Egy téma nélkül elképzelhetetlen ma egy informatikai konferencia: a mesterséges intelligenciáról beszélni kell. A CIO Hungary 2023 záró paneljének hangfelvétele.

A ChatGPT keltette felfokozott érdeklődés óriási lendületet adott a mesterséges intelligencia fejlesztésének. De ahelyett, hogy válaszokat kaptunk volna a technológiával kapcsolatos régebbi kérdéseinkre, jobbára csak a kérdések sokasodtak. Bevonul-e az MI a mainstream technológiák közé, és ha igen (mert kétségünk nem lehet: bevonul), mikor? Milyen hatással lesz a régebbi adattechnológiákra, az üzleti analitikára vagy a big datára? Egyáltalán: hogyan befolyásolja majd a vállalatok adattámogatott működését, átalakítja-e a folyamatokat?

Hívtunk három szakértőt, akik három iparágat, ezáltal három nézőpontot is képviseltek. Ekler Péter egyetemi oktató, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Karának docense. Ennek ellenére az ipartól sem szakadt el, volt az AutSoft CTO-ja, jelenleg pedig a céget felvásárló Zenitech technológiai jövőkutatójaként dolgozik. Azért hívtuk, mert az MI-fejlesztés elméleti hátterét is jól ismeri.

Horváth Gyula meteorológus, elnöki főtanácsadó az Országos Meteorológiai Szolgálatnál. Olyan területen dolgozik tehát, ahol az előrejelzés pontossága rendkívül fontos, és elméletileg az MI akár forradalmat is hozhat a szakmájában. A szakember otthonosan mozog az adatok világában, úttörő szerepet játszott a földfelszíni mérőhálózat és a meteorológiai megfigyelési tevékenység modernizálásában.

Tamás László pedig a WizzAirtől érkezett, ahol az egyik legfontosabb adatterületet irányítja senior data managerként. Világ életében adatokra fókuszálva dolgozott: volt az Invitech üzleti elemzője, a Vodafone-nál foglalkozott BI-jal, big datával, sőt már mesterséges intelligenciával is.

A hangfelv>étel 2023. május 12-én készült Egerben, a CIO Hungaryn.
 


A felvétel meghallgatható a fenti lejátszóval itt, de podcastjainkat követheti többek között a Spotify-on, az Apple, valamint a Google podcastplatformján is, ahol feliratkozhat a Bitport csatornájára.

Cloud & big data

Nadella: minden eszközbe szeretnénk bevinni a Copilotot

A szeptember 26-án érkező frissítéssel minden Windows 11-nek része lesz a Copilot, jelentette be tegnap a Microsoft New Yorkban.
 
Hirdetés

Acronis webinárium az AI-vezérelt kibertámadások kivédéséről

Csatlakozzon 2023. szeptember 26-án az Acronis és a RelNet Technológia Kft. közös szervezésű, exkluzív webináriumához, melynek témája a mesterséges intelligencia által vezérelt kibertámadások hatásainak kezelése lesz.

Hirdetés

Jön a Clico formabontó cloud meetupja, ahol eloszlatják a viharfelhőket

Merre mennek a bitek a felhőben, ledobja-e szemellenzőjét az IT-biztonságért felelős kolléga, ha felhőt lát, lesz-e két év múlva fejlesztés cloud nélkül? A Clico novemberben fesztelen szakmázásra hívja a szoftverfejlesztőket a müncheni sörkertek vibrálását idéző KEG sörművházba.

A felhő elhozta a webalkalmazások és a mikroszolgáltatásokra épülő architektúra aranykorát – és egy új, súlyos kockázati elemmel is bővült az IT-infrastruktúra.

a melléklet támogatója a Clico Hungary

Hirdetés

Kilátások az Dunától keletre – állás Gyöngyös városában

A munkalehetőségek terén az ország különböző régiói meglehetősen eltérő lehetőségeket kínálnak, mind mennyiségben, mind minőségben. Ebből a szempontból a legtöbb szó a Dunától keletre lévő területekről esik, ám természetesen itt is találhatók kedvező állás opciók.

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.