A befektetők annyira el lettek kényeztetve az elmúlt időszakban, hogy Redmond amúgy remek friss negyedéves számain is képesek voltak fanyalogni.

A héten több meghatározó informatikai szereplő is közzéteszi első negyedéves eredményeit. A Google-t birtokló Alphabet például lassan nem tudja hova tenni a sok pénzt, amit megkeresett, de a Microsoftnál sincs különösebb ok a panaszkodásra. Maximum annyi, hogy a részvényeseknek láthatóan már a jó sem elég jó.

Csak a kötelezőt hozták?

Redmond március végével zárta 2021-es üzleti évének harmadik periódusát. A tegnap közzétett adatok alapján az összbevétel 41,7 milliárd dollár lett, ami 19 százalékos éves erősödésnek felel meg. Elemzők ráadásul előzetesen alig több mint 41 milliárdot reméltek, tehát ezen a soron nem sok szégyenkeznivaló akad.

A profit szempontjából haszonló kép rajzolódik ki. A megtermelt 15,5 milliárdnyi nettó nyereség majdnem másfélszerese az egy évvel korábban elért teljesítménynek. Egy részvényre vetítve 1,95 dolláros profit keletkezett, szintén rálicitálva a szakértői becslések átlagából kialakult 1,78 dolláros előzetes várakozásokra.

 

Microsoft-eredmények FY2021/Q3
Infogram

 


Ennek ellenére a részvényárfolyam a jelentés közzétételét követően jelentősen, több mint 3 százalékkal esett, ami azért később kicsit visszakorrigált annak fényében, hogy a vállalatvezetés kommentárja pozitív jövőképet festett az előttünk álló időszakra. Az érdekes befektetői reakció mögött valószínűleg az áll, hogy az elmúlt hónapokban a Microsoft papírjai nagyon sokat erősödtek, így még egy alapvetően teljesen pozitív negyedéves jelentés is képes bizonytalanságot okozni azzal, hogy nem bőven, csak kényelmesen teljesítette túl a szakértői becsléseket.

Masszív csapatmunka

A Microsoft egyes divíziói meglehetősen kiegyensúlyozottan teljesítettek. A három nagy üzletág 16 és 23 százalék közötti forgalomnövekedést tud felmutatni. Üzemi eredmény szintjén pedig a 25 és 40 százalékos sávban mozognak az éves növekmények.

A Termelékenység és üzleti folyamatok fantázianevű részleg 13,6 milliárdot számlázott. Itt kiemelésre érdemes az Office 365-höz köthető vállalati bevételek 22 százalékos növekedése, a járvány kezdetén szenvedő LinkedIn forgalmának ismtelt erősödése (25%), illetve a Dynamics termékcsaládhoz köthető forgalom 26 százalékos emelkedése. Ezekhez képest a végfelhasználói Office-termékek 5 százalékos bővülése visszafogottnak mondható.

A legnagyobb tortaszeletet adó Intelligens felhőből 15,1 milliárdot sikerült kisajtolni. A szerveres termékek és cloud szolgáltatások együttesen 26 százalékot nőttek, miközben az Azure-hoz köthető forgalom egy év alatt a másfélszeresére emelkedett. Utóbbi elég jó eredmény ahhoz, hogy Redmond csökkenteni tudja lemaradását a cloud piacot uraló AWS-hez képest.

Végezetül a többek között a Windowshoz és az Xbox konzolhoz köthető eladásokért felelős Egyéb személyi számítástechnika divízió sem teljesített rosszul. A 13 milliárdos bevétel dinamikájában lemásolja az összvállalati eredményt. Nagy fegyverténynek tekinthető, hogy a windowsos eladások mind a gyártók, mind a végfelhasználók felé 10 százalékkal tudtak nőni (köszönhetően a megtáltosódó PC-piacnak). Az Xbox-bevételek pedig 34 százalékot ugrottak.

Szépen hízó számok

A negyedéves jelentéssel párhuzamosan Redmond több termékéről is friss adatokat szolgáltatott. A pandémia miatt rendkívül népszerűvé vált Teams például már 145 millió napi felhasználónál jár. Ugyanez tavaly októberben még 115 millió volt, egy évvel ezelőtt pedig 75 millión állt a számláló.

A már említett PC-piaci boomnak hála a Windows 10-ek telepítési üteme is új lendületet kapott. A vállalat zászlóshajója a korábbi reményekhez képest némileg nehezebben, csak tavaly márciusban tudta elérni a mérföldkőnek számító 1 milliárdnyi havonta aktív eszközt. Ehhez képest meglehetősen jó eredményenek számít, hogy a héten már 1,3 milliárd ilyen eszközről számolhatott be a cég.

Piaci hírek

Angol startuppal pallérozza a Galaxy AI-t a Samsung

A dél-koreai vállalat a felvásárlástól azt reméli, hogy az eszközein futó algoritmusok a lehető legtestreszabottabb szolgáltatásokat nyújtják majd a felhasználóknak.
 
Nincs automatikus és egyszerű út a felhőnirvánába, pedig a buktatók többségét viszonylag egyszerűen el lehetne kerülni.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.