Néhány nap múlva lejár a kínai céget sújtó amerikai elnöki rendelet határideje, megállapodás egyelőre viszont nincs. A hírek szerint azért közeledtek az álláspontok.

Az augusztus eleji rendelkezések értelmében amerikai cégek és állampolgárok nem léphetnek üzleti kapcsolatba a nemzetbiztonsági szempontból kifogásolt alkalmazásokkal vagy azok tulajdonosaival, köztük a TikTokkal és annak tulajdonosával, a ByteDance-szel. Bár ennek végrehajtását november 12-ig halasztották, az esetleges megállapodást a Donald Trump által meghatározott szeptember 20-i időpontig kellene tető alá hozni.

A héten el kell dőlnie

Az ügyben rendkívül aktív szerepet játszó amerikai elnök szerdán azt nyilatkozta, hogy nagyon nem lenne boldog, ha a ByteDance megtartaná többségi részesedését a TikTok amerikai operációjában. Ez a nyilatkozat azt mutatta, hogy Trump nem elégedett azzal a felállással, amelyről a Microsoft kiszállását követően a helyi lapok szellőztettek meg részleteket. Utóbbiak szerint az Oracle nevével fémjelzett befektetői csoport szerezhetne bizonyos részesedést a TikTok tengerentúli üzletében, miközben gondoskodna az amerikai felhasználók adatainak menedzseléséről.

A legfrissebb pletykák szerint viszont a felek álláspontja sokat közeledett az elmúlt napokban. Állítólag a ByteDance hajlandó a kormányzat kéréseinek megfelelően módosítani a formálódó együttműködésen, hogy ezzel eloszlassa a Fehér Ház nemzetbiztonsággal összefüggő aggályait.

Az amerikai pénzügyminisztérium szakemberei szerdán tájékoztatták a kínai céget a kifogásaikkal kapcsolatban, amelyek között természetesen szerepelt az is, hogy miként kellene kezelni a TikTok hálózatán keresztül gyűjtött adatállományt, illetve magát az alkalmazást működtető kódot. Tűzhöz közeli források szerint nagy általánosságban már sikerült is megállapodni, pusztán technikai részletekkel kapcsolatban maradtak még nyitott kérdések.

A Trump által emlegetett többségi tulajdonlás témája viszont meglehetősen trükkös dolog. A ByteDance tulajdonosi körében ugyanis jelenleg is megtalálhatók Egyesült Államokhoz köthető befektetői körök. Azaz elméletileg egy olyan felállás is elképzelhető, hogy ugyan a kínai cégnél marad a tulajdonjog több mint fele, ám összességében (közvetlenül és áttételesen) mégis amerikai szereplők alkottják a TikTok ottani üzletének többségi tulajdonosi körét.

Egy érdekes mellékszála a történetnek az a hír is, hogy amennyiben összejön az ügylet, akkor a TikTok egy éven belül megjelenne valamelyik tengerentúli tőzsdén. Ez a téma ugyan nincs formálisan a mostani tárgyalásokhoz kötve, de a források szerint a Trump-adminisztráció "tisztában van a tervvel".

Az elnök szerda óta nem nyilvánult meg az ügyben, de sok ideje már nincs rá, hiszen a nyári rendelete értelmében maximum most vasárnapig van idő a megegyezésre.

Keresik az utódot is

Mintha nem lenne elég gond a TikTok életében, a vezetőségnek párhuzamosan még egy komoly feladata akadt azt követően, hogy a korábban a Disney-től leszerződtetett (nem mellesleg amerikai származású) vezérigazgató lemondott. Kevin Mayer nyár végén adta be felmondását a felfokozott politikai nyomásra hivatkozva. Azóta a céget átmenetileg az észak-amerikai régiót irányító Vanessa Pappas vezeti. Az új vezető megtalálása ebben a helyzetben kiemelten fontossá vált, hiszen magát a megállapodást is megtorpedózhatja az, ha nem tud végleges utódot felmutatni a TikTok.   

Szintén sajtóértesülésekből tudni, hogy az Instagram egyik alapítóját és egykori vezetőjét Kevin Systromot szemelték ki. A szakember valóban ideális választásnak tűnik, hiszen nagy szerepet játszott a világ egyik legnépszerűbb közösségi alkalmazásának felfuttatásában. Ráadásul mostanában sok dolga sincs, hiszen társával együtt két évvel ezelőtt felmondott az Instagramot korábban 1 milliárd dollárért felvásárló Facebooknál. A válás oka a hírek szerint az volt, hogy Mark Zuckerberg nem igazán tartotta be korábbi ígéretét, miszerint az Instagram független entitásként tevékenykedhet a Facebook cégcsoporton belül.

Hirdetés
Piaci hírek

Megállíthatatlannak tűnik a mobile money

A következő években felhasználóik számát és közvetett jelentőségüket tekintve is nagy felfutás előtt állnak a mobil alapú fizetési megoldások.
 
Hirdetés
Hirdetés

A profik már nindzsákkal védik a szervereket

Hogyan igazodjunk el, és főleg mire figyeljünk a szolgáltatásként rendelhető virtuális szerverek között?

Jó hír: ehhez rendelkezésre állnak a megfelelő eszközök. Az általánossá váló távmunka még jobban ráirányította a figyelmet, hogy az adatok biztosítása nem csak a cloud szolgáltatók, hanem legalább akkora részben a megrendelők felelőssége is.

a melléklet támogatója a Servergarden

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.