Az IDC az elmúlt hónapokban folyamatosan rontotta az informatikai piac idei kilátásaival kapcsolatos előrejelzését. Jelenleg 5 százalékos recessziónál járunk, de nem biztos, hogy ez a gödör alja.

A koronavírus okozta bizonytalanság nem kíméli a piackutatókat sem. Az IDC-nél például havonta számolják újra, hogy alakulhatnak a gazdasági folyamatok idén. És minden eltelt hónap után egyre rosszabb számokat kell leírniuk.

Nem osztogatnak, hanem fosztogatnak

Pedig az év elején még minden nagyon bíztatónak tűnt. Az informatikai szektor forgalmával kapcsolatban az amerikai kutatócég erős, 5 százalék körüli növekedést vizionált. Ám ahogy teltek a hetek, úgy lett egyre komolyabb a Kínából indult fertőzés világra gyakorolt hatása. A legfrissebb számítások alapján idén jó, ha csak bő 5 százalékot esnek vissza a költések.
 

Árfolyamhatástól megtisztított növekedési kilátások változása az elmúlt hónapokban (forrás: IDC)


Mindezt érdemes összevetni a globális GDP idei alakulására vonatkozó előrejelzésekkel. Utóbbinál januárban még 2,4 százalékos növekedésre számítottak a tavalyi eredményhez képest, április végére viszont ebből 3,7 százalékos visszaesés lett. Azaz az IT-piac "békeidőben" simán legyorsulná a gazdaság egészét, ám vészhelyzetben ennek ellenkezője látszik, és az informatikai költéseket a szűkülő lehetőségekhez képest is nagyobb mértékben vágják vissza.

Pocsék, gyenge, tűrhető

Bár az informatikai piac összességében szörnyű eredménnyel zárhatja 2020-at, a gazdasági hatások nagyon eltérően jelentkeznek a szegmens különböző részterületein. A legrosszabbul minden bizonnyal az eszközgyártók járnak. Ugyan a notebookok esetében a nagy tömegben otthoni munkára rendelt dolgozói állomány ellátása miatt érzékelhető volt némi keresletélénkülés, a PC-piac egésze már az első negyedévben is pocsék számokat hozott. Hasonlóan rossz a helyzet az okostelefonok esetében, ahol idén a gyártók sokat vártak az 5G-képes eszközök felfutásától. Bizonytalan gazdasági körülmények között azonban jóval kevesebben fognak úgy dönteni, hogy felfrissítik informatikai eszköztárukat.
 

IT-piaci kilátások szegmensek szerinti bontásban (forrás: IDC)

 

A szoftverek és szolgáltatások területe csak enyhe visszaesésnek néz elébe - már amennyiben az IDC jósgömbje pontosnak bizonyul. A szakértők szerint ezek a termékek leginkább az idei második negyedévben lehetnek gondban, amikor is a vállalatok minden nem kritikus beruházást és projektet újraértékelnek és igyekeznek a felmerülő költségeket alacsony szinten tartani. Ugyanakkor az év második felére bizakodást adhat az, hogy a digitális transzformációt megkezdő cégeknél nagy valószínűséggel folytatják a megkezdett munkát, mivel az mára az üzleti stratégia szerves részévé vált.

Az év nyertese egyértelműen az infrastruktúra lehet. Ez a szegmens még a súlyos válság ideje alatt is növekedhet. Ennek oka a cloudos migrációs folyamatok folytatásában keresendő. Sőt a költségcsökkenést még inkább előtérbe helyező környezet még további lökést is adhat egyes szervezeteknek, hogy a tervezettnél gyorsabban, szélesebb területen próbálják kihasználni a cloud computing jelentette rugalmasságot és hatékonyságot.

Hirdetés
Piaci hírek

Megállíthatatlannak tűnik a mobile money

A következő években felhasználóik számát és közvetett jelentőségüket tekintve is nagy felfutás előtt állnak a mobil alapú fizetési megoldások.
 
Hirdetés
Hirdetés

A profik már nindzsákkal védik a szervereket

Hogyan igazodjunk el, és főleg mire figyeljünk a szolgáltatásként rendelhető virtuális szerverek között?

Jó hír: ehhez rendelkezésre állnak a megfelelő eszközök. Az általánossá váló távmunka még jobban ráirányította a figyelmet, hogy az adatok biztosítása nem csak a cloud szolgáltatók, hanem legalább akkora részben a megrendelők felelőssége is.

a melléklet támogatója a Servergarden

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.