Egy téma nélkül elképzelhetetlen ma egy informatikai konferencia: a mesterséges intelligenciáról beszélni kell. A CIO Hungary 2023 záró paneljének hangfelvétele.
Hirdetés
 

A ChatGPT keltette felfokozott érdeklődés óriási lendületet adott a mesterséges intelligencia fejlesztésének. De ahelyett, hogy válaszokat kaptunk volna a technológiával kapcsolatos régebbi kérdéseinkre, jobbára csak a kérdések sokasodtak. Bevonul-e az MI a mainstream technológiák közé, és ha igen (mert kétségünk nem lehet: bevonul), mikor? Milyen hatással lesz a régebbi adattechnológiákra, az üzleti analitikára vagy a big datára? Egyáltalán: hogyan befolyásolja majd a vállalatok adattámogatott működését, átalakítja-e a folyamatokat?

Hívtunk három szakértőt, akik három iparágat, ezáltal három nézőpontot is képviseltek. Ekler Péter egyetemi oktató, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Karának docense. Ennek ellenére az ipartól sem szakadt el, volt az AutSoft CTO-ja, jelenleg pedig a céget felvásárló Zenitech technológiai jövőkutatójaként dolgozik. Azért hívtuk, mert az MI-fejlesztés elméleti hátterét is jól ismeri.

Horváth Gyula meteorológus, elnöki főtanácsadó az Országos Meteorológiai Szolgálatnál. Olyan területen dolgozik tehát, ahol az előrejelzés pontossága rendkívül fontos, és elméletileg az MI akár forradalmat is hozhat a szakmájában. A szakember otthonosan mozog az adatok világában, úttörő szerepet játszott a földfelszíni mérőhálózat és a meteorológiai megfigyelési tevékenység modernizálásában.

Tamás László pedig a WizzAirtől érkezett, ahol az egyik legfontosabb adatterületet irányítja senior data managerként. Világ életében adatokra fókuszálva dolgozott: volt az Invitech üzleti elemzője, a Vodafone-nál foglalkozott BI-jal, big datával, sőt már mesterséges intelligenciával is.

A hangfelv>étel 2023. május 12-én készült Egerben, a CIO Hungaryn.
 


A felvétel meghallgatható a fenti lejátszóval itt, de podcastjainkat követheti többek között a Spotify-on, az Apple, valamint a Google podcastplatformján is, ahol feliratkozhat a Bitport csatornájára.

Cloud & big data

Bukott ügynek tartja az OpenAI új modelljét a Meta sztár MI-kutatója

Az OpenAI szerint ez már a "világszimulátor" előszobája, Yann LeCun szerint azonban olyan megközelítésről van szó, amelyik sosem fog túllépni a látványos kis videókon.
 
Az alábbiakban körbejárjuk az Enterprise Service Management fogalmát, és megmutatjuk azt is, miben különbözik az ITSM-től.

a melléklet támogatója a Meta-Inf Kft.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.