A kínai kereslet erősödése és a többi kulcspiac folyamatos gyengesége miatt az idei második negyedévben a Huawei volt a világ legnagyobb okostelefon-gyártója.

Az április-júniusi időszakban a Huawei 53,7 millió darab okostelefont szállított világszerte, amivel a Canalys piackutató adatai alapján a Samsungot is megelőzve a legnagyobb okostelefon-gyártó volt az eszközök volumenét tekintve. A dél-koreai vállalat neve mellett a második naptári negyedévben 53,7 okostelefon szerepelt. Bár a Huawei számára változatlanul komoly problémákat jelentenek az amerikai kereskedelmi szankciók, a mostani számok jól mutatják, hogy a hazai piacon mutatott dominancia milyen félelmetesen erős hátteret jelent a kínai gyártónak.

A jelen állás szerint a Huawei otthon adta el az összes készülék majdnem kétharmadát, így elmondható, hogy az év eleji visszaesést követően a kínai piac újra magára talált. Ugyanakkor azok az okostelefon-gyártók, amelyek más piacokon vannak hasonlóan erős pozícióban, továbbra is a kereslet visszaesésével kénytelenek szembenézni, különös tekintettel a koronavírus-fertőzések számának újbóli emelkedésére.

A Huawei eladásai így is 5 százalékos visszaesést mutatnak az előző év megfelelő időszakához képest, a Samsung viszont 30 százalék körüli csökkenést tapasztalhatott, elsősorban az olyan kulcspiacok teljesítménye miatt, mint amilyen az Egyesült Államok, Európa vagy Brazília. A Huawei tengerentúli szállításai egyébként a Samsunghoz mérhető szinten, 27 százalékkal zsugorodtak, ellenben a hazai eladások mennyisége 8 százalékkal emelkedett.

Mindenkinek megvan a maga baja

A Reuters beszámolója a kínai vállalat egyik meg nem nevezett munkatársát idézi, aki maga is elismeri, hogy a Huawei piacvezető pozíciója rövid életű lehet, amennyiben a többi piacon is elkezd majd normalizálódni a kereslet. Nem meglepő, hogy a Samsung várakozásai szerint ez a fellendülés már az idei második félévben megkezdődik, ami nem csak az okostelefonok, de általában a konzumer elektronikai termékek forgalmában is segít felpumpálni a dél-koreai gyártó profitját.

Igaz, hogy a Samsung a második negyedévében több mint ötödével növelte a működési eredményét, ennek 60 százalékát azonban önmagukban a memóriacsipek és a szerverpiaci megrendelések adták. A továbbiakban a kedvezőtlen gazdasági hatások enyhülésétől, illetve az 5G-képes okostelefonok megjelenésétől várnak jelentősebb élénkülést a mobil eszközök területén, bár a többi ázsiai beszállítóhoz hasonlóan rájuk nézve is igen kedvezőtlen az amerikai-kínai kereskedelmi háború és az a bizonytalanság, amivel ez megfejeli az amúgy is kiszámíthatatlan járványhelyzetet.

Mindezek alól természetesen a Huawei sem mentesítheti magát, sőt az S&P Global Ratings szerdai közlése alapján a kínai vállalat az ázsiai piacon is nagyjából 25 milliárd dollárnak megfelelő bevételtől búcsúzhatott el a legutóbbi amerikai intézkedések következtében. Ezt persze még a társaságnak is meg kellene erősítenie valamilyen formában, mint ahogy még az sem világos, hogy a második negyedéves eredményeit tekintve milyen szerepük volt az 5G-s okostelefonoknak és a korlátozásoknak leginkább kitett, csúcskategóriás készülékeknek.

Piaci hírek

Több infót csöpögtet a Google az androidos felhasználóknak

A Play áruházban jövőre ilyenkor már sokkal részletesebb tájékoztatást kapnak róla, hogy mit és miért bűvészkednének az adataikkal a telepítésre váró appok.
 
Májusi mellékletünkben az IT infrastruktúra automatizálásának aktuális kérdéseit járjuk körül, figyelembe véve az üzemeltetői és a fejlesztői megfontolásokat is.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

Az elmúlt tíz évben radikális változás történt az adatfeldolgozásban, ami az infrastruktúrát is átalakította.

a melléklet támogatója a Dell Magyarország

Ha bővítené tudását és fejlődne a digitális transzformáció területén, látogasson el a Transformation-experts.hu oldalra, ahol egy gyors regisztráció után inspiráló cikkek, esettanulmányok, prezentációk, videók és egyéb szakértői anyagok széles tárházához kap hozzáférést.

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.