Visszautasították a Microsoft vételi ajánlatát, így az Oracle lehet a befutó, de csak mint a TikTok technológiai partnere. Az új kínai szabályozással az ottani kormány is lehetőséget teremtett magának, hogy bármikor megfúrjon bármilyen amerikai üzletet.

Itteni idő szerint hétfőre virradóan újra megváltozott a helyzet az amerikai-kínai kereskedelmi háború egyik frontján, a TikTok közösségi videómegosztó alkalmazás körüli birkózásban. A legfrissebb hírek szerint a Microsoft hivatalosan is kiszállt a TikTok felvásárlásáról szóló tárgyalásokból, miután a szolgáltatást működtető ByteDance visszautasította az ajánlatát: a Microsoft hivatalos blogján megjelent szűkszavú közlemény szerint arról értesítették a vállalatot, hogy nem fogják eladni neki a TikTok észak-amerikai vagy más üzleteit, így vége szakad a hetek óta zajló tárgyalásoknak.

A Wall Street Journal és a Washington Post eközben bennfentes forrásaira hivatkozva arról számolt be, hogy a versenyben maradt legutolsó érdeklődő, az Oracle lehet a befutó – legalábbis az olyan ajánlattevők közül, akik hivatalosan is jelezték ilyen irányú szándékaikat. Ahogy korábban beszámoltunk róla, a Microsoft, vele együtt a Walmart, sőt állítólag a Twitter vagy a Netflix mellett az Oracle nevével fémjelzett befektetői csoport is bejelentkezett a TikTok tengerentúli üzletéért, az új felállásban azonban már nem cégfelvásárlásról, hanem az amerikai felhasználók adatainak menedzseléséről lenne szó.

Pekingben augusztus végén hoztak új szabályokat a kínai MI-technológiák exportjára vonatkozóan, ami lefedi a TikTok algoritmusát is az adatelemzésre épülő megoldásokon vagy az interaktív MI-interfészeken keresztül. A vonatkozó tranzakciók engedélyezésére 30 nap áll a kínai hatóságok rendelkezésére, ez pedig olyan eszközt ad a kormányzat kezébe, amelynek révén simán megfúrhatják a TikTok és más alkalmazások eladását, vagy egyszerűen csak elhúzhatják a folyamatot, hogy az kifussson az eladásokat kikényszerítő amerikai elnöki rendelet novemberi határidejéből.

Az augusztus eleji rendelkezések értelmében ugyanis az amerikai cégek és állampolgárok nem léphetnek üzleti kapcsolatba a nemzetbiztonsági szempontból kifogásolt alkalmazásokkal vagy azok tulajdonosaival, köztük a TikTokkal és a ByteDance-szel. Bár ennek végrehajtását november 12-ig halasztották, az esetleges megállapodást a Donald Trump által meghatározott szeptember 20-i időpontig kellene tető alá hozni. Ez az érintett kínai vállalatok amerikai üzletének kikényszerített eladását vonhatná maga után, kivéve, ha a kínai kormány nem fekszik keresztbe a dolognak.

A kívülállók csak kapkodják a fejüket

A Reuters múlt pénteki beszámolója szerint azonban az ottani vezetés éppen erre készül, és inkább lehuzatná a rolót ezekkel az üzleti egységekkel. A hírügynökség kormányzati forrásai szerint sem a ByteDance-nek, sem magának Kínának nem engednék meg, hogy gyengeséget mutasson ebben a helyzetben; bár a friss értesüléseket egyelőre semelyik érintett fél nem kommentálta, úgy tűnik, hogy a Microsoft ajánlatának végleges elutasítása és az Oracle speciális szerepének felvetése is a határozott kínai álláspont eredménye.

Az első hírekből még az sem derült ki, hogy az Oracle "megbízható technológiai partner" státusza mekkora üzletrészt jelentene az amerikai TikTok-ban. Az viszont biztos, hogy az alkalmazás lényegét adó MI-alapú ajánlási rendszert, amelynek a TikTok népszerűsége is köszönhető, a kínaiak nem adják ki a kezükből, a Microsoft viszont ennek átvételével kívánta volna garantálni, hogy megvédi az amerikai felhasználók biztonságát és személyes adatait. Az Oracle ezzel szemben nem közölte saját terveit a kínai fejlesztésű kóddal kapcsolatban, ami pedig a nemzetbiztonsági kifogások alapját jelenti.

A New York Times beszámolója arra hívja fel a figyelmet, hogy Peking az Oracle-lel kötött megállapodás elé is áthatolhatatlan akadályokat tud gördíteni, de ha valakinek sikerülhet kezelni a problémákat, akkor az csak a Trump-adminisztrációval nagyon szoros (egyesek szerint túlságosan is szoros) kapcsolatokat ápoló Oracle lehet. Donald Trump korábban már üdvözölte azt a felvetést, hogy a TikTok esetleg az Oracle hálójában köthet ki, nagyszerű cégnek nevezve a vállalati szoftvergyártót.

A kínai technológiai export korlátozásai egyébként nem csak a TikTok és a többi, az USA-ban feketelistára tett alkalmazás (például a WeChat) tekintetében érdekesek. A Reuters által megszólaltatott jogi szakértők szerint az új szabályok egy nagy csomó iparágat érintenek, és már a kedvezőtlen döntések lehetősége is elég lehet hozzá, hogy sokan elkezdjék leválasztani magukról kínai tevékenységüket. Mindez elsősorban a Kínában működő K+F központokat érintheti kellemetlenül, amelyek esetében nem lesz egyszerű döntés a tevékenységek korlátozása az ottani piacra, vagy az operáció átköltöztetése a világ más pontjaira.

Piaci hírek

Valami nagyon félrement rovat: ha nem mosolyogsz, nem is nyomtathatsz

A Canon egyik irodai megoldása egészen sajátos módon próbál jó munkehelyi hangulatot teremteni, ami pont az ilyen ötletek miatt lesz egyre nehezebb dolog.
 
A technológia jó védelmet nyújt – ha a felhasználó is betartja a játékszabályokat.

a melléklet támogatója az Invitech

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.