Legalábbis így látja a VMware egyik vezetője, aki szerint mindkét oldal felelős a kialakult helyzetért, ami senkinek nem jó.

A koronavírus okozta leállások és korlátozások alaposan felforgatták az informatikai szektor életét (is). Voltak szegmensek, például a távmunkát segítő alkalmazások, vagy éppen az otthoni szórakoztatást, kikapcsolódást lehetővé tevő játékok, amelyekre kifejezetten serkentő hatással volt a kényszerhelyzet. Máshol, mint mondjuk a PC-k és tabletek esetében időleges felfutást hozott, aminek később jöhet a böjtje. És persze voltak olyan területek is, ahol komoly negatív következményei lettek a vírus hozta gazdasági bizonytalanságnak. Nagy beruházások, előkészítés alatt lévő projektek kerültek parkolópályára, mivel a jövővel kapcsolatban bizonytalan ügyfelek sokkal óvatosabbá váltak.

A vírust könnyebb kimozogni

Ha a fentiek ellenére sem éreznék kényelmetlenül magukat az informatikai piac szereplői, akkor "szerencsére" akad egy másik, a globális kereskedelmet és üzleti folyamatokat legalább ennyire befolyásoló téma a nem túl kellemes 2020-as évben. Ez pedig az Egyesült Államok és Kína között immár több éve tartó, és a jelek szerint egyre csak erősödő konfliktus. A nagyhatalmak egymásra dobált vádjai és szankciói ráadásul nehezebb környezetet teremtenek, mint a koronavírus.

Ezt az álláspontot osztja a VMware ázsiai régióért felelős vezetője is, aki a Registernek nyilatkozva beszélt arról, hogy a cégnél több problémát is okozott a legfelsőbb szinteken zajló politikai tusakodás. Az amerikai székhelyű vállalat alelnöke meglehetősen diplomatikusan nem akart állásfoglalni abban a kérdésben, hogy melyik félnek van igaza, vagy hogy ki "ütött" előbb. 

Duncan Hewett ugyanakkor világossá tette, hogy sem az nem tesz jót, hogy a kínai kormány egyre komolyabb feltételeket szab azzal kapcsolatban, kikkel üzletelhetnek a belföldi vállalatok, sem az, hogy az USA-ban szintén emelkedik a beszerzendő engedélyek kupaca, amelyek azt hivatottak biztosítani, hogy az amerikai vállalatoktól ne kerüljön kritikus technológia, amelyet például a kínai hadsereg használhatna fel.

A nehézségek ellenére a VMware számai nem alakultak rosszul. Az IDC nyári elemzése szerint például valamivel nőtt is a cég amúgy sem gyenge jelenléte a hiperkonvergens rendszerek szoftverszállítói között. Pozícióját pedig idén sem felejtette el tovább erősíteni azzal, hogy több kisebb vállalatot is felvásárolt.

Hol lesz a vége?

Ami a nagyobb képet illeti, a helyzet egyáltalán nem tűnik jónak. Az amerikai elnök valószínűleg a jövő hónapban esedékes választásnak igyekezett megfelelően megágyazni azzal, hogy a nyáron magasabb fokozatba kapcsolta Kína-ellenes retorikáját. Donald Trump kitiltási rendeletet hozott az amerikában is rendkívül népszerű közösségi alkalmazás, a TikTok, illetve a kínai diaszpóra számára szinte létfontosságú WeChat betiltására. A fordulatokban gazdag történetnek még most sincs vége, de az bizonyos, hogy a másik oldal sem nézi ölbe tett kézzel a műsort, és válaszul szinte azonnal megszülettek a kínai korlátozó intézkedések. Mindeközben pedig egyre nagyobb bajba kerül a Huawei, amelyet lassan, de biztosan fojtanak meg a kínai távközlési cégre szabott amerikai szankciók.

Hirdetés
Piaci hírek

Megállíthatatlannak tűnik a mobile money

A következő években felhasználóik számát és közvetett jelentőségüket tekintve is nagy felfutás előtt állnak a mobil alapú fizetési megoldások.
 
Hirdetés
Hirdetés

A profik már nindzsákkal védik a szervereket

Hogyan igazodjunk el, és főleg mire figyeljünk a szolgáltatásként rendelhető virtuális szerverek között?

Jó hír: ehhez rendelkezésre állnak a megfelelő eszközök. Az általánossá váló távmunka még jobban ráirányította a figyelmet, hogy az adatok biztosítása nem csak a cloud szolgáltatók, hanem legalább akkora részben a megrendelők felelőssége is.

a melléklet támogatója a Servergarden

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.