez tavaly októberben még 115 millió volt, egy évvel ezelőtt pedig 75 millión állt a számláló.

A már említett PC-piaci boomnak hála a Windows 10-ek telepítési üteme is új lendületet kapott. A vállalat zászlóshajója a korábbi reményekhez képest némileg nehezebben, csak tavaly márciusban tudta elérni a mérföldkőnek számító 1 milliárdnyi havonta aktív eszközt. Ehhez képest meglehetősen jó eredményenek számít, hogy a héten már 1,3 milliárd ilyen eszközről számolhatott be a cég.

Piaci hírek

Így árasztotta el az amerikai híroldalakat a pornó

Miután a VidMe nevű videómegosztó domainjét megvette egy pornós cég, több lap oldalán is felnőtt tartalmak kezdtek megjelenni.
 
Hirdetés

Belépő szinten dob nagyot a tároláson a Dell EMC PowerStore 500

Garantált 4:1-es deduplikációval, nagyobb teljesítménnyel, frissített szoftveres képességeivel teszi magasra a lécet a tárolókörnyezet modernizálásában és a gyorsan fejlődő adatigények kiszolgálásában a Dell EMC PowerStore. Beleértve az all flash termékcsalád legkisebb tagját is, amely megérkezett Magyarországra.

Hirdetés

Növekvő elvárások a szállodai Wi-Fi hálózatokkal szemben – hogyan biztosítható a versenyelőny?

A Wi-Fi ma már szinte valamennyi szálláshelyen alapvető szolgáltatás. Ezzel arányosan a vendégértékeléseknek is javuló tendenciát kellene mutatniuk – mégsem ez a helyzet. Mit hiányolnak a vendégek, és hogyan biztosíthatja egy szálloda a legújabb vendégigényeknek történő megfelelőséget? Ennek járt utána egy a lezárások után készült friss kutatás.

Radikális átalakulást és innovációs kényszert hozott a szállodaiparban a COVID.

a melléklet támogatója a TP-Link

CIO KUTATÁS

A PANDÉMIA HATÁSAIRÓL

Az ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Informatikai Intézetével végzett kutatásunkban. Segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

MEHET

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.