Már tesztelik a következő iPhone-generációban a februárban vásárolt startup továbbfejlesztett technológiáját.

Arcfelismerésen alapuló védelemmel érkezhet valamelyik következő iPhone, akár már a 8-as is – tudta meg névtelenséget kérő belső forrásaitól a Bloomberg. Az arcfelismerést nem csak a telefon feloldásához, hanem akár mobilfizetésnél történő azonosításhoz is lehetne majd használni. Ezzel párhuzamosan azonban továbbra is terítéken van az íriszalapú biometrikus azonosítás is, aminek alkalmazását régóta tervezik Cupertinóban.

Az arcfelismerés egyelőre nehéz kérdés. De úgy tűnik az sem tántorította el az Apple-t a fejlesztéstől, hogy a nagy versenytárs, a Samsung Galaxy S8 nagy hírveréssel beharangozott technológiájáról elég gyorsan kiderült, hogy biztonsági megoldásnak meglehetősen gyenge.

Apránként állt össze a megoldás

A technológia csak részben saját fejlesztés. Az Apple legutóbb februárban vásárolt egy olyan céget, amelynek technológiáját felhasználhatta. A 2014-ben alapított, mindössze tíz fővel dolgozó RealFace nevű izraeli startup állítólag hatékony, arcfelismerésen alapuló felhasználó-azonosítást fejlesztett. Alig egy hónappal később az Apple beadott egy szabadalmi kérelmet az Amerikai Szabadalmi Hivatalhoz egy olyan technológiára, amely mozgóképből kinyert mélységi információkat használna fel az arcfelismerésre. A szabadalom szerint a mélységi információk felhasználásával gyorsabbá és pontosabbá is tennék a felismerést.

Az alapok azonban már évek óta megvoltak. Az Apple 2013-ban szerezte meg a 3D-s technológiákat fejlesztő PrimeSense-et, amely többek között az első Kinectben dolgozó 3D-s érzékelőt is szállította (később a Microsoft áttért saját fejlesztésű szenzorokra).

Gyors és pontos lesz

Az Apple az arcfelismerő funkció fejlesztésénél a gyorsaságra és pontosságra fókuszált – írja a Bloomberg. Az informátor szerint mindössze néhány ezredmásodperc alatt megtörténik a belolvasás és az azonosítás, azaz tényleg elég ránézni a telefonra, és az azonnal feloldja a képernyőzárát. Ráadásul úgy is működik, hogy nem kell közvetlenül az arc elé tartani a telefont.

Mivel az Apple arcfelismerő rendszere sokkal több adatpontot vesz fel az azonosításhoz, mint az ujjlenyomattal azonosító TuchID, sokkal biztonságosabb is lesz. Ráadásul az Apple 3D-s érzékelőkkel dolgozik, azaz sokkal kisebb a valószínűsége, hogy rendszere ugyanúgy átverhető egy jobb minőségű 2D-s fotóval, mint a Samsung rendszere. (A hamburgi Chaos Computer Club azóta azt is demózta, hogy a Galaxy S8 íriszszkennere sem biztonságos.)

Sok újdonságról lehet már tudni

A 8-as iPhone-ról már nagyon sok részletet megszellőztettek, bár hogy ezekből mi igaz, az csak a megjelenésekor derül ki. A várakozás nagy, mert az Apple alapos átdolgozást ígért. Az eddig kiszivárgott információkról itt és itt is írtunk.

A lekerekített OLED kijelző szinte biztosra vehető, ahogy az is, hogy készülékház masszívitását acélkeretet biztosítja. Az éltől élig tartó képernyőt megszakítva helyezik el az elülső kamerát, a 3D-s arcfelismerő szenzort is – ez utóbbiról egyesek azt gyanítják, hogy kiterjesztett valóság rendszerhez is használható lesz.

Arról is szólnak hírek, hogy az új kiadás kap egy dedikált AI chipet, amely a mesterséges intelligencia feladatok feldolgozását végzi, és a képmegjelenítést is javítja. A chip tartalmazza az Apple Neural Engine-t, amely például a képfelismerési folyamatok intelligens kezelésével növelné az akkumulátoros üzemidőt.

Konzumer tech

Arcfelismerés: években mérhető az Android lemaradása

Az iPhone-ban alkalmazott Face ID-vel egyező színvonalú biometrikus azonosítás csak 2019-ben jöhet a Google-nél.
 
Hirdetés

Utolsó szakaszába ért a Telenor startup-programja

A Telenor Accelerate-en részt vevő Family Finances, Photon és Vimage startupok hamarosan pénzügyi befektetők előtt mutatkozhatnak be, így komoly esélyt kapnak arra, hogy szolgáltatásaikkal a nemzetközi piacokra is beléphessenek.

Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.