A japán NTT DoCoMo kínálatában megjelent készüléket a Fujitsu fejlesztette.

A biometrikus azonosítás egyre több, főleg csúcskategóriás mobilnál kerül be a funkciók közé. Az iPhone legújabb szériája, a HTC bizonyos modelljei, és a Samsung Galaxy S6 készülékek is ujjlenyomat-olvasóval váltják ki a joggal gyűlölt, jelszó alapú azonosítást.

Nézz rám, megmndom ki vagy!

Az írisz alapú technológiák megjelenéséről jó ideje szólnak a pletykák, olyannyira, hogy éppen a Samsung Galaxy Note 4 volt az, amivel kapcsolatban annak idején erről az újításról lehetett hallani. Azóta kiderült, hogy ez nem valósult meg, most azonban Japánban piacra került a világ első, írisz-szkennerrel ellátott okostelefonja.

A Fujitsu által fejlesztett mobilban megtalálható szkenner pillanatok alatt beolvassa és azonosítja a felhasználó retináját, amivel maga a telefon is nagyobb biztonságban van és az ujjlenyomat alapú megoldásokhoz hasonlóan, fizetéskor is használható. A készülék felkészítése pontosan ugyanúgy történik, mint az ujjlenyomat esetében: a szenzorral előzetesen el kell tárolni az írisz egyedi rajzolatát, ami után csak egy szkennelést követően érhetők el a telefon funkciói.

A Fujitsu a technológiát már a márciusi Mobile World Congress alkalmával is demózta, de akkor az apró, infravörös kamerát még nem egy mobil belsejében, hanem arra rögzítve helyezték el. A japán vállalat az azonosításhoz a FIDO (Fast IDentity Online) szabványt használja, amit olyan nagyvállalatok is támogatnak, és alkalmaznak, mint a Microsoft, a Google, vagy a PayPal.

Az ujjlenyomatnál is jobb

A japánok szerint az ujjlenyomat alapú azonosítás nem nyújt, nyújthat tökéletes védelmet, mivel pár, nem különösebben speciális eszközzel reprodukálható egy ujjlenyomat. Tavaly decemberben egy német hacker mindezt úgy illusztrálta, hogy az egyik konferencián nyilatkozó német védelmi miniszter ujjbegyéről készített fotó (és egyéb, korábbi felvételek) felhasználásával megalkotta a politikus ujjlenyomatát. A retina azonban fotók alapján nem másolható, mivel a kamera olyan részleteket is figyelembe vesz, amelyek egy fotón nem vehetők észre.

Az Arrows NX F-04G nevű készülék május végétől érhető el a japán szolgáltató kínálatában és valószínűleg jó ideig várnunk kell arra, hogy az európai piacon is megjelenjen valami hasonló. A mobil egyebekben is erős hardverrel szolgál: egy 5,2 colos, QHD (2560 × 1440p) felbontású kijelző, 3 GB RAM, 32 giga tárhely, illetve egy 21 megapixeles hátlapi kamera jellemzi a telefont.

Konzumer tech

Ők most a világ technológiai vezetői

Az IT világ száz legbefolyásosabb vállalatának csúcsán történt némi változás, de azért az igazán nagy nevek továbbra is vezető pozícióban maradtak.
 
Hirdetés

Idén elstartol az 5G, még több fizetésre való kütyü jön a Telenor Research szerint

A Telenor Research kutatói egy csokorba gyűjtötték az idei év legmeghatározóbb fogyasztói trendjeit. Többek között debütáló 5G-t, kiterjesztett valóságra építő szolgáltatásokat és a mobiltárcák széles körű elterjedését várhatjuk 2018-tól.

Hirdetés

Nagy kihívás blockchain szakértőt találni, pedig már van rá igény

Ha kell, projekt alapon, ha kell, klasszikus fejvadász módjára közvetíti az itthon is nagy számban keresett informatikai szakértőket a Bluebird International Zrt.

Hogyan alakítják át a munkaerőpiacon bekövetkezett változások a HR-cégek tevékenységét? Milyen új eszközök és módszerek jelennek meg a fejvadászatban?

a melléklet támogatója a Bluebird

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.