A japán NTT DoCoMo kínálatában megjelent készüléket a Fujitsu fejlesztette.
Hirdetés
 

A biometrikus azonosítás egyre több, főleg csúcskategóriás mobilnál kerül be a funkciók közé. Az iPhone legújabb szériája, a HTC bizonyos modelljei, és a Samsung Galaxy S6 készülékek is ujjlenyomat-olvasóval váltják ki a joggal gyűlölt, jelszó alapú azonosítást.

Nézz rám, megmndom ki vagy!

Az írisz alapú technológiák megjelenéséről jó ideje szólnak a pletykák, olyannyira, hogy éppen a Samsung Galaxy Note 4 volt az, amivel kapcsolatban annak idején erről az újításról lehetett hallani. Azóta kiderült, hogy ez nem valósult meg, most azonban Japánban piacra került a világ első, írisz-szkennerrel ellátott okostelefonja.

A Fujitsu által fejlesztett mobilban megtalálható szkenner pillanatok alatt beolvassa és azonosítja a felhasználó retináját, amivel maga a telefon is nagyobb biztonságban van és az ujjlenyomat alapú megoldásokhoz hasonlóan, fizetéskor is használható. A készülék felkészítése pontosan ugyanúgy történik, mint az ujjlenyomat esetében: a szenzorral előzetesen el kell tárolni az írisz egyedi rajzolatát, ami után csak egy szkennelést követően érhetők el a telefon funkciói.

A Fujitsu a technológiát már a márciusi Mobile World Congress alkalmával is demózta, de akkor az apró, infravörös kamerát még nem egy mobil belsejében, hanem arra rögzítve helyezték el. A japán vállalat az azonosításhoz a FIDO (Fast IDentity Online) szabványt használja, amit olyan nagyvállalatok is támogatnak, és alkalmaznak, mint a Microsoft, a Google, vagy a PayPal.

Az ujjlenyomatnál is jobb

A japánok szerint az ujjlenyomat alapú azonosítás nem nyújt, nyújthat tökéletes védelmet, mivel pár, nem különösebben speciális eszközzel reprodukálható egy ujjlenyomat. Tavaly decemberben egy német hacker mindezt úgy illusztrálta, hogy az egyik konferencián nyilatkozó német védelmi miniszter ujjbegyéről készített fotó (és egyéb, korábbi felvételek) felhasználásával megalkotta a politikus ujjlenyomatát. A retina azonban fotók alapján nem másolható, mivel a kamera olyan részleteket is figyelembe vesz, amelyek egy fotón nem vehetők észre.

Az Arrows NX F-04G nevű készülék május végétől érhető el a japán szolgáltató kínálatában és valószínűleg jó ideig várnunk kell arra, hogy az európai piacon is megjelenjen valami hasonló. A mobil egyebekben is erős hardverrel szolgál: egy 5,2 colos, QHD (2560 × 1440p) felbontású kijelző, 3 GB RAM, 32 giga tárhely, illetve egy 21 megapixeles hátlapi kamera jellemzi a telefont.

Konzumer tech

Játszik a GTA V-tel? Lehet, hogy közben ön is bitcoint bányászott

Egy mod segítségével juttattak nem kívánt állományokat GTA V-öt futtató gépekre, hogy azok kriptovalutát bányásszanak a támadóknak.
 
Hirdetés

Újra az ország legjobb startupjait keresi a Telenor

Ismét indul a Telenor Accelerate program. A résztvevőket többek között hat mentor, intenzív fejlesztőprogram és co-working iroda várja.

Hirdetés

Megújult a First Class csomag – uniós adatroaming akár 70 gigabájtig

A változtatásokkal az elsősorban üzleti ügyfelek igényeire szabott ajánlat még rugalmasabb, miközben a prémium jellege is megmarad.

A technológiai fejlődés jó, csak épp még az adatvédelmi kockázatok is nőnek vele. A vállalatoknak pedig ezzel kell valamit kezdeni a változó adatkezelési szabályozás miatt. Összegyűjtöttük, mire kell figyelni.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

Hirdetés

A CISPE adatvédelmi magatartási kódex szerint szolgáltat az Aruba

Az Aruba Cloud minden felhőszolgáltatása megfelel azoknak az előírásoknak, amelyeket az európai felhőinfrastruktúra-szolgáltatók szakmai szövetsége adatvédelmi magatartási kódexében rögzített.

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport ötödik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2017 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.