Az online kereskedelmi óriás minden idők legjobb negyedévéről számolt be, az alapító vezérigazgató pedig nyáron leköszön erről a pozíciójáról, de továbbra is messze a legfontosabb ember marad a vállalat irányításában.

Az Amazon kedden tette közzé 2020-as negyedik pénzügyi negyedévének eredményeit, amelyben minden idők legmagasabb, 125,5 milliárd dolláros bevételéről számolt be, az Apple-lel együtt első ízben lépve át a 100 milliárdos küszöböt. A kivételes forgalom mellett a cég valamivel több mint 14 milliárd dolláros profitot könyvelhetett el, és az idei első negyedévre annak ellenére is 100 milliárd dollárt meghaladó bevételt jósolt, hogy az ünnepi bevásárlási időszakot követően szokás szerint vissza fognak esni az eladásai az október-decemberi időszakhoz képest.

A figyelem középpontjába mégsem igazán a korábban is megjósolható bevételi rekord került, hanem egy másik amazonos bejelentés: a társaság alapítója, Jeff Bezos a nyáron leköszön vezérigazgatói tisztségéből, és az immár 1700 milliárd dolláros kapitalizációval működő Amazon elnökeként (executive chairman) folytatja. Utóda Andrew Jassy, az Amazon Web Services (AWS) eddigi vezetője lesz, aki 2016 óta irányítja a világ egyik legnagyobb vállalatának cloud üzletét.

A "Bezos lelép" és a "Bezos kiszáll" jellegű beszámolókkal kapcsolatban érdemes figyelembe venni, hogy a világ leggazdagabb embereként számon tartott üzletember már jóval korábban hátralépett a cég napi szintű operatív irányításától, viszont az executive chairman pozícióval együtt továbbra is nála maradnak az olyan nagy horderejű és nem visszafordítható, hosszú időre meghatározó döntések, mint az Amazon vállalati stratégiájának alakítása, ide értve az ugyancsak stratégiai jelentőséggel bíró cégfelvásárlásokat is.

Sosem volt még ekkora az Amazon

Andrew Jassy kinevezése kapcsán az elemzők megjegyzik, hogy a legutóbbi negyedéves csúccsal együtt éppen az AWS volt az az üzleti egység, amelynek teljesítménye némileg elmaradt az előzetes várakozásoktól. Bár az Amazon cloud computing üzletága most is olyan ügyfeleket hozott be, mint a ViacomCBS vagy a BMW csoport, így is 12,7 milliárd dolláros bevételt jelentett, szemben a 12,8 milliárdos piaci konszenzussal.

A leendő ügyvezető igazgató ezzel együtt nagyon sokat tett az AWS felfuttatásáért, ami tavaly 30, tavaly előtt pedig 37 százalékos éves növekedést produkált; a kudarcok között elsősorban a Pentagon 10 milliárd dolláros JEDI projektjét emlegetik, amelyet végül a Microsoft hozott el a stabil befutónak tekintett Amazon orra elől. Jassy egyébként sosem fukarkodott az AWS közvetlen versenytársainak, így a Microsoftnak vagy az Oracle-nek címzett nyilvános beszólásokkal sem, ami Bezos vezetési stílusára sokkal kevésbé volt jellemző, így a vezérigazgató-váltás ebből a szempontból is érdekes változásokat hozhat az Amazonnál.

A beszámolók kiemelik, hogy az Amazon e-kereskedelmi üzlete sosem volt olyan hatalmas, mint napjainkban. A koronavírus megjelenését követően az amerikai fogyazstók tömegesen fordultak az online kiskereskedelmi óriáshoz a különféle cikkek beszerzésével az élelmiszerektől a háztartási cikkeken át egészen a gyógyszerekig, és amíg a fizikai boltok országszerte küszködtek vagy be is zártak, addig az Amazon majdnem 400 ezer új alkalmazottat vett fel, hogy ki tudja szolgálni a frissen támadt keresletet.

Bezos, aki az Amazon mellett eddig is talált rá időt, hogy különféle más kezdeményezéseire koncentráljon, a társaság alkalmazottaihoz intézett üzenetben energikusabbnak nevezte magát, mint valaha, és egyértelművé tette, hogy esze ágában sincs visszavonulni. A napi ügyviteltől való formális eltávolodástól azt reméli, hogy jobban tud majd fókuszálni más "kedvteléseire", mint amilyen a hajléktalansággal és az oktatás támogatásával foglalkozó Day 1 Fund alap, a Bezos Earth Fund környezetvédelmi alap, a Blue Origin űripari vállalat vagy a The Washington Post.

Közösség & HR

100 millió dollárnyit zsarolt össze a Conti utódcsapata

A Black Basta valószínűleg a hírhedt orosz Conti hekkerbanda egykori tagjaiból állt össze tavaly, és úgy tűnik, rögtön nagyon sokat kaszáltak.
 
Hirdetés

Ráfizetünk, ha a védelmen spórolunk!

Ha a védelmen spórolunk, kiberbűncselekmény áldozatává válhatunk. A Sophos MRD (észlelő és helyzetkező) szolgáltatása védelmet nyújt.

Összeurópai szabályozás készteti a cégeket a biztonságosabb informatikai működésre, de a megvalósításhoz nemcsak technológia, hanem emberek is kellenek.
Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.