Pontosabban a Draft One nevű MI-alkalmazás fejlesztője, aki szerint jó ötlet rábízni az ilyesmit a totál megbízhatatlan mesterséges intelligenciára.

A sokkolókat és rendőrségi testkamerákat is gyártó Axon két évvel ezelőtt már sokaknál kiverte a biztosítékot, amikor nyilvánosságra hozta elképzeléseit egy emberi felügyelet és a mesterséges intelligencia ellenőrzése mellett is működtethető, taserekkel felszerelt drónrendszerről a szaporodó iskolai lövöldözések kapcsán. Bár hamar kiderült, hogy a dolog nem valósítható meg olyan formában, mint ahogy azt az Axon vezetősége elképzelte, a cég etikai testületében a tagok többsége benyújtotta a lemondását, miután észrevételeiket egyszerűen lesöpörték az asztalról.

A társaságnál azonban a jelek szerint nem fogytak ki az ötleteléshez szedett varázsszerekből, és bejelentették Draft One nevű új terméküket, amely lényegében a mesterséges intelligencia segtségével generálna rendőrségi jelentéseket a testkamerák hangfelvételei alapján. Ahogy a Forbes riportjából is kiderül, az Axon újabb megoldása az előzőhöz hasonló ostobaságnak tűnik: azon túl, hogy az MI közel sem tévedhetetlen, még a hallucinációra is hajlamos, és konkrét esetek igazolják, hogy a hatóságoknak mennyire nem lenne szabad támaszkodniuk rá a komoly ügyekben.

Szerintük minden oké lesz

A lap az Electronic Frontier Foundation képviselőjét idézi, aki szerint az Axon megoldása "egyfajta rémálom" – már csak azért is, mert a rendőrségtől nem várható el speciális szakértelem az MI problémáinak felismerésében. Az Axon azt állítja, hogy az OpenAI GPT-4 nagy nyelvi modelljén (LLM) alapuló termék a felére csökkentheti a rendőrök jelentések készítésével töltött idejét, amiből így több jutna a rendfenntartó szolgálatra. Az LLM-ek azonban gyakran kamuznak, rosszul foglalják össze az információt, vagy újra leképezik a faji elfogultságot a betanításukra használt adatkészletek torzításai miatt.

Az Axon állítja, hogy úgy módosította az OpenAI modelljét, amire a legegyszerűbb úgy gondolni, mint a kreativitás kikapcsolására. A társaság szerint ez drámaian csökkenti a hallucinációk és a hibák számát, és minden, amit a mesterséges intelligencia előállít, az kizárólag a felvételek átiratán alapul. Kérdés persze, hogy a "drámai csökkenés" mennyire értelmezhető egy olyan alkalmazásban, ahol egyetlen hiba is eggyel több a megengedhetőnél, és miért kellene elfogadni olyan eszközöket, amelyek deklarált módon képesek hibázni a rendészeti felhasználásban.

Részletek a Forbes cikkében »

Cloud & big data

Kínában eltüntetnék a netről a pénzükkel villogó influenszereket

A kínai kormányzat újra fazonra nyírja a közösségi médiát, a túl nagyra hízott piaci cégek után a túlzott gazdagságukkal kérkedő felhasználók is nehéz időszak elé néznek.
 
Az Európai Unió kibervédelmi direktívájának való megfelelés nem annyira bonyolult feladat, mint amilyennek elsőre látszik.

a melléklet támogatója a Balasys IT Zrt.

Hirdetés

Biztonságos M2M kommunikáció nagyvállalti környezetben a Balasystól

A megnövekedett támadások miatt az API-k biztonsága erősen szabályozott és folyamatosan auditált terület, amelynek védelme a gépi kommunikáció (M2M) biztonságossá tételén múlik.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.