Néhány nap múlva lejár a kínai céget sújtó amerikai elnöki rendelet határideje, megállapodás egyelőre viszont nincs. A hírek szerint azért közeledtek az álláspontok.

Az augusztus eleji rendelkezések értelmében amerikai cégek és állampolgárok nem léphetnek üzleti kapcsolatba a nemzetbiztonsági szempontból kifogásolt alkalmazásokkal vagy azok tulajdonosaival, köztük a TikTokkal és annak tulajdonosával, a ByteDance-szel. Bár ennek végrehajtását november 12-ig halasztották, az esetleges megállapodást a Donald Trump által meghatározott szeptember 20-i időpontig kellene tető alá hozni.

A héten el kell dőlnie

Az ügyben rendkívül aktív szerepet játszó amerikai elnök szerdán azt nyilatkozta, hogy nagyon nem lenne boldog, ha a ByteDance megtartaná többségi részesedését a TikTok amerikai operációjában. Ez a nyilatkozat azt mutatta, hogy Trump nem elégedett azzal a felállással, amelyről a Microsoft kiszállását követően a helyi lapok szellőztettek meg részleteket. Utóbbiak szerint az Oracle nevével fémjelzett befektetői csoport szerezhetne bizonyos részesedést a TikTok tengerentúli üzletében, miközben gondoskodna az amerikai felhasználók adatainak menedzseléséről.

A legfrissebb pletykák szerint viszont a felek álláspontja sokat közeledett az elmúlt napokban. Állítólag a ByteDance hajlandó a kormányzat kéréseinek megfelelően módosítani a formálódó együttműködésen, hogy ezzel eloszlassa a Fehér Ház nemzetbiztonsággal összefüggő aggályait.

Az amerikai pénzügyminisztérium szakemberei szerdán tájékoztatták a kínai céget a kifogásaikkal kapcsolatban, amelyek között természetesen szerepelt az is, hogy miként kellene kezelni a TikTok hálózatán keresztül gyűjtött adatállományt, illetve magát az alkalmazást működtető kódot. Tűzhöz közeli források szerint nagy általánosságban már sikerült is megállapodni, pusztán technikai részletekkel kapcsolatban maradtak még nyitott kérdések.

A Trump által emlegetett többségi tulajdonlás témája viszont meglehetősen trükkös dolog. A ByteDance tulajdonosi körében ugyanis jelenleg is megtalálhatók Egyesült Államokhoz köthető befektetői körök. Azaz elméletileg egy olyan felállás is elképzelhető, hogy ugyan a kínai cégnél marad a tulajdonjog több mint fele, ám összességében (közvetlenül és áttételesen) mégis amerikai szereplők alkottják a TikTok ottani üzletének többségi tulajdonosi körét.

Egy érdekes mellékszála a történetnek az a hír is, hogy amennyiben összejön az ügylet, akkor a TikTok egy éven belül megjelenne valamelyik tengerentúli tőzsdén. Ez a téma ugyan nincs formálisan a mostani tárgyalásokhoz kötve, de a források szerint a Trump-adminisztráció "tisztában van a tervvel".

Az elnök szerda óta nem nyilvánult meg az ügyben, de sok ideje már nincs rá, hiszen a nyári rendelete értelmében maximum most vasárnapig van idő a megegyezésre.

Keresik az utódot is

Mintha nem lenne elég gond a TikTok életében, a vezetőségnek párhuzamosan még egy komoly feladata akadt azt követően, hogy a korábban a Disney-től leszerződtetett (nem mellesleg amerikai származású) vezérigazgató lemondott. Kevin Mayer nyár végén adta be felmondását a felfokozott politikai nyomásra hivatkozva. Azóta a céget átmenetileg az észak-amerikai régiót irányító Vanessa Pappas vezeti. Az új vezető megtalálása ebben a helyzetben kiemelten fontossá vált, hiszen magát a megállapodást is megtorpedózhatja az, ha nem tud végleges utódot felmutatni a TikTok.   

Szintén sajtóértesülésekből tudni, hogy az Instagram egyik alapítóját és egykori vezetőjét Kevin Systromot szemelték ki. A szakember valóban ideális választásnak tűnik, hiszen nagy szerepet játszott a világ egyik legnépszerűbb közösségi alkalmazásának felfuttatásában. Ráadásul mostanában sok dolga sincs, hiszen társával együtt két évvel ezelőtt felmondott az Instagramot korábban 1 milliárd dollárért felvásárló Facebooknál. A válás oka a hírek szerint az volt, hogy Mark Zuckerberg nem igazán tartotta be korábbi ígéretét, miszerint az Instagram független entitásként tevékenykedhet a Facebook cégcsoporton belül.

Piaci hírek

Big4-tanácsadó lesz a ChatGPT: az adóbevallást is megcsinálja

Megállapodott az OpenAI és a PwC: első körben a Big4 továbbértékesíti a ChatGPT-t, illetve százezer alkalmazottja használhatja a munkájához.
 
Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.

a melléklet támogatója a Balasys IT Zrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.