Miközben az okostelefonos piac nagyon szenvedett az elmúlt hónapokban, a táblagépek valósággal hasítottak.

Teljesen eltérő pályát ír le korunk két legjelentősebb mobil eszközének piaca. A fontossági sorrendben tagadhatatlanul élen álló okostelefonokat alig veszik, a tableteknél viszont alig győzik kielégíteni a keresletet a szállítók. Érdekes módon mindkét szegmensben ugyanaz a fő motívum mozgatja (ellentétes irányba) a trendgörbéket.

A koronavírus miatti tömeges távmunka és otthoni tanulás bevezetése sok családnál hirtelen azt a felismerést hozta, hogy nincs elegendő eszköz a feladatok elvégzésére. És mint ahogy az alábbi számok igazolják, ezt a problémát nem kevesen táblagép(ek) vásárlásával oldották meg. (Miközben a jellemzően komoly összegbe kerülő mobilok forgalmát ezzel párhuzamosan visszavetetette a globális járvány kiváltotta gazdasági bizonytalanság.)

Megváltozott a szélirány

Az IDC frissen kiadott elemzése szerint a tabletpiac az idei második negyedévben nagyon jelentős, 18,6 százalékos növekedést tudott felmutatni. Mindez éles ellentéttben áll az ezt megelőző két negyedév csökkenő tendenciájával. A darabszámot tekintve 38,6 millióra rúgó forgalomhoz az összes nagyobb gyártó pozitívan tudott hozzájárulni. Ugyanakkor a legkisebb éves növekedést pont a legnagyobb szereplő, az Apple produkálta.

 

Tabletes eladások 2020/Q2 - IDC
Infogram

Cupertino a szerény, 1,3 százalékos forgalomnövekedéssel is biztosan vezeti a szegmenst. A negyedévben továbbra is jól teljesített az iPad 10,2 hüvelykes változata, amit az IDC a megfizethető árszintnek és a billentyűzetre csatlakoztatás lehetőségének tulajdonít. Nem ment rosszul az iPad Air sem, illetve a legújabb iPad Pro is kelendőnek bizonyult.

A sorban következő négy további piaci szereplőben közös, hogy mindannyian nagyon lendületesen, 40-50 százalékos szint környékén tudták megfejelni tavaly ilyenkori eredményüket. A Samsung így könnyedén megőrizte második helyét, de nem panaszkodhat a szintén dobogós Huawei sem. A kínai gyártó ugyan az amerikai szankciók miatt az USA piacán nem tud labdába rúgni, de a hazai vásárlókra való nagyobb támaszkodás mellett a cég Ázsia többi részén, sőt Európában is erősödni tudott.

Konzumer tech

Semmi sem szent: már curlingben is jobb a mesterséges intelligencia

Egy koreai fejlesztésű MI-rendszer és az általa irányított robotok a téli sportban is hozzák a legmagasabb szintű teljesítményt.
 
Hirdetés

A hatásos védelemhez egy webalkalmazás-tűzfal ma már nem elég

A Proxedo API Security túllép a hagyományos webalkalmazás-tűzfalakon: hatásosan védi az API-végpontokat.

Bár a PSD2 kapcsán váltak széles körben ismertté az API-kban rejlő kockázatok, nem kell külső, harmadik fél ahhoz, hogy ezek a kockázatok testet öltsenek.

a melléklet támogatója a BalaSys

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.