Pofonegyszerű átverni a biometriai azonosítást.

A biztonságtechnikai ipar hosszú évtizedek óta küzd az elavult jelszavak problémájával – a bonyolult kódokat nehéz fejben tartani, az egyszerűen kitalálhatók nem védenek a támadóktól és így tovább. Ezért keresnek olyan új lehetőségeket, mint például az arcfelismerés. Igazi sci-fi – most még – a biometrikus azonosítás, főként az arcunk jegyei alapján történő felhasználófelismerés. Emiatt aztán nem meglepő módon még mindig gyerekbetegségeitől szenved a technika. Sajnos nincsen ez másként az új Samsung okostelefon esetében sem.

Face Unlock

A múlt héten bemutatott Samsung Galaxy S8 egyik kihangsúlyozott képessége a frontoldali kamera révén történő, arcjegyek felismerésén alapuló felhasználóazonosítás. Ennek használatával feloldható a képernyőzár, így a folyamat hozzáférést nyújt a telefonon tárolt adatokhoz.

Sajnos azonban nem nyújt komolyabb védelmet a megoldás, a MarcianoTech nevű blogger alábbi videójának (1:09 körül) tanúsága szerint viszonylag egyszerűen átverhető a Face Unlock eljárás. Ehhez szükség van egy, a célszemélyről készített fotóra, ami kamera felé fordításával fel tudja oldani a képernyőzárat.
 


Maga a Samsung sem tagadta, hogy a lehetőség jelenlegi formájában sokkal inkább kényelmi funkció, mintsem biztonsági védelem, annak használatát nem véletlenül nem engedélyezte mobilfizetés esetére. A vállalat hivatalos állásfoglalása szerint "az arcfelismerés - bár kényelmes - kizárólag a Galaxy S8 készülék feloldására használható, és nem alkalmas a Samsung Pay vagy a Secure Folder elérésének hitelesítésére. A Samsung még a Galaxy S8 és S8+ piaci bevezetése előtt elérhetővé tesz egy rendszerfrissítést a készülékek arcfelismerőjéhez."

Hatéves karrier

Még 2011-ben, az Android 4.0 (Ice Cream Sandwich) megjelenésével hozta el a köztudatba az arcfelismerésre alapuló azonosítás lehetőségét a Google. A Face Unlock hat évvel ezelőtti debütálásakor aztán gyorsan kiderült, hogy egy fényképpel könnyen becsapható az eljárás.

A probléma elméletileg viszonylag egyszerűen megszüntethető. Olyan kamerát kell szerelni a frontpanelbe, ami képes három dimenzióban látni, kicsit pontosabban: érzékeli az általa látott pontok távolságát (mélységérzékelés). Ekkor ugyanis egy kétdimenziós képpel nem lehet átverni az arcazonosítást, hiszen az arc egyes pontjai a való életben nem egy síkban találhatók.

Ilyen kamerákat azonban nem alkalmaznak az okostelefonokban, vélhetően komoly árnövelő tényezőt jelentene beépítésük (és talán a kompakt kialakítást is megnehezítené). Ebben a tekintetben a Samsung Galaxy S8 sem hozott változást.

Még nem tudni, hogy siker lesz-e

Noha a fentiek valószínűleg nem hatnak majd ki a Samsung Galaxy S8 eladásaira, azért a dél-koreaiaknak van miért aggódniuk. Ennek egyik oka a tavalyi Samsung Galaxy Note 7 imázsromboló akkumulátorbotránya, a másik pedig az ősszel debütáló iPhone 8. Az Apple nagy dobással készül az okostelefonok 10. születésnapjára; a potenciális vásárlók egy része dönthet úgy, hogy kivár a vásárlással addig, amíg az Apple ki nem terítette a lapjait.

Elemzői közlés szerint 40-45 millió darab készüléket szállíthatnak le a 2017-es gazdasági évben, ami alatta marad az előd 2016-os teljesítményének. A Samsung Galaxy S7-ből a tavalyi üzleti évben összesen 52 millió példányt adtak el.

Mobilitás

Ők most a világ technológiai vezetői

Az IT világ száz legbefolyásosabb vállalatának csúcsán történt némi változás, de azért az igazán nagy nevek továbbra is vezető pozícióban maradtak.
 
Hirdetés

Nagy kihívás blockchain szakértőt találni, pedig már van rá igény

Ha kell, projekt alapon, ha kell, klasszikus fejvadász módjára közvetíti az itthon is nagy számban keresett informatikai szakértőket a Bluebird International Zrt.

Hogyan alakítják át a munkaerőpiacon bekövetkezett változások a HR-cégek tevékenységét? Milyen új eszközök és módszerek jelennek meg a fejvadászatban?

a melléklet támogatója a Bluebird

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.