Hetven millió, élein ívelt OLED kijelzőre adott le rendelést az Apple. Az alkatrészeket legnagyobb mobilpiaci riválisa szállítja majd számára.
Hirdetés
 

A Nikkei Asian Review beszámolója szerint az Apple 70 millió darab, szélein ívelt OLED kijelzőre adott le rendelést a Samsungnak. A döntés hátterében minden bizonnyal az iPhone 8 gyártására való ráfordulás áll, vagyis vehetjük úgy, hogy hardveresen már nem fognak tovább csiszolni az almás okostelefonok tizedik generációján.

Nagy bevétel az egyik oldalon, elmaradó nyereség a másikon

Konkrétan nem kívánta megnevezni forrásait a japán portál, mindössze annyit árult el, hogy a beszállítóktól származik értesülése. Az információ valódiságát erősíti ugyanakkor, hogy David Hsieh elemző más forrásra is támaszkodva közölte: a Samsung felpörgette OLED kijelzőinek gyártását, és akár 95 millió panel előállítására is képes, amennyiben az Apple igényt tart ekkora mennyiségre.

Szintén Hsieh osztotta meg a világgal, hogy a dél-koreaiak kizárólagosságot kaptak, vagyis a Samsung lesz az új iPhone-ok egyetlen képernyőbeszállítója. Ennek okául azt jelölte meg az elemző, hogy az Apple az OLED-gyártók vizsgálata során megállapította: egyik riválisának technológiája sem éri el a dél-koreai konszern által biztosított szintet.

Mindez ambivalens érzéseket okozhat a Samsung vezetőiben. Egyrészt hatalmas elismerés az Apple választása, másrészt azonban részben saját piacát kannibalizálhatja az új iPhone sikere. Minél többet adnak el majd belőle, annál nagyobb lesz a dél-koreaiak kijelzőtechnológián elért bevétele, és ezzel párhuzamosan annál kisebb lesz a Samsung Galaxy S8 és S8+ által generált nyereség. Hiszen még a vastag pénztárcával rendelkező emberek többsége is csak egy, 300 ezer forint körüli okostelefonra ruház be.

További extrák

Várakozások szerint a lekerekített OLED kijelző lesz az új, tizedik generációs iPhone-ok egyik nagy durranása. Az iPhone 8 (más források szerint iPhone Edition) vélhetően együtt kerül majd piacra a 7S és 7S Plus változatokkal. Utóbbiak továbbra is a már ismert folyadékkristályos kijelzőt kapják, ívelt élek nélkül.
 


A Nikkei a fentieken túl azt is tudni véli, hogy az ősszel megjelenő almás okostelefon lesz az első olyan készülék az Apple kínálatában, mely 3D-s arcszkennelő technológiával fog rendelkezni. A biometria arcfelismerés irányában történő kiterjesztése fontos lépés, de sok múlik a kameratechnológián – a Samsung el is bukta az első megmérettetést. Kiderült ugyanis, hogy a Galaxy S8-akban viszonylag egyszerűen átverhető a Face Unlock eljárás. Ehhez szükség van egy, a célszemélyről készített fotóra, ami kamera felé fordításával fel tudja oldani a képernyőzárat.

Visszatérve az Apple-re: szintén állítják a japán források, hogy az iPhone 8 esetében a Home gomb fizikai valójában el fog tűnni a frontpanelről, hasonlóan a Samsung csúcskészülékéhez. Az iPhone 7S és 7S Plus esetében várhatóan ezzel az újítással sem találkozhatnak majd a vevők.

Sokba fog kerülni

A sok fejlesztésnek persze ára van. Amint arról mi is írtunk, az iPhone 8 lehet az első olyan okostelefon az Apple kínálatában, mely átlépi az ezer dolláros (átszámítva nagyjából 300 ezer forintos) határt. Ezzel azonban nem lesz már első hazánkban; a Samsung Galaxy S8+ itthon pont ennyiért lesz megvásárolható a hónap végétől.

Mobilitás

Robotok hergelik a politizáló tömeget

Egy brit kutatási projekt szerint a teljesen vagy részben automatizált fiókok már teljesen elárasztották a közösségi teret, és lassan a politikai berendezkedésünket is veszélyeztetik.
 
Hirdetés

A Hello Biznisz mindennap lehetőséget ad a tanulásra

A magyar kisvállalkozásoknak komoly fejlődést jelent a hiánypótló Hello Biznisz platform, mellyel napi néhány perc alatt fejleszthetik saját hatékonyságukat.

Noha az ismert biztonsági fenyegetések továbbra is jelen vannak a digitális világban, egyértelműen kimutatható trendek alapján folyamatosan változik, hogy milyen incidensek érhetik az internetezőket.

a melléklet támogatója a Cisco Systems

Hirdetés

A leghatékonyabb védelem a zsarolóvírusokkal szemben

Már a sérülékenység ismertté válása utáni egy-két órát követően megnyugodhatnak azok, akik a Cisco preventív eszközeivel védik hálózataikat a legújabb fenyegetésekkel szemben.

A digitális átalakulás szép elv. De ha mindent az azonnali megtérülés és az IT-költségek csökkentése vezérel, akkor csak elv marad – súlyos valós következményekkel. Takács István Péter írása.

Az élethosszig tartó tanulás lesz a legfontosabb képességünk

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az SAP megnyerte az első csatát: elsőfokú döntés született a közvetett szoftver felhasználás licencdíj vonzatairól. Dr. Andriska Zsófia (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport ötödik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2017 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.