Ilyen volt az Apple-t egekbe repítő okostelefon születése.

2007 eleje az IT, de talán túlzás nélkül mondhatóan az emberiség történte szempontjából is igen fontos időszak volt. Az ekkor tartott Macworld Expo keretében úgy állt ki Steve Jobs a közönség elé, hogy már tudta: amit mondani fog, az megváltoztatja a világot. A vállalat alapítója cége első, érintőképernyős okostelefonjáról rántotta le a leplet.

Nem ez volt az első olyan kommunikációs eszköz, amely részeiben hozta az akkor bemutatott tudást. Többen kísérleteztek már az érintőkijelzővel vagy a mobiltelefonok okosabbá tételével, de olyan kiforrottan, készen egy vállalat sem tudott előállni vele, ahogyan azt az Apple tette azon a hideg januári reggelen San Franciscóban.

A Nokia-éra szétverése

Az iPod korábbi sikere, a zeneipar ellenállásának kvázi megtörése ellenére nagyon kockázatos lépés volt a vállalat mobiltelefóniába való belépése. Ennek persze tudatában volt Jobs is, aki külön hangsúlyozta bemutatójában, hogy két és fél éve várta azt a napot (azaz komolyan felkészültek rá). Alaposan felcsigázta a közönséget azzal, hogy három bejelentést is belebegtetett: egy szélesképernyős, érintésérzékeny vezérlőkkel bíró iPodot, egy „forradalmi mobiltelefont” és egy „áttörést jelentő internetkommunikációs eszközt”. Aztán elárulta, hogy a három képesség egyetlen termékben materializálódik, amit úgy hívnak: iPhone.

Utólag mindig könnyű belátni a forradalmi változásokat okozó események történelmi igazát, és nincs ez másképp az Apple okostelefonja megjelenésének tíz éves távlatából sem. Maga a kifejezés, az okostelefon is az iPhone-nak köszönhetően kezdett elterjedni, addig egyszerűen mobiltelefonnak hívták a ma már butatelefon néven aposztrofált eszközöket. A készülék az egész iparágat átformálta, a telefonok külsejének azóta is tartó, de facto szabványosításával és az olyan, akkor domináns szereplők, mint a Nokia, ellehetetlenítésével (a finnek egyébként éppen most vannak visszatérőben).

És nem csak a mobilokat változtatta meg örökre az iPhone. Előkészítette a sírját számos különálló elektronikus eszköznek, melyek idővel egyáltalán nem voltak már praktikusak, ahogy tudásukat sorban magába olvasztotta az okostelefon. Ki használ ma már külön zenelejátszót, GPS-t, belépőszintű digitális fényképezőgépet..?

Ezzel a sor közel sem ért véget, jelenleg éppen a bankkártyákat készülnek kannibalizálni az okostelefonba integrált NFC-s pénzügyi megoldások, hogy csak egy példát említsünk. De eljön az ideje annak is, hogy okostelefonunk szolgál majd kulcsként lakásunkhoz, kocsinkhoz, munkahelyünkhöz.

Jobs munkája

A folyamattal az Apple alapítója már az iPhone megjelenése előtt évekkel korábban tisztában volt. Peter Oppenheimer, a vállalat gazdasági igazgatója egy 2006 júliusi, pénzügyi elemzőkkel folytatott beszélgetése során ismerte el, hogy a vállalat nem csupán a mobilzenelejátszó-piacon elért pozíciójában nagyon magabiztos, hanem abban is, ami még csak tervezés alatt áll.

„Ami a mobiltelefonokat illeti, nem hisszük, hogy a ma elérhető telefonok lennének a legjobb zenelejátszók. Szerintünk az iPod az. De idővel ez valószínűleg változni fog, és mi nem fogjuk tétlenül nézni ezt” – nyilatkozta Oppenheimer.

Az iPodot aztán végül az iPhone űzte az IT történelemkönyvek lapjaira. Az Apple 2014 szeptemberében fejezte be a 2001-ben bemutatott klasszikus változat online értékesítését. A 3,5 inches képátlójú iPhone képében az Apple tulajdonképpen saját termékének állított konkurenciát. Persze okos árazással elérte, hogy az iPod mellett kitartók is megkapják elvárt zeneélményüket, és azok is hozzájuthassanak a zene élvezetéhez, akik hajlandóak többet kifizetni az okostelefonok tudásáért.

A java még hátravan

De hiába bízott saját magában és termékében Jobs, annak hatását még ő is alábecsülte. A termék megjelenése előtt abban bízott, hogy ha a telefonpiac 1 százalékát meg tudja kaparintani az iPhone, az már 10 millió eladott okostelefont jelent. A 2008-as évre tett előrejelzés beteljesüléséhez végül nem is kellett egy év: már szeptemberre meglett a 10 milliós cél. Az emberek imádták, és mindmáig imádják az iPhone-t: tavaly júliusban jelentette be a vállalat, hogy elérte az egymilliárdos értékesítési számot.

Az iPhone vált a mobil számítástechnika első évtizedének standardjává, és még csak most kezdenek beindulni a dolgok, mondta az Apple jelenlegi vezérigazgatója, Tim Cook vasárnapi, az iPhone tizedik születésnapja alkalmából közzétett üzenetében. „A legjobb pedig még előttünk van”- csigázta fel az érdeklődést a CEO.

Mobilitás

A tömeges digitalizációhoz legalább még másfél évtized kell

Tudta, hogy a nyugat-európai cégeknek egyelőre csupán az 5 százaléka áll készen a digitalizáció kihívásaira? A Dell EMC budapesti szakmai fórumán ismertette egy kutatása részleteit.
 
Hirdetés

Népszerű rockzenész és sikeres, huszonegyedik századi vállalkozó

Azt gondolnánk, ilyen csak álmainkban fordul elő, pedig a huszonhat éves Jankai Valentinre mindkét megállapítás igaz. A Blind Myself dobosának sikere a modern felhőtechnológiákon is múlik.

Korábban az ipari vezérlőrendszerek zártan működtek, és ezáltal számos hálózatbiztonsági kockázattól mentesültek. Mára azonban nyitottabbá váltak, ami új támadási felületeket teremtett.

a melléklet támogatója a Balasys

Hirdetés

Monitoringra épülő SCADA-védelem

Ahogy az ipari rendszerek bekapcsolódnak a vállalati hálózatok vérkeringésébe, úgy válik mind sürgetőbbé a védelmük megerősítése.

A digitális átalakulás szép elv. De ha mindent az azonnali megtérülés és az IT-költségek csökkentése vezérel, akkor csak elv marad – súlyos valós következményekkel. Takács István Péter írása.

Az élethosszig tartó tanulás lesz a legfontosabb képességünk

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az SAP megnyerte az első csatát: elsőfokú döntés született a közvetett szoftver felhasználás licencdíj vonzatairól. Dr. Andriska Zsófia (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport ötödik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2016 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.