Az IDC terminológiájában személyes számítástechnikai eszközök gyűjtőnév alatt futó szegmens idén ugyan valamicskét bővül, de ennek a 2021-es eladások látják a kárát.

A meglehetősen pocsék kezdést követően a második negyedévben kedvezőbben alakultak a PC-eladások, a táblagépek esetében meg valóságos második aranykort hozott a világban tömegesen bevezetett otthoni munkavégzés és távoktatás. Hosszabb távon viszont már egyáltalán nem ilyen rózsás a helyzet, állítja az IDC frissen megjelent tanulmánya.

Meglesz a böjtje

Az amerikai kutatócég terminológiájában personal computing devices (PCD) név alatt futó, asztali gépeket, notebookokat, munkaállomásokat és tabletek is magában foglaló szektor idén sokat profitál a koronavírus miatt megváltozott körülményekből. Ennek köszönhetően a korábbi években egyáltalán nem vitézkedő szegmens idén 3,3 százalékos forgalomnövekedés elé néz. Mindez számszerűleg több mint 425 millió értékesített eszközt jelent. Az IDC anyaga külön kiemeli, hogy mindez azért is komoly teljesítmény, mert amúgy a tavalyi év egész jóra sikeredett a PC-k esetében, ami a Windows 7 kifutása miatt beindult fejlesztési hullámnak volt köszönhető.

A piackutatónál ugyanakkor meglehetősen borúlátóak a közvetlen jövőt illetően. Idén ugyan a második félévre is kitarthat a pozitív trend, ám mindez jövőre teljesen kifulladhat. Ennek oka egyrészt az, hogy a mostani vásárlások miatt sok helyen egy ideig nem lesz szükség új beszerzésre, másrészt viszont a globális járvány elhúzódásával egyre komolyabb gondok támadhatnak a világgazdaságban, ami értelemszerűen letöri a keresletet a nem létszükséglet jellegű beruházásoknál.

Az IDC előrejelzése arról, miként alakulhatnak az eladások az elkövetkező öt évben

 

A piackutató hosszabb távú előrejelzést is adott. A fentebbi táblázat alapján a 2020-2024-es időszak alatt évente átlagosan 2,2 százalékkal eshet a piac. Ezért a gyenge teljesítményért leginkább a 2021-re prognosztizált közel 10 százalékos recessziót lehet okolni, de még 2022-ben is gyenge mínusz látszik az IDC kristálygömbjében. Az azt követő két évben viszont halvány bővülés következhet. Utóbbi sem elég azonban ahhoz, hogy a most 425 milliósra taksált eladások ne essenek be 2024-re 390 millió alá.

Hirdetés
Konzumer tech

Megállíthatatlannak tűnik a mobile money

A következő években felhasználóik számát és közvetett jelentőségüket tekintve is nagy felfutás előtt állnak a mobil alapú fizetési megoldások.
 
Hirdetés
Hirdetés

A profik már nindzsákkal védik a szervereket

Hogyan igazodjunk el, és főleg mire figyeljünk a szolgáltatásként rendelhető virtuális szerverek között?

Jó hír: ehhez rendelkezésre állnak a megfelelő eszközök. Az általánossá váló távmunka még jobban ráirányította a figyelmet, hogy az adatok biztosítása nem csak a cloud szolgáltatók, hanem legalább akkora részben a megrendelők felelőssége is.

a melléklet támogatója a Servergarden

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.