Egy téma nélkül elképzelhetetlen ma egy informatikai konferencia: a mesterséges intelligenciáról beszélni kell. A CIO Hungary 2023 záró paneljének hangfelvétele.

A ChatGPT keltette felfokozott érdeklődés óriási lendületet adott a mesterséges intelligencia fejlesztésének. De ahelyett, hogy válaszokat kaptunk volna a technológiával kapcsolatos régebbi kérdéseinkre, jobbára csak a kérdések sokasodtak. Bevonul-e az MI a mainstream technológiák közé, és ha igen (mert kétségünk nem lehet: bevonul), mikor? Milyen hatással lesz a régebbi adattechnológiákra, az üzleti analitikára vagy a big datára? Egyáltalán: hogyan befolyásolja majd a vállalatok adattámogatott működését, átalakítja-e a folyamatokat?

Hívtunk három szakértőt, akik három iparágat, ezáltal három nézőpontot is képviseltek. Ekler Péter egyetemi oktató, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Karának docense. Ennek ellenére az ipartól sem szakadt el, volt az AutSoft CTO-ja, jelenleg pedig a céget felvásárló Zenitech technológiai jövőkutatójaként dolgozik. Azért hívtuk, mert az MI-fejlesztés elméleti hátterét is jól ismeri.

Horváth Gyula meteorológus, elnöki főtanácsadó az Országos Meteorológiai Szolgálatnál. Olyan területen dolgozik tehát, ahol az előrejelzés pontossága rendkívül fontos, és elméletileg az MI akár forradalmat is hozhat a szakmájában. A szakember otthonosan mozog az adatok világában, úttörő szerepet játszott a földfelszíni mérőhálózat és a meteorológiai megfigyelési tevékenység modernizálásában.

Tamás László pedig a WizzAirtől érkezett, ahol az egyik legfontosabb adatterületet irányítja senior data managerként. Világ életében adatokra fókuszálva dolgozott: volt az Invitech üzleti elemzője, a Vodafone-nál foglalkozott BI-jal, big datával, sőt már mesterséges intelligenciával is.

A hangfelv>étel 2023. május 12-én készült Egerben, a CIO Hungaryn.
 


A felvétel meghallgatható a fenti lejátszóval itt, de podcastjainkat követheti többek között a Spotify-on, az Apple, valamint a Google podcastplatformján is, ahol feliratkozhat a Bitport csatornájára.

Cloud & big data

A jó oldalon is készülnek az MI-modellek feltörésére

A sebezhetőségek feltárásának egyik módja, amikor különféle trükkökkel próbálják rendellenes működésre bírni a mesterséges intelligenciát, és ezeket az erőfeszítéseket is az automatizálás emelheti új szintre.
 
Hirdetés

A VR szemüveg nem csak a szórakoztatóipart forradalmasítja

A virtuális valóság világa folyamatosan fejlődik. Az új technológiák és a fejlesztések segítségével a felhasználók eddig soha nem tapasztalt módon merülhetnek el a digitális élményekben. Ebben a cikkben bemutatjuk a VR szemüvegek típusait, és azt is végigvesszük, hogy milyen áttöréseket hozott a virtuális valóság az élet különböző területein.

Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.
Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.