A Kinect első verziójáért felelős PrimeSense 360 millió dollárt ért meg az Apple-nek.

A nagyvállalatok szorgosan gyűjtik be a jövőbeli termékekhez szükséges technológiákat, szabadalmakat és az azokat alkalmazó, kitaláló startup cégeket. A Google mellett az Apple is élen jár a know-how gyűjtésben, aminek legújabb fejezete egy izraeli vállalkozás megszerzése.

Élet a Kinect után

A PrimeSense azért különösen érdekes, mert jól körülhatárolható és megjegyezhető területen tevékenykedik. A 3D-s szenzorokban otthon lévő vállalkozáshoz fűzhető az első Kinectben dolgozó érzékelő, ami a játékok távirányító nélküli vezérlését teszi lehetővé. Az időközben piacra került új generációs Xbox One-ban már a Microsoft saját fejlesztésű szenzorai és technológiái kaptak helyet, a PrimeSense ennek ellenére vonzó volt az Apple számára.

A felvásárlásról már eddig is érkeztek pletykák, viszont a cupertinóiak csak most ismerték el hivatalosan is az ügyletet. Persze az AllThingsD-nek eljuttatott közleményben nem szerepelnek konkrétumok, csak az a szöveg, ami az Apple akkor tesz közzé, ha éppen megvett egy céget: „Az Apple időnként felvásárol egyes kisebb, technológiai cégeket, de az ezzel kapcsolatos céljainkat, terveinket nem tesszük nyilvánossá.” Ennek fényében az sem lehet különösebben meglepő, hogy az Apple a vételárról sem nyilatkozott, viszont a források egyöntetűen 350-360 millió dollár közötti összegről beszélnek.

A PrimeSense érzékelő egy tabletben is könnyedén elfér

Ahogy ilyenkor lenni szokott, azonnal elindult a találgatás, hogy az Apple mire fogja használni azt a tudást, amihez hozzájutott. A legkézenfekvőbb megoldás az, hogy egy Kinecthez hasonló, televíziós felülethez vásároltak be maguknak egy kész vezérlő rendszert, ami előrevetíti, hogy Tim Cook cége még mindig nem tett le a televíziós terveiről. A másik és pár fokkal valószínűbb forgatókönyv szerint a PrimeSense Capri technológiája kellett az Apple-nek, ami leegyszerűsítve nem más, mint a Kinect megalkotását lehetővé tevő technológia mobileszközökbe szánt verziója.

Mire lehet jó?

Amennyiben a mozgásokat, gesztusokat érzékelő, arra reagáló szenzor elfér egy aprócska chipben, akkor nem sok akadálya van annak, hogy a jövőben megjelenő iPhone-okat, iPadeket, esetleges hordható készülékeket ellássák ezzel a megoldással. Az Apple utóbbi termékfrissítéseire azonban nem épen az újítás jellemző, így az a kevésbé izgalmas esete is elképzelhető, hogy a PrimeSense érzékelője egy, a Samsungéhoz hasonlító funkcióban (mobil vezérlése érintés nélkül) ölt testet.

Az Apple 2012 júliusában vásárolta meg az ujjlenyomat azonosításban utazó AuthenTec-et, egy évvel később pedig már érkezett is az ujjlenyomat olvasóval ellátott iPhone 5s. Ha ezt a fejlesztési ciklust vesszük alapul, akkor elképzelhető, hogy a 2014-es őszi időszak az átlagosnál izgalmasabb lesz az Apple életében.

Ők most a világ technológiai vezetői

Az IT világ száz legbefolyásosabb vállalatának csúcsán történt némi változás, de azért az igazán nagy nevek továbbra is vezető pozícióban maradtak.
 
Hirdetés

Nagy kihívás blockchain szakértőt találni, pedig már van rá igény

Ha kell, projekt alapon, ha kell, klasszikus fejvadász módjára közvetíti az itthon is nagy számban keresett informatikai szakértőket a Bluebird International Zrt.

Hogyan alakítják át a munkaerőpiacon bekövetkezett változások a HR-cégek tevékenységét? Milyen új eszközök és módszerek jelennek meg a fejvadászatban?

a melléklet támogatója a Bluebird

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.