Hiába lendült meg a távmunka iránti kereslet márciusban, a negyedév eredményeire katasztrofális hatással volt a kínai leállás.

Kijött az idei első jelentés az informatikai piac egyik ikonikus szegmenséről. Az IDC előzetes számításai szerint a PC-eladások a tavalyi üdítő növekedést követően egy csúnya, mély gödörbe zuhantak 2020 elején.

Fertőző hatás

Alig három hónap alatt óriási hullámvasútban volt részük a számítógépgyártóknak. Januárban még nagyjából rendben indult az év, ám aztán a koronavírus megfékezésére tett kínai korlátozások szinte lenullázták a termékek szempontjából kulcsfontosságú üzemek kibocsátását. Ugyanakkor ezzel párhuzamosan, illetve némileg időben eltolva megugrott az otthoni is bevethető munkaeszközök iránti kereslet. Utóbbit viszont a gyárleállások miatt nagyon nehezen lehetett teljesíteni a kereskedőknek.

Az amerikai piackutató friss számításai szerint mindezen hatások együttese végül meglehetősen komoly recessziót eredményezett. A becsült 53,2 millió darabos eladás majdnem tizedével kevesebb, mint a 2019 első negyedévében leszállított mennyiség. A szektor szereplőinél azonban meglehetősen egyenetlenül csapódott le mindez. Volt olyan cég, amelyik még növelni is tudta a forgalmát.
 

Negyedéves eladási eredmények gyártók szerint (ezer db)

 

Ahogy a fenti táblázatból látszik, a legjobban a Dell járt. Az amerikai gyártó egy kevéssel még felül is múlta tavalyi eredményét, amivel bő 2 százalékpontnyit sikerült is hízlalni a neki jutó piaci tortaszeletet. Csak mérsékelten lehet szomorú a szegmens éllovasa. A Lenovo éves összevetésben ugyan mínuszban zárt, de a 4,3 százalékos elmaradás még a felét sem jelenti a piaci átlagnak, így relatíve a kínai vállalat is erősíteni tudta pozícióját a riválisok többségével szemben.

Mindez nem mondható el a HP, az Acer és az Apple esetében. Különösen Cupertinóban lehetnek elégedetlenek, hiszen a Macintoshokból ötödével kevesebb fogyott, mint 2019 hasonló időszakában. A történelminek mondható visszaesés mögött elsősorban a cég hatalmas kínai kitettsége áll, mivel ebben a termékkörben az Apple beszállítói hálózata gyakorlatilag teljes egészében a távol-keleti országhoz kötődik.

Bizonytalanság és reménykedés

Az IDC elemzői szerint nem feltétlenül lehet abban bízni a gyártóknak, hogy a kereslet hirtelen megugrása huzamosabb ideig megmarad. A járvány okozta gazdasági nehézségek ugyanis hamar letörhetik ezt a kedvező trendet. Ugyanakkor hosszabb távon nem különösebben negatívak a jóslatok. A piackutatónál arra számítanak, hogy a korlátozások miatt kialakult különleges helyzet mind a vállalati működés, mind a fogyasztói gondolkodásmód megváltozását hozza. Az eddig irodákban és telephelyeken működő cégek is elkezdik kiépíteni a távoli munkavégzéshez szükséges infrastruktúrát. A végfelhasználók számára pedig világossá válik nem csak a technológia általános fontossága, de az is, hogy az ezt kihasználni képes informatikai eszközök ne legyenek túlságosan elavulva. Mindez pedig a PC-gyártók malmára hajthatja a vizet.

Konzumer tech

TeslaMate-fiókok szivárogtatnak érzékeny információkat a Teslákról

Ez most kivételesen nem amiatt van, mert Elon Muskot nagyon leköti az X felemeléséért és a Mars meghódításáért vívott küzdelme.
 
A világ a "cloud first" stratégiát követi. Nem kérdés, hogy a IT-biztonságnak is azzal kell tartania a tempót, de nem felejtheti, hogy honnan startolt.

a melléklet támogatója a Clico Hungary

Hirdetés

Jön a Clico formabontó cloud meetupja, ahol eloszlatják a viharfelhőket

Merre mennek a bitek a felhőben, ledobja-e szemellenzőjét az IT-biztonságért felelős kolléga, ha felhőt lát, lesz-e két év múlva fejlesztés cloud nélkül? A Clico novemberben fesztelen szakmázásra hívja a szoftverfejlesztőket a müncheni sörkertek vibrálását idéző KEG sörművházba.

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.